Версія для друку Версія для друку

Посеред 100-річних буків сховані руїни маловідомого замку

Руїни Бронецького замку розташовані далеко від людського ока − в лісах Іршавщини, на висоті майже 500 метрів над рівнем моря.
Бронецький замок − найменш відомий серед усіх замків Закарпаття. Перша згадка про фортецю датується 1273 р., в грамоті угорського короля Ласло ІV, сказано, що замок був відібраний у ворогів його батька Іштвана V. Останні письмові відомості, які знайдені на сучасному етапі про Бронецький замок, це згадка у грамоті останнього Арпадовича − угорського короля Ендре ІІІ.
Існує цікава легенда: “У той час правив дуже поганий цар Бринда. Він знущався з людей, змушував їх працювати, відбирав худобу. Люди не хотіли терпіти, але ж і боялися щось сказати. Коли Бринда чув, що люди з чимось не згідні, то посилав своїх людей, щоб вони розправились з ними. Якось одного вечора терпець у людей урвався і вони вирішили зробити по-своєму: запрягли овець, корів, свиней, биків, прив’язали їм на роги свічки і запалили їх. Цар, коли побачив, то так злякався, що наказав своїй дружині тікати, бо наступають вороги. В Бринди кінь був незвичний, в нього були копита не такі, як у всіх коней, а навпаки. Коли він тікав, перескакуючи з однієї гори на іншу, впав у прірву, але тіла так і не знайшли, а на тому місці залишився слід від копита.”
Нещодавно активісти разом з представниками Клубу історичної реконструкції «Орден Святого Миколая» та лісівниками очистили стежку до замку, зробили сходи і, звісно, встановили інформаційні таблички.
– Руїни Бронецького замку, які знаходяться в урочищі Бронецька ріка, можуть стати ще одним туристичним місцем на Закарпатті, адже прекрасні краєвиди на долини і Боржави, і Броньки порадують туриста новою атракцією, і впевнений, це місце буде улюбленим місцем відпочинку в цих краях, – розповідає туризмознавець Федір Шандор.

Олександр ШЕРШУН,

голова Асоціації фахівців туристичного супроводу Закарпаття.

Ваш отзыв

Ваш коментар