- Нове життя - https://nz-ir.com -

Наталія Онисько: «Вивчаємо і впроваджуємо прогресивний досвід кращих педагогів»

Робота Іршавського ліцею, яка уже впродовж кількох років проводиться за програмою виявлення та підтримки талановитої молоді і створення умов для розвитку індивідуальності, дала свої позитивні результати. А дієвим засобом формування мотивації до навчання, підвищення пізнавальної активності, поглиблення і розширення знань, створення умов для збереження і розвитку інтелектуального потенціалу нації є різноманітні інтелектуальні змагання: Всеукраїнські олімпіади, турніри, інтернет-олімпіади, інтерактивні конкурси. Про ці та інші сторінки із життя ліцею – у інтерв’ю з його директоркою Наталією Юріївною Онисько.
– Насамперед про те, що навчальний заклад щороку змінює своє обличчя. Мені довелося побувати в подібних ліцеях обласного центру і він нічим не поступається їм. Навпаки, виглядає набагато краще.
–Так і повинно бути! Ми старанно і з усією відповідальністю підготувалися до нового навчального року. При вході в ліцей викладено бруківкою площадку для святкових лінійок. У належному порядку прилегла територія. Приміщення ліцею потопає у морі вічнозелених дерев. Школярі тут почувають себе мов у казці.. Майже всі класи обладнані мультимедійними проекторами. Зроблено повний ремонт чотирьох вбиралень (одна з яких для дітей з особливими освітніми потребами). І в цьому значна заслуга голови Іршавської ОТГ Степана Бобика.
– Наталіє Юріївно! За підсумками зовнішнього незалежного оцінювання – 2019 ваш ліцей посів перше місце в районі та 26 – в обласному рейтингу серед 306 шкіл. Це неабиякий успіх. Як Ви добилися цього?
– У 2018 – 2019 навчальному році робота ліцею була спрямована на виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Національної доктрини розвитку освіти, указів Президента України «Про невідкладні заходи щодо підвищення якості освіти в Україні», «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні», реалізацію державних, обласних програм у галузі освіти, інших чинних законодавчих та нормативних документів.
69 учнів 3 – 4 класів закінчили минулий навчальний рік з досягненнями високого рівня, що становить 42 проценти, та 78 учнів 5 – 10 класів з навчальними досягненнями високого рівня, що становить 51 процент. 7 учнів дев’ятого класу отримали свідоцтво про базову загальну середню освіту з відзнакою. Це Анастасія Немеш, Юліана Ломага, Богдан Онисько, Євген Пруднік, Анастасія Терпай, Ольга Черничко, Іван Яцків.
У Країну Знань ліцеїстів ведуть 18 спеціалістів вищої категорії, 6 – спеціалістів першої категорії, 8 – спеціалістів другої категорії. Два працівники навчального закладу мають педагогічні звання вчитель-методист і 12 – старший вчитель. У ліцеї створені відповідні умови для розвитку інтелектуальної та творчої обдарованості учнів.
Протягом навчального року учні ліцею брали активну участь в міжнародних конкурсах знавців української мови ім. П.Яцика, конкурсах «Соняшник», «Колосок», «Кенгуру» «Захисники України: історія та сьогодення», «Левеня», «Малюнок, вірш, лист до мами», «Воскресни, писанко!», Міжнародному мовно-літературному конкурсі ім. Т.Шевченка та ін.
Важливою практичною проблемою, над якою працював навчальний заклад, стало виявлення потенційних можливостей розвитку учня. З метою реалізації Державної програми роботи з обдарованою молоддю адміністрацією та педагогічним колективом ліцею у минулому навчальному році були здійснені такі заходи: попередню діагностику сформованості інтелектуальних умінь; спостереження за роботою учнів під час уроків, позакласних заходів; аналіз результатів виконання творчих робіт;аналіз результатів участі учнів в олімпіадах, різноманітних конкурсах, змаганнях; поновлений інформаційний банк даних ліцею про обдарованих учнів школи; поновлена науково-методична база з питань роботи з обдарованими дітьми; проведений І етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів; організована робота з підготовки та участі учнів ліцею у міському та обласному етапах Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів та ін. На основі одержаних результатів психологом ліцею М.П.Жупанин сформовано банк даних. У залежності від типів обдарованості учнів розділено на групи: інтелектуальний, художній, лідерська обдарованість, психомоторна, спортивна обдарованість.
Учнів з інтелектуальним й академічним типами обдарованості залучено до участі у ліцейних, міських, обласних та Всеукраїнських предметних олімпіад, вони займалися в предметних гуртках, допомагали у підготовці предметних тижнів та місячників. Учні з художнім типом обдарованості брали участь у виховних заходах, конкурсах на рівні ліцею, міста та області. Учні зі спортивним типом обдарованості були учасниками спортивних змагань на різних рівнях. Так Іршавський ліцей отримав грамоту відділу освіти РДА за ІІ місце у районному етапі Всеукраїнської спортивно-масової спортивної гри «Олімпійське лелеченя». Учні з лідерською обдарованістю брали активну участь у позашкільній роботі, класному та лілейному самоврядуванні. Богдан Онисько, Анастасія Терпай, Іван Яцків, Едуард Дурданин – члени молодіжної ради міста. Світлана Гуляна, Еріка Тодорів, Анастасія Шерегій, Дарина Бабинець, Дарина Дийкань, Наталія Дийкань, Юлія Ваш вибороли пальму першості в Міжнародному фестивалі «Золотий час Голівуду». Софія Пантьо стала лауреатом першої премії 14 Міжнародного конкурсу мистецтв «Закарпатський едельвейс -2019», Ксенія Онисько – лауреат першої премії цього ж конкурсу, Йонаш Янош виборов третє місце у другому відкритому конкурсі виконавців на духових та ударних інструментах пам’яті Степана Томича. Порадували і юні спортсмени. Євген Пруднік виборов Кубок України з годзю-рю карате, Валентин Осійський здобув перше місце у районних змаганнях з орієнтування на місцевості на етапі «Рух за легендою». На висоті виявився і Степан Лях, який був лідером в особисто-командному чемпіонаті Закарпатської області з шашок-64 серед юнаків 8 років. Порадували ліцей своїми вдалими виступами також Павло Пелешкей, Назарій Попович, Іван Гаджега. Антоній Алмашій виборов друге місце в другому турі Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна». Його робота – «Праліси НПП «Зачарований край» як складова частина світової природної спадщини ЮНЕСКО».
– Наталіє Юріївно! А над чим працюєте тепер?
– Наразі наші зусилля спрямовані на здійснення державної політики в галузі освіти, збереження кількісних і якісних параметрів мережі, створення належних умов для навчання і виховання учнів, удосконалення змісту навчального процесу, впровадження нових освітніх технологій, розвиток здібності дітей і підлітків, подальша робота з виявлення обдарованих учнів.
Створити цілісну систему інформаційно-аналітичного забезпечення допомагала наявна єдина комп’ютерна мережа та внутрішній телефонний зв’язок.
Велику стимулюючу роль у професійному зростанні педагогічних кадрів відіграє атестація, яка сприяє моральному і матеріальному заохоченню педагогічних працівників, узагальненню та впровадженню досвіду кращих вчителів у практику навчання та виховання учнів.
У період атестації вчителями на високому рівні були проведені відкриті уроки, відкриті виховні заходи, організаторська робота щодо вивчення і впровадження прогресивного педагогічного досвіду кращих вчителів. Ліцей сьогодні – заклад освіти, який забезпечує загальнокультурний освітній до вузівський рівень підготовки учнівської молоді: формує основи інтелектуальної, морально виховної і духовно сформованої особистості, розвиває стійку мотивацію до набуття, поширення та поглиблення знань. У зв’язку із зміною соціальних вимог, відбувається переосмислення ролі вчителя в процесі модернізації системи освіти, підвищено вимоги до нього. Це усвідомлюють педагоги ліцею і тому намагаються весь час удосконалювати свою професійну компетентність.
Педагогічний колектив ліцею молодий, творчий, ініціативний.
Важливою вимогою сучасного суспільства до особистості є не енциклопедичність знань, а набуття вмінь та навичок, що сприяють розвиткові гнучкого мислення та самореалізації особистості. Це завдання педагогічний колектив вирішує через активне використання інноваційно-комунікаційних технологій, обов’язковими умовами яких є особистісно-зорієнтоване навчання, навчання в центрі якого є учень, висока активність ліцеїстів у навчальному процесі, опора на їхній субактивний досвід, створення на уроках проблемних ситуацій, які спонукають до критичного мислення.
Використання інноваційно-комунікаційних технологій передбачає спілкування, встановлення духовного зв’язку між учасниками навчального процесу задля спільного досягнення мети: пошуку, поширення інформації, способів її подання (мультимедія, відео кліпи, таблиці), моделювання життєвих ситуацій, спільне розв’язання проблем.
Уже рік у ліцеї працює волонтер Корпусу Миру, вчитель англійської мови Трістан О’Меллі. Його програма розрахована на два роки. Головна мета – покращити рівень розмовної мови учнів та навички буденно спілкуватися на різні теми.
Відрадно відзначити і те, що кількість дітей у ліцеї постійно зростає. На даний час у нас навчається 380 учнів. У першому класі – 52, в одинадцятому – 16 випускників, у дев’ятому класі – 22. Чотири класи (два перші, два другі) йдуть за Програмою Нової української школи. Вчитель 2 – Б класу НУШ Н.І.Глеба проходить добровільну сертифікацію вителів. І ще таке: заступник директора з навчально-методичної роботи Мирослава Федорівна Зейкан уже другий рік поспіль є регіональним тренером з англійської мови «Агенти змін» у рамках Нової української школи.
–Наталіє Юріївно! Цьогоріч Ви і заступник директора з навчально-виховної роботи Мирослава Федорівна Зейкан отримали Грамоти Міністерства освіти і науки України з чим і вітаю вас!
– Спасибі!

Інтерв’ю взяв Василь ШКІРЯ.