Версія для друку Версія для друку

Червонохрестівці району беруть активну участь у вирішенні соціальних питань громадян

– Червоний Хрест є єдиною громадською організацією, діяльність якої визнано на законодавчому рівні. При підтримці місцевої влади вона забезпечує більше 5 відсотків потребуючих соціальною,медичною і психологічною допомогою, — так розпочала свій виступ на ХХІV звітно-виборній конференції в. о. голови Іршавської районної організації ТЧХ Наталія Береш. — Як позитив, протягом звітного періоду в Товаристві Червоного Хреста змінено підхід до членства. Сьогодні – це свідоме волевиявлення кожного. Людина вносить членський внесок один раз на рік у розмірі 50, 200 або 500 гривень і отримує членський квиток. Дані члена Товариства записуються у журнал реєстрації і формують єдину базу членів Товариства Червоного Хреста. Це один з видів доходів організації. Перевага його в тому,що при зверненні в районну організацію може отримати необхідну, наявну допомогу,приймати участь в діяльності організації та бути обраним до керівного складу.

Протягом останнього часу організацію поповнило 85 чоловік. Це, звичайно, добре, але цього явно замало. Важко переконати в нинішніх умовах людину стати членом Товариства. А від цього залежить фінансова складова організації та можливість виконання соціальних проектів Червоного Хреста.
Працівники районної організації ТЧХ постійно займаються благодійництвом. Зокрема, розповсюджують “благодійні квитки” номіналом 5, 10, 50 та 100 гривень. Водночас проходить збір натуральної допомоги від населення у “банк одягу” Червоного Хреста, що забезпечує потребу бажаючих в одязі,взутті та інших побутових товарах. Всього за звітний період надано допомоги 6261 чоловіку.
Іршавська районна організація Товариства у звітному періоді працювала по реагуванню на полегшення наслідків, пов’язаних з карантинними заходами “СОVID -19”. Видано 110 продуктових наборів, які доставлялись адресно в оселі нужденних, в першу чергу, одиноким, особам з інвалідністю, багатодітним та ін. Іршавській районній лікарні по проєкту підтримки під час пандемії, за сприянням гранту, отриманого обласною організацією Товариства, було передано засоби індивідуального захисту у вигляді респіраторів “бук3” та комбінезонів багаторазового використання на суму 25750 грн.
Дієвою і однією з кращих гуманітарних проєктів Червоного Хреста є програма по медичному та психо-соціальному супроводі хворих на чутливий і хіміорезистентний туберкульоз, яка реалізується в області за фінансової підтримки Міжнародного благодійного фонду “Альянс громадського здоров’я” та Державної установи “Центр громадського здоров”я МОЗ України”. Даний проєкт – це насамперед заслуга виграного гранту обласною організацією Червоного Хреста. Проєкт реалізується з 2013 року по теперішній час і передбачає контроль прийому медичних препаратів на амбулаторному етапі лікування пацієнтів. Хворі отримують 6 видів соціальних послуг: продуктовий, гігієнічний набір, поповнення мобільного зв’язку, відшкодування дорого вартісної діагностики та проїзду, послуги юриста, психолога, користування “банком одягу” Червоного Хреста. Успіх проекту – завдяки співпраці з фтизіатричною службою.
– Країна знаходиться на стадії реформування, зазначила у своєму виступі Наталія Береш. Реформи спіткали і районну організацію Товариства Червоного Хреста України. Довелося звільнити 10 працівників патронажної служби, які здійснювали нелегку роботу по догляду за самотніми людьми похилого віку на дому, виконували санітарно-просвітницьку роботу серед населення. Водночас вони велику увагу приділяли пропаганді безоплатного донорства крові та активному залученню молоді. Вдумайтеся тільки: у 2016 році медичними сестрами патронажної служби було надано 7423 медичних послуг на дому та 4830 соціально – побутових послуг.
На базі Іршавського центру Червоного Хреста з надання першої медичної допомоги, соціальної підтримки та реабілітації більше десяти років діє їдальня Товариства, яка щоденно, крім вихідних днів, забезпечує підопічних Червоного Хреста гарячими обідами. Протягом звітного періоду харчувалося 1473 чоловік. Гарячі обіди також доставляються молодшою сестрою тим, хто самостійно не може приходити в їдальню. У зборі продуктів харчування для їдальні Червоного Хреста, який щорічно проходить у березні та благодійна акція “Милосердя”. Районною організацією зібрано 11775 кг сільськогосподарської продукції на суму 245463 грн. для щоденного харчування 25 одиноких пристарілих громадян похилого віку, інвалідів дитинства в їдальні Червоного Хреста. Благодійним фондом “Дім милосердя” доставляються готові обіди у вигляді заморожених пайків. За фінансової підтримки “КРК-Україна” через благодійний фонд “Дім Милосердя” було здійснено капітальний ремонт їдальні Товариства та придбано морозильну камеру.
Робота районної організації Товариства за звітний період була спрямована на подальше зміцнення матеріально – фінансової бази, збільшення надходжень та виконання планових завдань. Будемо відвертими:в наш час, коли держава знаходиться в умовах економічної нестабільності і підвищення цін підприємствам та організаціям дуже складно виділяти додаткові кошти на благодійність, бо самі перебувають в кризовому становищі.
Серед проблем, над вирішенням яких доведеться працювати, Н.Ю.Береш назвала зміцнення матеріально – технічної бази районної організації Товариства Червоного Хреста, залучення членів Товариства до активної роботи, грошових надходжень від благодійників та ін.
Заслухано також звіт голови ревізійної комісії О.П. Кебелеш.
Проведено вибори членів правління районної організації ТЧХ України, вибори ревізійної комісії,а також вибори делегатів на ХХІV звітно-виборну конференцію Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.
На конференції виступив голова районної ради Віктор Симканинець, який сказав, що районна рада уже впродовж кількох десятиліть тісно співпрацює з районною організацією Товариства Червоного Хреста, надає посильну допомогу в оплаті енергоносіїв, через благодійні фонди забезпечують потребуючих одягом, взуттям, продуктами харчування, твердим інвентарем та медичними засобами. Разом із червонохрестівцями райрада бере активну участь у вирішенні соціальних питань жителів Іршавщини.
Про взаємодію міської ради із Товариством розповів також голова ОТГ Степан Бобик.
Член правління РО ТЧХ Василь Шкіря сказав, що вже певний час Наталія Береш очолює районну організацію з приставкою в.о. і запропонував обрати її головою. Це для того, щоб вона більш упевненою була в собі, мала змогу повноцінно працювати.
У роботі конференції взяла участь і виступила голова обласної організації Товариства Червоного Хреста Іванна Сабо та заступник голови Марія Кітченко.
Головою районної організації Товариства Червоного Хреста обрано Наталію Береш.
Василь БУЖОРА

Ваш отзыв

Ваш коментар