- Нове життя - https://nz-ir.com -

Найсмачніша дієта – для діабету

Інтерв’ю з Ганною Ізай із Імстичова «Інсулін людині не потрібний», надруковане у газеті «Нове життя» 28 вересня 2019, викликало чималий резонанс серед читачів. На адресу редакції надійшло десятки дзвінків, де люди, особливо хворі на цукровий діабет, цікавляться, як вона, звичайна сільська жінка, зуміла сама себе вилікувати. Зважаючи на те, що інтерес до порад Ганни Петрівни не згасає, а навпаки – все більше розгоряється, ми вирішили ще раз зустрітися з нею і продовжити розмову. Вона охоче погодилася. На цей раз мова пішла про харчування при цукровому діабеті.
– Ганно Петрівно! У попередній розмові ви сказали, що ні хром, ні вітаміни нічого не допоможуть, якщо у людини немає сили волі і великого бажання бути здоровим.
– Так, здоров’я кожного в його руках. У першу чергу людина сама повинна дбати про себе. Цукровий діабет – хронічне захворювання, а тому дієта не повинна вестидо виснаження хворого, вона має бути повноцінна і достатньо калорійна. Вона має повністю задовольняти потреби нормального функціонування. Давно відомо, що для збереження здоров’я ключова роль належить вживанню їжі, оскільки 50 процентів хвороб є наслідком неправильного харчування, і особливо – дефіциту рослинних продуктів – унікального джерела вітамінів та фітонутрієтів.
Скільки ви їсте, так само важливо, як і те, що ви їсте. Щоб зменшити ризики переїдання – слідкуйте за розміром порцій різних продуктів. Розмір може змінюватися залежно від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій, яких дотримуєтеся.
Майже ніхто не може при якихось болячках так смачно харчуватися, як діабетик. У хворого на цукор повинен бути на столі кожен день – Великдень, тільки без паски. Якщо хлібо-булочні вироби (все, що виготовлено з пшениці) є ворогом діабетика, то найсмачніша їжа – м’ясо, риба, гриби, яйця, сири домашні, кефір – це найкращі його друзі. А ще на столі завжди повинні бути перець, оцет, гірчиця, часник, цибуля, ну і звичайно, улюблені салати, заправлені олією, тільки не майонезом чи іншими соусами. Ковбас, сосисок, твердих сирів підшлункова залоза не пробачить. Картоплю теж їсти не слід – ні варену, ні печену. Рис я також відношу до ворогів здоров’я. А якщо вже готувати голубці, то краще з гречки, пшона, кукурудзяної крупи чи перловки. А які смачні токан і бекон з овечим сиром, сметаною чи кефіром! Незамінними є лопатки, квасоля, диня, салати.Грецьким горіхом можна насолоджуватися донесхочу. Такої смакоти як курячий бульйон з житніми галушками або кльоцками з вівсянкою, ніхто не відмовиться. Не сильно пережарені житні блінчики підійдуть до будь-якого м’яса, сира чи сметани. А овочеві оладки з житньої муки? Туди додаємо цибулю, перець, помідори. М’ясо можна їсти і три рази на день. А перекуси можна зробити і салатами, і горіхами. А ще льон, соняшникове і гарбузове насіння – і забули про хворобу.
Слід зменшити вживання цукру. Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32 – 50 грамів. Це приблизно 10 чайних ложок. Але краще взагалі мінізувати його споживання, наприклад, не додавати цукор до кави чи чаю. А якщо додаєте цукор – не їжте додатково солодощі. Цукор знижує імунітет, живить ракові клітини, вивільняє адреналін і викликає нервозність і депресію. Не слід вживати цукерки, шоколад, варення та кондитерські вироби.
– Ганно Петрівно! Кажуть, що необхідно їсти більше овочів і фруктів…
– Авжеж, вони мають бути обов’язковим компонентом раціону хворого і використовуватися щодня. Корисні вони насамперед тим, що містять мало вуглеводів, багаті вітамінами, харчовою клітковиною і малокалорійні. Всі овочі, фрукти і ягоди за вмістом вуглеводів можна розділити на 3 групи.
Першу групу складають овочі, фрукти і ягоди, в 100 г яких міститься менше 5 г вуглеводів. Це помідори, огірки, капуста, кабачки, салат, баклажани, щавель, шпинат, редька, редис, кріп, петрушка, несолодкі яблука, сливи і кавуни.
Другу групу складають овочі і фрукти, в 100 г яких міститься від 5 до 10 г вуглеводів: морква, цибуля, столовий буряк, селера, лимони, апельсини, грейфрукти, полуниця, смородина, брусниця, малина. Без урахування в загальному вуглеводному раціоні їх дозволяється вживати не більше 200 г на день.
Третю групу складають овочі і фрукти, в 100 г яких міститься 10 г вуглеводів. Це картопля, зелений горошок, боби, банани, виноград, ананаси, айва, груші, солодкі сорти яблук, петрушка, персики, абрикоси, чорнослив.
Зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або консервованих фруктів в сиропі, заморожених з доданими цукрами. Овочі та фрукти не лише корисні, але й доступні.
Різні речовини використовуються по-різному, але схожим залишається одне: кожен з’їдений нами продукт здатний, в залежності від його складових, забезпечити наш організм певною кількістю енергії. Їжа, що надійшла в шлунково-кишковий тракт, відразу включається в обмін речовин, порушенням якого і характеризується цукровий діабет. Цілком закономірно, що в такому випадку наше харчування вимагає більш уважного до себе ставлення. Так дієта стає лікувальним харчуванням протягом всього життя.

Їжа є джерелом енергії для організму. Кожен з нас неодноразово перевіряв це на собі. Чим важча робота (фізична або розумова), тим більше нам хочеться їсти. Чим менше калорій у продуктах, тим краще для зниження маси тіла.
– Найулюбленіший продукт українця – сало…
– Тільки не для хворого на цукровий діабет. Кількість жиру в дієті хворих не повинна перевищувати 70 – 80 г. Надмір жиру погіршує функцію печінки, сприяє розвитку атеросклерозу і послаблює дію інсуліну. Хворі на цукровий діабет більшу частину жиру повинні одержувати у вигляді олій.
– А щодо солі?
– Треба мінімізувати споживання солі, водночас слід обирати продукти із зниженим її вмістом. А для цього краще готувати їжу вдома – це найліпший спосіб контролювати кількість спожитої солі.
– Ви майже нічого не сказали про спиртні напої…
– Про солодкі вина, лікери треба забути. Інші алкогольні напої, навіть ті, що не містять цукру (горілка, коньяк), також не рекомендуються, бо негативно впливають на функцію підшлункової залози, печінки, а також на серцево-судинну систему.
Їжа хворого на цукровий діабет має бути різноманітна, смачна і приваблива на вигляд – усе це збуджує апетит і сприяє кращому її засвоєнню. Кулінарна обробка – звичайна. У тих випадка, коли хворий на цукровий діабет має ще захворювання шлунка, печінки, кишечника, нирок, серця, треба готувати їжу з урахуванням особливостей дієтотерапії цих захворювань.
– У житті людини, особливо хворої, велике значення має фізична активність.
– Так. При пасивному способі життя розвивається детренованість організму, порушується ряд обмінних процесів, що сприяє прогресуванню захворювання, особливо в осіб, схильних до ожиріння. Тому необхідно займатися фізкультурою, безумовно у межах можливостей кожного хворого з урахуванням перебігу захворювання (щоденна ранкова гімнастика, різні вправи та інші види лікувальної фізкультури). Ще древні казали: рухайся більше – житимеш довше. Бо хто день пропустив зарядку, той на день постарів. Фізичні вправи можуть замінити безліч ліків, але жодні ліки в світі не можуть замінити фізичні вправи.
– Для всього вищеперерахованого слід мати велику силу волі.
– Безумовно.
– Дякую за розмову!
Розмову вів
Василь ШКІРЯ.