Версія для друку Версія для друку

Весна – пора відновлення лісів

Для лісівників ДП «Довжанське ЛМГ» – це старт копіткої роботи. Так, вони вже приступили до реалізації заходів з відновлення лісів, попередньо запроектувавши ділянки минулорічних та цьогорічних зрубів.
Особлива увага зараз приділяється збереженню та максимальному використанню природного поновлення господарсько-цінних корінних порід при проведенні робіт із лісовідновлення. Днями в адмінбудинку державного підприємства «Берегівське лісове господарство» відбувся захист проектів лісових культур. Він проводиться щорічно і на серйозному рівні, в ньому беруть участь ветерани лісового господарства та професіональні фахівці лісової справи. Цього року у засіданні Лісокультурної ради брали участь Ф. Ф. Гербут, старший науковець Закарпатського відділення Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва, В.С. Феннич, в.о. директора НПП «Зачарований край», начальник відділу лісового та мисливського господарства Закарпатського ОУЛМГ І.В. Орос. Перед нашими лісівниками щонайперше поставлено питання правильного і доцільного проектування ділянок, на яких відбуватиметься лісовідновлення.
Для нас, тих, хто безпосередньо займається відтворенням лісу в усіх куточках краю, в тому числі на території державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство», такий щорічний захист проектів лісових культур становить складання своєрідного екзамену у найбільш авторитетних і досвідчених фахівців лісової справи Закарпаття і паралельно комунікація із колегами із середньої управлінської ланки лісової галузі.
Проектування лісокультурних об’єктів здійснюється при лісовпорядкуванні та щороку уточнюється постійними лісокористувачами лісів за результатами детального обстеження лісокультурного фонду. При цьому складається відомість попереднього проектування ділянок лісокультурного фонду, що підлягають залісненню або залишенню під природне поновлення. У проекті передбачаються основні агротехнічні вимоги до створення лісових культур і плантацій, методи і способи створення лісових культур, розміщення, схеми змішування, потреба у садивному матеріалі, лісовому насінні тощо. Проекти лісових культур, плантацій і природного поновлення розробляються на основі відомості попереднього проектування ділянок лісокультурного фонду. Природне поновлення лісів проектується на площах зрубів з достатнім і якісним самосівом, підростом, кореневими і певними паростками або за умови його появи протягом 1-2 років після рубання. Штучне відновлення лісів проектується на зрубах, згарищах, інших не вкритих лісовою рослинністю землях, що підлягають залісенню, на яких природне поновлення головної породи неможливе або відбувається незадовільно.
Цьогоріч лісокультурна кампанія державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство» складає 89,7 га, з них лісові культури займають 30 га, природне поновлення лісу – 59,7 га. Відсоток природнього поновлення складає 67 %, а це свідчить про те, що переважає природній спосіб відновлення лісу, що в свою чергу є наближеним до природи та найбільш продуктивним у відтворенні екологічно стійких лісів.
Протягом останніх років Довжанським лісомисливським підприємством перевага надається природному відновленню лісів. Це проводиться на ділянках, які мають відповідні грунтово-кліматичні умови,  що дає змогу з мінімальними затратами створювати високопродуктивні та біологічно стійкі деревостани протягом короткого періоду.
З метою природного відновлення  залишаються площі з достатньою кількістю життєздатного самосіву і підросту головних і супутніх порід, що відповідають корінним типам деревостанів та площі, на яких проведення заходів щодо сприяння природному відновленню буде достатнім для наступного відновлення цінних порід і формування високопродуктивних молодняків.
Для того, щоб охопити такі території для відновлення лісів, а саме 87,9 га було вирощено 640 тис штук стандартних сіянців у Довжанському та Загатському лісництвах ДП «Довжанське ЛМГ».
Отже, можна сказати, що лісове господарство на підприємстві ведеться правильно, на засадах сталого розвитку і невиснажливого лісокористування, оскільки частка природного поновлення досить висока.

Марія БОЙКО,
провідний інженер
з лісових культур
ДП «Довжанське ЛМГ».

Ваш отзыв

Ваш коментар