Версія для друку Версія для друку

ШАНА ВИДАТНОМУ МИТЦЮ

Минулої п’ятниці відомому письменнику, перекладачеві, журналісту Івану Петровцію з Осою виповнилося б 75 років. Він був високоосвіченою та духовно багатою людиною. Цього дня земляки видатного митця навідались на його могилу, щоб покласти квіти та запалити лампадки.  

Серед тих, хто прийшов на могилу вшанувати пам’ять знаного майстра пера, були колишній Осійський сільський голова Василь Турянин, головний редактор районної газети «Нове життя» Михайло Ісак, заступник головного редактора «районки» Іван Кополовець, відомий дитячий письменник Василь Шкіря й неординарний фото- та відеограф, художник краю Василь Ловска.
Творами І.Петровція зачитуються не лише в Україні, але й далеко за її межами. Їх перекладено багатьма мовами світу. Творча спадщина нашого земляка займає чільне місце в літературних процесах. Нею активно цікавляться критики.
Повертаючись із могили, журналісти та митці краю завітали до сестри письменника Ірини Юріївни, котра проживає в Ільниці. Вона поділилася спогадами про брата, розповіла цікаві моменти з його біографії, показала картини, пов’язані з життям Івана Юрійовича.
Письменник, поет, прозаїк та перекладач із французької і угорської мов Петровцій І.Ю. народився 22 травня 1945 року в селі Осій, де закінчив 8 класів, а в 9 та 10 класи ходив до школи в Ільниці. Працював вантажником, різноробочим, шофером та токарем. Строкову службу у війську проходив три з половиною роки в Дрездені. В 1973 році закінчив Ужгородський університет. Працював учителем французької мови в рідному селі, потім журналістом.
Написав і видав чимало поетичних збірок. Зокрема, “Знак весни” (1979), “Карпатське літо” (1984), “Жовтень – осені свічадо” (1988), “Зимові зошити” (1989), книгу вибраних поезій “Ріка року” (1992), “Йсе – есе” (2007) тощо.
У перекладі Івана Петровція побачили світ окремі твори Віктора Гюго, Шарля Бодлера, Поля Верлена, Артура Рембо, Стефана Малларме, Гійома Аполлінера, Поля Елюара, Жана Кокто, Жака Превера, Жака Рубо, Шандора Петефі та інших.

Вл. інф.

Ваш отзыв

Ваш коментар