- Нове життя - https://nz-ir.com -

АНДРІЙ СОЧКА: «КРАЇНУ ЗМІНЮЮТЬ ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНІ СПЕЦІАЛІСТИ»

Як не крути, а інтелект є однією з рушійних сил розвитку будь-якої країни. Люди з потужними інтелектуальними здібностями здатні мислити нестандартно і вирішувати надважкі завдання, застосовуючи різноманітні аналітичні методи. До цієї прогресивної когорти семимильними кроками рветься учень Вільхівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Андрій Сочка. Зірка його здобутків усе яскравіше сяє на небосхилі.
Що це справді так, підтверджують успіхи школяра у навчанні. У сьомому класі він став переможцем районної олімпіади з математики. Вже будучи восьмикласником, на цьому інтелектуальному дербі Іршавщини виборов перше місце з математики, хімії та географії, з фізики й біології мав друге місце, а з німецької мови посів третю сходинку. Того ж року на обласній олімпіаді з хімії хлопець зайняв третє місце, а з географії «вигриз» «срібло», відстаючи від лідера всього лише на один бал. Враховуючи цей факт, йому теж довірили захищати честь Закарпаття із згаданого предмету на всеукраїнській олімпіаді у Миколаєві, на якій вундеркінд упевнено здобув «бронзу». Все ж подавав на апеляцію. Після роз’яснень членам комісії своїх відповідей отримав ще додатковий бал, однак цього виявилося замало, аби стати другим.
Цьогоріч юнак був беззаперечним лідером на районній олімпіаді з шести предметів: математики, хімії, фізики, біології, географії, історії. З німецької мови посів третє місце. На обласній олімпіаді з географії А.Сочка знову був другим.
Андрій зізнається, що коли вперше почув про перемогу на районній олімпіаді, то не йняв віри. На радощах йому хотілося накинутися з обіймами на рідних людей, поділитися з ними приємною новиною. Він переконаний, що успіхи учня багато в чому залежать від наставника. Програми нині доволі складні, тому важливо, щоб учитель вмів доступно пояснити, як то кажуть, усе «розжувати». Юний інтелектуал вдячний всім учителям, котрі ведуть його нелегкою дорогою до глибоких знань.
Цікаво, що хлопець народився і виріс в інтелігентній родині. Його дідусь Василь Андрійович свого часу очолював місцеву школу у Вільхівці, працював заступником директора цього закладу, був сільським головою. Бабуся Ганна Василівна трудилася у згаданій школі вчителем математики, хімії, географії, яку, до речі, викладає ще й нині. Батько юнака Владлен – фізик за фахом, був навіть аспірантом і планував стати науковцем, але полишив цю справу і подався в іншу сферу діяльності.
Так склалися сімейні обставини, що найбільше вихованням Андрія займається бабуся. Жінка докладає неабияких зусиль, щоб він добре вчився. Дуже радіє за онука, який частенько звертається до неї з різними запитаннями з того чи іншого предмету і хоче отримати на них вичерпні відповіді. Ганні Василівні було дуже приємно чути теплі слова на адресу Андрія на одній з церемоній нагородження призерів обласної олімпіади, коли директор департаменту освіти і науки ОДА Ганна Сопкова зазначила, що хлопець із глибинки, демонструє відмінні результати. Тішиться жінка і доброзичливим ставленням до онука працівників відділу освіти РДА.
Юнак стверджує, що на обласному й всеукраїнському рівнях олімпіад завдання більше розраховані на учнів, які є вихованцями закладів з поглибленим вивченням тих чи інших предметів. З однієї позиції, через це йому дещо важко змагатися, бо все-таки ставити на одні шальки терезів методи навчання школярів звичайного та спеціалізованого закладів не зовсім справедливо. З іншої сторони, це є додатковим стимулом для того, щоб стати кращим. До речі, Андрієві більше до вподоби розв’язувати задачі, аніж займатися їх описом, полюбляє «докопуватися» важкими шляхами до різних аксіом. Це й не дивно, адже його улюбленими предметами є математика та фізика.
Бабуся хлопця каже, що наступного року для поглибленого навчання оберуть лише кілька предметів. Завдяки цьому онук не буде розпорошуватись зусиллями й менше виснажуватиметься.
Коли юний інтелектуал готується до олімпіад, то повторює увесь навчальний матеріал, більше уваги приділяє вузьким місцям. Для цього користується різними підручниками й інтернет-ресурсами. Йому імпонує теза: «Країну змінюють висококваліфіковані спеціалісти». У вільний час Андрій полюбляє прогулятися, певний час захоплювався фотографуванням, іноді грішить комп’ютерними іграми-стратегіями чи головоломками. До речі, у вихідні він їздить в обласний центр на додаткові заняття з математики та комп’ютерних технологій.
Будемо сподіватися, що старання кмітливого й розумного хлопця, як нитка Аріадни, відкриють перед ним широкий простір успіху.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ .