Версія для друку Версія для друку

Юність творить красу

Проживає на Магурянській в Осої хороший хлопець Михайло Мошкола. Коли я побувала в їхньому домі й побачила його чудові художні полотна, мені ой як захотілося написати про молодого художника, щоб про нього знали.
Вже, починаючи з початкової школи, вчителі помітили в учневі неабиякі здібності. Він був старанним у навчанні, тихим і скромним, нікому поганого слова не сказав.
А коли Михайло перейшов у 5-ий клас, дуже захотів відвідувати Ільницьку дитячу школу мистецтв, де викладала Л. Ф. Матіко. Вже тоді хлопець взяв участь в обласному дитячо-юнацькому конкурсі образотворчого мистецтва (в 2007 році). За свою роботу «Мукачівський замок» одержав приз.
Далі (в 2010 році), теж на 4-ий обласний конкурс «Легенди Карпат», представив два художні витвори «Чоловічий монастир Пантелеймона-Цілителя» (Осій-Кам’янка), за що був нагороджений грамотою.
Взяв участь і в 5-ому конкурсі «Легенди Карпат» (в 2011 році). За роботу «Квітуче Закарпаття» його нагородили дипломом.
Уже після закінчення 9-го класу М. Мошкола вирішив вступити у Вище художнє профтехучилище №19 в смт Гриців Шепетівського району Хмельниччини за спеціальністю «Дизайн», де за 4, 5 років здобув кваліфікацію художника-конструктора. Закінчив з відзнакою.
Ще навчаючись в училищі, юнак розкрив свій прекрасний талант на практиці на Київській фабриці новорічних прикрас, де розмальовував іграшки розмірів у сотню і більше діаметра. Тож коли показав мені неповторні візерунки на цих прикрасах, аж дух захопило (дозволили взяти йому додому по штуці).
Також в училищі показав себе у витворі рук зі шпаклівки, гіпсу (три класи зробив з однокурсниками).
В училищі навчився імітувати під камінь, під дерево, набризку в дизайні та всього декоративно-прикладного мистецтва. Може робити будь-які ескізи, різні логотипи бренду, розробки пошиття одягу, етикетки до магазину. Також має навик у світі декору, вітражу, художньому оформленні, логотипах, вивісках закладів.
А ще розробляв різні види розпису на тарілках, підносах, глечиках, шкатулках, стаканах. І все це виходить у нього, як у великого майстра живопису. Також займається петриківським та хохломським розписами.
Михайло Мошкола півроку працював в училищі, де й захистив диплом. Встиг попрацювати і в Ільниці, неодноразово мав відкриті уроки.
Опісля юнак вирішив поповнити знання в Луцькому національному технічному університеті, де здобув ступінь вищої кваліфікації – бакалавра, закінчивши виш у 2018 році.
У М. Мошколи багато подяк, дипломів, різних нагород. Тут і грамота за перше місце у районному дитячому пленері-конкурсі «Рапсодія осені» у номінації «Живопис». Отримав почесна грамота за третє місце в обласному дитячому конкурсі у Хмельницькій області за малюнок «Охорона праці очима дітей». Також має диплом ІІІ ступеня за поетичну майстерність «Правила дорожнього руху», за дотепність оригінального гумору. І ще в колекції подяка за активну життєву позицію, профмайстерність, участь в обласних заходах, особливий внесок у громадське життя училища та інші нагороди.
У майстра пензля цілий ряд натюрмортів, пейзажів на всі пори року. Чудово виконаний пейзаж «Вид на Бердо».
Дипломна робота «Карпатський пейзаж» виконана маслом (на фото) заслуговує найвищих похвал.
Звідти, де проживає митець, видно гори й долини, як на долоні, вся незрівнянна краса. А ще акація поруч вдруге зацвіла. Чи не найсмачнішим буде у них мед, бо мають декілька бджолиних сімей. Покійний уже дід Михайло (колишній шофер колгоспу) вчив хлопців (Михайла та Івана – онуків своїх), як доглядати за маленькими трудівницями-бджолами. Зараз це хобі Михайла та бабки Олени, яка віддала колгоспу 46 років. Вона часто порається біля вуликів.
Михайло дуже полюбляє чаклувати над квітами, як і його мама Марія (колишня бухгалтерка колгоспу). Яких тільки квітів тут нема. А ще лимонник, що торік дав 105 лимонів. Також апельсин бабка Олена придбала. Квас лимонний у них постійно на столі.
Хочеться сказати й про таке, що молодий спеціаліст не може знайти собі роботу до душі у нашому районі. Має диплом європейського зразка і може працювати графічним дизайнером чи інше. Вийшов на зв’язок з новою агенцією в Іршаві, але поки що обіцяють.
А час летить. Юнак мріє поєднати свою долю з чарівною осійчанкою Тетянкою. Отож, обом натхнення, любові, добра, взаєморозуміння й поваги і …. цікавої роботи (дівчина теж закінчує виш) з високою оплатою.

Ганна ЛЯШКО,
с. Осій.

Ваш отзыв

Ваш коментар