- Нове життя - https://nz-ir.com -

Ольга Чедрик: «Усе залежить від жителів багатоквартирного будинку»

Так вважають мешканці новостворених об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. У багатьох із них уже роками потребують ремонту дахи, вкрай занедбані підвали, під’їзди, у жахливому стані каналізація, підлягають заміні труби, слід подбати про якісне водопостачання. А що вже говорити про прибудинкові території. У більшості у нашому місті вони у вкрай занедбаному стані, потребують догляду і впорядкування. Чого там тільки не побачиш: купа щебеню, піску, болото, а часто – і сміття. Чи не краще щоб всюди навести лад? А для цього потрібно залучити чималі кошти. Скажу більше: при переході на нову форму управління багатоквартирним будинком без підтримки влади просто не обійтися.
Ми зустрілися із директором КП «Тепло-місто» Ольгою Андріївною Чедрик і попросили її відповісти на питання, які хвилюють мешканців багатоповерхівок.
− Ольго Андріївно! Процес створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків в Україні розпочався у 1995 році. Організації ОСББ в Іршаві передувала велика роз’яснювальна робота. Як сприйняли реформу комунально-житлового господарства мешканці багатоповерхових будинків?
− Звісно, це не примха комунальників. Це вимога дня. Мешканці багатоповерхових будинків самі повинні розпоряджатися своїми коштами, вирішувати, що слід зробити для того, щоб у квартирах було можна жити комфортно.
Протягом минулого року проведено роз’яснювальну роботу:дуже багато інформації подали через соцмережу «Фейсбук», була також стаття у районній газеті «Нове життя», за що вам велике спасибі! Водночас працівники КП «Тепло-місто» проводили зібрання з жителями багатоповерхівок, де роз’яснювали зміни у законодавстві.
На жаль, не всі мешканці розуміють, що після приватизації квартир все, що до них відноситься – стало спільною власністю жителів, і саме вони мають утримувати та проводити ремонтні роботи в будинках. Реформа проводиться, щоб люди нарешті взяли на себе відповідальність за майно і не перекладали її на інших, краще про нього самим піклуватися і спільно вирішувати проблеми.
− Скільки ОСББ вже створено в районі?
− Не можу сказати про весь район, володію інформацією лише по місту, де наразі створено 8 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, ще кілька будинків у процесі виготовлення документації.
− Ольго Андріївно! Звісно, без допомоги Іршавської міської ради не обійтися. Який її вклад у новостворені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків?
− Допомога для ОСББ від міської ради – досить неоднозначне питання, адже виходить, що кошти платників податків йдуть на багатоповерхівки, а жителі звичайних дворогосподарств не отримують нічого, це не зовсім чесно по відношенню до мешканців міста, які не проживають у квартирах.
Але для заохочення до створення ОСББ міською радою було виділено 300 тисяч гривень на цей рік, така ж сума фігурувала і у попередні роки. Якщо поділити ці кошти на 6 новостворених ОСББ, то вийде не так і багато, десь 1500 гривень на одну квартиру.
− Як продовжується співпраця між ОСББ і комунальним підприємством «Тепло-місто»?
− КП «Тепло- місто» залишається надавачем послуг у сфері збору та вивозу твердих побутових відходів, з ОСББ укладено договори на вказану послугу, робимо все можливе, щоб не було жодних затримок та перебоїв з вивозом сміття, а це зробити не так легко, зважаючи на заборгованість. Жителі багатоповерхівок боргують комунальному підприємству майже мільйон гривень. Звісно, це трохи ускладнює нашу співпрацю, але я завжди намагаюся йти на зустріч людям.
Будинок № 27 на вул. Шкільній потребує не тільки встановлення даху, а й наведення порядку в підвалі – наразі він заповнений водою. Слід також налагодити каналізаційну систему.
Дах будинку №27 по вулиці Шкільній було відремонтовано три роки тому, отже, ще кілька років його заміна не потрібна, хоча при бажанні власників можуть проводити будь-які впорядкувальні роботи. У будинку та навколо нього потрібно провести комплекс робіт по заміні мереж та водовідведення, щоб ґрунтові води не потрапляли у підвал. Це ті роботи, з яких варто розпочати ремонт підвального приміщення.
− Що дало наразі створення ОСББ? Чи відчули себе мешканці будинків власниками? Наведіть, будь ласка, позитивний приклад. У кого вже можна повчитися?
− Створення ОСББ має один важливий позитивний момент:люди усвідомлюють, що саме вони несуть відповідальність за майно будинку за межами квартир. Звичайно, не всі хочуть розуміти це, адже простіше чекати, що хтось прийде і щось зробить, бо хтось комусь повинен зробити. Але часи змінилися, і треба розуміти, що жителі багатоквартирних будинків – такі самі власники своїх дахів, підвалів і труб, як і мешканці звичайних будинків міста. Можу навести позитивний приклад ОСББ «Квітка» що по вулиці Шкільній: не зважаючи на те, що більшість мешканців пенсіонери, вони майже одностайно висловилися за перехід на нову форму управління. Тепер любо зайти на прибудинкову територію. Всюди чистота і порядок, подвір’я потопає у квітах. Тут Іван не киває на Петра, як це було раніше, а всі дружно беруться за роботу. Разом можна побачити і старих, і малих. І віник не ганьба взяти в руки, і лопату. Головне, щоб лад був у всьому. Тут є чому повчитися жителям міста. Тому варто лише виявити бажання. Все у руках жителів.
−А яка доля чекає ті будинки, де не створено ОСББ?
−До 1 травня 2020 року всі жителі багатоповерхівок мали обрати прийняту для них модель управління, наразі, до закінчення карантину, діє відтермінування цієї статті Закону. Після закінчення карантину жителі будуть змушені самостійно обслуговувати своє майно, або міська влада проведе конкурс на надання послуг з управління будинками, але це вже зовсім буде по-іншому…

Розмову вів Василь ШКІРЯ