- Нове життя - https://nz-ir.com -

Вона сіє «зерна добра, добірні зерна»

Усі наші дороги від шкільного порога. І початок усіх професій та й усього хорошого – у школі.
Саме школа поєднала долю Наталії Данканич із селом Підгірне. Понад 35 років у душі дітей підгірнян Наталія Михайлівна сіє «зерна добра, добірні зерна» — міцні знання та ясний розум, чисте сумління, благородство, міцний дух, світлі думки і працьовиті руки, любов до рідного краю, до материнського слова…
Та це не дивно. Наталія Михайлівна – вчитель вищої категорії із педагогічним званням «старший вчитель». Вона – наставник і порадник багатьох своїх вихованців, нині вже учнів – педагогів. А їх чимало у рідній школі, які працюють поруч із своєю навчителькою.
«Протягом трудової діяльності на освітянській ниві, — згадує вона, — часто доводилося душею жити більше про школу, ніж про рідну сім’ю. Важко доводилося добиратися із Крайньої Мартинки, особливо взимку, до сусіднього Підгірного, а це щодня – близько 5 км. Та це нічогісінько її не лякало, бо школа та учні для неї понад усе. Наталія Михайлівна залишає у душах своїх учнів найкращі спогади про рідну школу, про уроки рідної мови та літератури. Її учні доволі часто активно беруть участь у шкільних та районних конкурсах, олімпіадах з вищезгаданих предметів.
Вона користується заслуженим авторитетом серед учнів, колег, батьків, громадськості села Підгірне. Педагогічний колектив неодноразово обирав її керівником методоб’єднання гуманітарного циклу та керівником класних керівників школи.
Наталія Михайлівна Данканич – особливий педагог. До речі, вона поєднує в собі, як тепер модно говорити, три в одному: любляча дружина, поважлива мама та господиня, громадська активістка. Так кажуть про неї ті, з ким працює та хто її знає.
Крім шкільних справ у Наталії Михайлівни чимало громадських доручень. Вона – депутат Чорнопотіцької сільської ради. До речі, виборці Крайньої Мартинки вже 5 разів обирають її своїм депутатом. Вона активно долучається до участі у соціальному захисті тих громадян села, хто цього потребує, до захисту людей похилого віку. Одним словом, односельці довіряють їй. Жодна сільська справа чи проблема не обходиться без участі нашого досвідченого сільського депутата. Вона вболіває за проблеми односельців, і часто їй вдається вирішувати їх тільки разом. А їх у нашому гірському селі чимало.
За її активну громадську активність мартинчани неодноразово пропонували їй бути депутатом районної ради. На сесіях Чорнопотіцької сільської ради постійно присутня. «Коли вже стала на депутатську стежину, за все відповідаєш у житті своїх односельців, – це тільки одне із правил для Наталії Михайлівни.
Наталія Михайлівна Данканич є багаторічним активним дописувачем районної газети «Нове життя». Жителі навколишніх сіл уважно та з цікавістю читають її статті.
За багаторічну сумлінну працю на освітянській ниві та у досвідченій депутатській справі, активну участь у громадському житті району та вагомий особистий внесок у розбудову територіальної громади, активну життєву позицію її нагороджено грамотами обласної та районної державних адміністрацій.
Шановна Наталіє Михайлівно! З нагоди Вашого дня народження зичимо Вам здоров’я міцного, душевного спокою, подальших успіхів на освітянській ниві та в громадському житті на благо нашого села та країни.

М.М. Цільо, М.М. Глеба,
активісти села Крайня Мартинка