- Нове життя - https://nz-ir.com -

У ЦЕНТРІ УВАГИ БЮДЖЕТНІ ПИТАННЯ ТА РІЗНІ СТАВКИ ПОДАТКІВ

Днями у Білках депутати зібрались на тридцять третю сесію сільради сьомого скликання. Порядок денний був доволі насиченим. Розглянули з десяток питань та чимало заяв односельців щодо земельних відносин. Провів сесію сільський голова Василь Зейкан.
Найперше йшлося про виконання плану сільського бюджету за перше півріччя цього року. Що стосується загального фонду, то перевиконання доходів становило 115, 9 відсотків, тобто до сільської казни надійшло 3 274 100 гривень. Втішна ситуація і зі спеціальним фондом. Варто відзначити, що у кілька разів зріс обсяг адміністративного збору у порівнянні із планом. Це пов’язано з тим, що за послугами до державного реєстратора сільради зверталися й жителі інших населених пунктів району.
Депутати внесли також зміни до сільського бюджету. Скажімо, десять тисяч гривень виділено для закупки будівельних матеріалів на ремонт школи І ступеня в присілку Піньковиця. Як відомо, вже є судове рішення про закриття ДНЗ №1 через недотримання протипожежних вимог. Цими закладами опікуються відповідні районні структури. Та розуміючи складність ситуації, адже без роботи можуть залишитися білківчани, а дітки будуть позбавлені права піти в дитсадок, депутати сільради все ж спрямували 30 тисяч гривень для усунення протипожежних недоліків. Решта коштів на ці потреби надійде з районного бюджету.
Останнім часом падав проливний дощ, внаслідок чого низку доріг у селі змило. На сесії сільради було виділено кошти на їх підсипку гравійно-пісковою сумішшю, а також для очищення кюветів.
Народні обранці також затвердили ставки єдиного податку, земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а також місцевих податків і зборів на території сільради на 2021 рік. Їх розмір депутати вирішили не змінювати, а залишити на рівні цьогорічного. Затверджено і нормативно-грошову оцінку земель населеного пункту. Вона здійснюються для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок тощо.
На сесії прийнято також рішення затвердити розпорядження сільського голови, видані у міжсесійний період. Чимало рішень стосувалися заяв білківчан із земельних відносин. Деякі з них були спірними.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ.