Версія для друку Версія для друку

Колапс бджолиних колоній

Ця тема виникла спонтанно. Обмірковуючи злети бджіл, мене зацікавило, звідки прийшов такий вислів і обставини, які призводять до залишення бджолами свого гнізда.
На сьогоднішній день в ЗМІ багато дається прикладів масової загибелі бджолосімей, та треба розрізняти, де втручання людини і цей вплив можна виправити, а де дійсно невідомі прояви природного феномену.
Так, на Північноамериканському континенті з квітня 1980-их років, особлива активність з 2006 року, зареєстровано значну загибель бджолосімей. Катастрофічне зменшення бджолосімей зафіксовано з початку 2014 року і по наш час. За один тільки 2016 рік чисельність бджолосімей в США зменшилась на 40 відсотків. Бджоли, виходячи з вуликів, падають замертво, гул, що їх супроводжує при цьому, це максимальне підвищення нагріву тіла, кожна бджола по суті сама себе «спалює», і тому не дивно, що маса їх залишається лежати просто неба. Бджоли, які повертаються у вулик, не доживають до весни, ось такі основні симптоми буття бджіл в США за останні роки. В зв’язку з цим американськими вченими і було введено в побут термін «колапс бджолинних колоній». Вони пояснюють це явище використанням при обробці рослин інсектицидів неонікотиноїдної групи, а також підвищеною активністю кліща варроа.
Починаючи з середини 80-их років минулого століття на території США та штатах Юта, Колорадо, Оклахома, Арканзас, Теннесі збільшилась кількість землетрусів, почав з наростаючою активністю прокидатися вулкан Єллоустоун.
За спостереженнями вчених, через всю територію США формується новий розлом в земній корі, який пройде від південної частини штату Каліфорнія, а далі на південний схід до Пуерто-Ріко.
Вчені Вермонтського університету склали мапу США, де відмічено місця значних та найбільших втрат бджолинних сімей. Поєднуючи мапу величин сейсмічної активності на території США з мапою бджолинних втрат, то виявилися цікаві речі. Максимальні показники обох мап співпадають.
Катастрофою для Сполучених Штатів стане вибух Єллоустоунського вулкану. Вся колізія в тому, що цей вибух спровокує землетруси по всій території США, і це справді буде армагедон.
В ЗМІ на цю тематику дано надто багато гіпотез, припущень, тлумачень та іншого, але головне те, що це відбудеться. Сьогодні американські вчені з цього приводу на все про все дають 10 років! Тобто вибух вулкану може статися й завтра, від цього ніхто не застрахований.
Перші тривожні прогнози американських вчених почалися ще з середини 80-их років минулого століття. Тоді було анонсовано, що вибух Єллоустоунського вулкану станеться через 25-30 років. Крім того, вчені спроектували модель вибуху та розрахували його ймовірні наслідки. Наслідки для Сполучений Штатів Америки були невтішними, знищення до 70% території. На кінець стало відомо, що самою безпечною територією після вибуху стане Східна частина Європи та Центральна частина Євразійського континенту. Саме ці висновки й стали віхами, що визначили подальшу політику США в світі на 3 наступні десятиліття.
В такій ситуації гроші не мають значення, а головною метою стає територія – земля обітована.
Українська дійсність
Тільки від одного подиху вулкану Єллоустоун всі долари та всі євро всього світу стануть просто папером, непотребом чи сміттям, вибирайте, що кому більш до вподоби. Чому євро, бо наслідки вулкану значною мірою позначаться на Західній Європі. А земля, чорноземи нашої України, ліси Карпатських гір не підлягають дефолту, їх не не турбує інфляція чи стагнація. Цей скарб дав українцям Боженько і іншого такого ж у них немає.
Восени, будучи з візитом в Туреччині, наш президент анонсував, що продає більше 400 000 квадратних кілометрів нашої території. Це складає більше двох третин всієї площі України, причому, орних земель. Виникає риторичне запитання, а чи власнику цієї землі буде приємно, коли на його майно постійно споглядатимуть 30 мільйонів пар голодних очей. Голодних, бо українець звик їсти курочку, гусочку, качечку чи кабанчика, але для того, щоб мати такі ласощі, потрібна земля. Та де ж її можна буде взяти?
До відома, в Грузії, після трояндової революції, під зовнішнім управлінням були прийняті закони по землі. А в результаті дії цих законів іноземними приватними особами була скуплена та вилучена з обороту значна частина сільгоспугідь. З моменту придбання земля не обробляється, поросла бур’яном.
Тож українцям, затиснутим на рештках території, як і народам Південної частини Азії, прийдеться мати задоволення їсти равликів чи горобців, та, очевидно, найбільшими ласощами, мабуть, стане жаб’ячий суп. Коли віддамо землю, межа володіння буде маркована дошками з надписом: «Приватна власність,стороннім в’їзд-вхід заборонено». Дивні Твої справи, Господи! Ще три десятиліття тому нас було 51,5 мільйони, ми освоювали космос, будували літаки та кораблі, мали стратегічну авіацію. При другому президентові нам дали майнові сертифікати (ваучери), щоб вкласти їх в яке-небудь підприємство і отримувати дивіденди. Та виявилось, що ми віддали свої ваучери для виникнення більше десятка олігархів, і вони отримують дивіденди. При п’ятому президентові Україна для свого розвитку отримала кредити від МВФ на 17 мільярдів доларів, хоч до п’ятого президента всі президенти отримали кредитів на 11 мільярдів доларів. Гроші розікрали, а Україна так і не розвивається.
Думали, виберемо молодих, освічених, патріотів України, ці не будуть красти, робитимуть все для блага свого народу. А сьогодні українці і далі тиняються смітниками Європи та з цього вельми радіють. Тьху, яка ганьба! І це в той час, як ми так багато говоримо про гідність, незалежність, ідентичність та свою велич.
Питання та здогадки, здогадки та запитання, від мінливої гри нестабільності та невпевненості в майбутнє постійно обвалюється мозок. Як кажуть в народі: «Від добра добра не шукай», тож наразі ми маємо штучно створену українську кризу. Ще мить і полетимо ми всі шкереберть в безодню зі своєю ідентичністю, незалежністю та гідністю. Хотілося б вірити Президенту, Верховній Раді, силовим відомствам, але знову запитання. Демократія є надбанням людства, але міняти рідну землю на фетиш, це ні в які ворота не лізе. Сусіди будуть сміятися та казати, що в нас «не всі вдома».
На останок нагадаю вам одну казочку.
Італієць Карло Колодді написав «Пінокіо», фантастичні пригоди виструганого з дерева хлопчика.
В одній із витівок хлопчика, щоб не робити свої обов’язки, з товаришем тікає від феї в омріяну країну, де п’є солодку воду з бульбашками, запускає кольорові кульки і цілий день б’є байдики. Малечі в тій країні було весело. Та з одного дня в них почали рости ослячі вуха і з’явився хвіст, хлопчаки поступово стали ослами. Їх погнали виконувати тяжку роботу, возити візком каміння, обертати колесо млина, в упряжі обробляти землю (від себе) а із знесилених ослів знімали шкуру.
Тож з того моменту, як буде прийнятий під диктант чужинців закон про продаж землі, українці кожного дня, прокидаючись вранці, мацайте вуха та місце на кобчику, звідки у віслюків росте хвіст, бо процес вже почався!
А все ж, чому сміється заєць над прірвою?
Шануймося!

Юрій САМОРИГА.

Ваш отзыв

Ваш коментар