- Нове життя - https://nz-ir.com -

КРІЗЬ ЩІЛИНИ ПРЯМОГО ЕФІРУ «ФЕЙСБУКУ»

Цікаву форму спілкування в умовах карантину вирішив застосувати голова обласної організації Національної спілки письменників України Василь Кузан. Він зініціював проведення вечірніх зустрічей закарпатських письменників у прямому ефірі «Фейсбуку».
У такий спосіб вже порадували поціновувачів своєї творчості Василь Горват, Тетяна Рибар, Оксана Фулитка, Михайло Рошко. Днями в прямому ефірі побував і чотириразовий лауреат закарпатської літературної премії ім. Ф. Потушняка Василь Шкіря.
Наш земляк чимало уваги приділив проблемам, які турбують спілчанців. Зокрема, йшлося про те, що у нас на Закарпатті нема літературних журналу чи газети. Він нагадав, що свого часу виходив літературно-мистецький журнал «Тиса», який редагував відомий український поет Василь Кухта. Можна було друкувати свої твори й у газеті «Карпатський край», багаторічним редактором якої був прозаїк Іван Долгош.
Василь Васильович зробив акцент і на тому, що нині книжки видаються мізерними тиражами – до 500 примірників. А не так давно наклад книг становив десятки тисяч. До прикладу, трилогія «Жменяки» Михайла Томчанія, яка побачила світ у 1989 році, мала 100 тисяч примірників.
Письменнику задавали чимало запитань. Зокрема, Марія Штойко зі Львова цікавилася, як живеться творчій людині у провінції. Марія Деяк з Ужгорода хотіла почути відповідь, чому Василь Шкіря пише казки. Однокурсник із Львівського державного університету ім. Івана Франка Ігор Николишин намагався зрозуміти, як співіснують Шкіря-казкар та Шкіря-журналіст.
Сподіваємося, що на цей раз наш земляк підкорив серця любителів фейсбукових посиденьок. Незабаром відбудеться вже нова літературна зустріч такого формату.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ