- Нове життя - https://nz-ir.com -

Рівень гри – найвищий!

На чемпіонат світу з шашок-100 серед юнаків та дівчат з’їхались-злетілись 222 кращих юних спортсменів з 19 країн. Звичайно, найсильніші збірні – Росії, Білорусії, Монголії, Нідерландів – явні фаворити змагань. Але найцікавіше було спостерігати за спортсменами і тренерами з екзотичного Сурінаму. Немало юних спортсменів цікавилися, а де така країна знаходиться.
Cпортсмени збірної України прибули не повним складом, а саме 12 спортсменів боролись у всіх вікових групах. В групі дівчат 13 років виступала наша Катерина Мойсей. І це перший чемпіонат світу з шашок-100, в якому взяли участь вихованці клубу “Вікторія” Іршавського міського Центру позашкільної освіти.
В першому турі класичної програми Катерині випало грати з спортсменкою з Білорусії, яка ще недавно виступала на чемпіонатах України і навіть ставала чемпіонкою. Це – Ксенія Белая. Гра йшла рівно. В один з моментів гри в середині партії в нашої шашкістки була красива виграшна комбінація. Катерина її бачила, але оцінила позицію слабкою за свою сторону та відмовилася від проведення. Підступним виявилося закінчення. Катерина вибрала продовження гри з проводкою простої шашки в дамки. Корити за такий план гри не можна, адже так поступило б багато спортсменів її рівня. Але саме там – програш. Суперниця зіграла комбінаційно, не залишивши Катерині шансів на нічию. Інші партії Катерина грала з оглядкою на результат, ризик знизила до мінімуму. Але така гра не до характеру Катерини. Серія виграшів у 6-8 турах вивела її на одного з двох явних лідерів, Афросімову з Росії. Заключний тур додав хвилювань, адже боротьба йшла за третє місце. Претендентів – добрий десяток. В списку претендентів і Катерина Мойсей. На той момент наша спортсменка мала сьоме місце в турнірній таблиці. Найдовше в цьому турі тривала партія, в якій грала вона. Результат партії не нашу користь. Програш відкинув Катерину Мойсей на 10 місце.
Блискавична гра для Катерини склалася зовсім по-іншому сценарію. Перші три партії виграла, вийшла в лідери. Потім програші чергувалися з перемогою. В заключному дев’ятому турі зібралась і виграла в представниці Латвії. Знову – десята. Азартна гра, гра тільки на перемогу – це характерний стиль Катерини Мойсей. Її гра вселяє оптимізм, надихає інших на спортивні звитяги.
PS. Щоб прийняти участь у змаганнях, потрібно було вирішити фінансове питання. Частково допомога надійшла від Міністерства молоді та спорту України, сектору молоді та спорту Іршавської РДА, відділу освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї, молоді та спорту Іршавської міськради. Катерина Мойсей, її батьки, тренер висловлюють щиру вдячність натхненнику й організатору збору коштів Віктору Товстому, підприємству ТзОВ “Клен” та Лендєлу М. В., Арсеньєвій Л. О., Адаменко М. А., Блищак О. В., Боднар Є. Ю., Білько Д. І., Гелетею О., Дрюченко Б. В., Загорняк Р. О., Ізаю Д. В., Карабиньошу П. П., Кушнір Т. Ф., Сухану Я. В., Терновцію П.В., Трикуру Є. Ю., Шатохіну Ю. Ю. за фінансову підтримку та можливості виступити й представити Іршаву в світових змаганнях. Ваші щирі побажання допомагали юній спортсменці в боротьбі з кращими спортсменками світу.

Анатолій Вайда