- Нове життя - https://nz-ir.com -

Ім’я людини – священне

Ми живемо в період, коли у суспільстві втрачено багато християнських цінностей, традицій, звичаїв, загублено знання основ духовного життя людства. Сьогодні ввійшло у звичай давати імена новонародженим дітям часто в честь героїв з різних кінофільмів, зарубіжних кумирів, артистів, запозичених з назв древніх язичницьких ідолів.
Редакція газети «Нове життя» звернулася до настоятеля Свято-Петро-Павлівського православного храму протоієрея Василія Ігната дати відповідь на низку запитань, які стосуються імені людини, які найбільш поширені у сучасному світі. 

– о. Василію! Найперше, про значення імені в житті людини.
– Людина – вінець Божого творіння. Вона знаходиться на вершині двох світів – духовного і матеріального. Як відомо, Господь Бог створив першу людину з «пороху земного».
З Божого благословення, коли в сім’ї народжується дитина, всі радіють: це свято, тому що людина ввійшла в цей світ, а з нею ввійшла безмежна надія. З народженою дитиною входить у світ чистота, світло. А ще – через народження дитини входить в світ надія, тому що цій новонародженій людині все належить, все можливе, лише б ті, хто навколо неї, полюбили її так, щоб виховати її гідною людиною, людиною, здатною любити Бога та любити ближнього свого.
Із народженням дитини перед батьками та родиною виникає чимало обов’язків. Серед них одним із важливих є вибір імені для дитини. Слід пам’ятати, що ім’я людини у християнстві – священне, сакраментальне, яке говорить про суть, головне, що має кожен – ім’я. І тому слід уважно ставитися батькам, коли потрібно обрати ім’я для своєї дитини, адже з цим іменем їй доведеться жити і носити це ім’я не тільки у земному житті, а й у вічності.
Для православного християнина важливо обирати для дитини ім’я церковне. Кожного дня свята Церква молитовно прославляє пам’ять одного або декількох святих угодників і праведників Божих, кожний з яких носить те чи інше ім’я. Бажано обирати ім’я дитини в честь імені святого, пам’ять якого молитовно відзначає Церква в даний день, коли народилася дитина. Адже не випадково, а з волі Божої народилася дитинка в цей день.
Неприйнятним є вибір імені дитини в честь своїх власних кумирів, бо християнин не повинен створювати собі кумирів, серед яких іноді зустрічаються імена язичницьких ідолів. При виборі імені не слід керуватися сьогоднішніми віяннями моди, чи обирати одне з імен вашого власного родоводу. При цьому слід пам’ятати, що дитині слід давати ім’я в честь того чи іншого православного святого, який буде її небесним покровителем. Не представник власного родоводу, а саме святий праведник, в честь якого отримала ім’я дитина, буде її небесним покровителем та молитвенником протягом всього її земного життя та відходить з даним іменем у вічне життя і стає наслідником Царства Небесного.
– Яке ставлення Церкви до наречення імені новонародженої дитини?
– Як відомо, кожна людина, яка народжується на світ, покликана отримати і духовне народження, яке відбувається в Таїнствах Церкви Христової. Перше місце серед семи Таїнств Православної Церкви займає Таїнство Хрещення, про яке йде мова у Символі віри – «Вірую во Єдиного Бога». Першим воно стоїть в ряду не тому, що вище інших таїнств, а тому, що тільки людині, яка отримала таїнство Хрещення, надається право називати себе православним християнином і тільки це таїнство відкриває їй дорогу для доступу до інших таїнств. Без нього людина не має право отримати жодне із християнських таїнств. Саме Хрещення відкриває кожному християнину двері у Церкву Христову.
Хрещення – це таїнство, в якому людина через триразове занурення тіла в освячену воду в ім’я Отця і Сина і Святого Духа помирає для тілесного і гріховного життя і народжується для нового духовного життя. Хрещення – перше християнське таїнство, початок благодатного єднання людини з Богом.
Таїнство Хрещення здійснюється разом з Таїнством Миропомазання у Православній Церкві, куди входить чимало обрядів. Зокрема, серед обрядів є такі, які здійснюються до Таїнства Хрещення. Серед них читаються три молитви матері в перший день, яка народила дитину, а молитва при нареченні імені читається у восьмий день після народження дитини.
При нареченні імені младенцю священик дає йому ім’я, просить Бога, щоб дане младенцю православне християнське ім’я постійно перебувало з ним, і щоб він, живучи по-християнськи, згідно заповідям Божим сподобився отримати і Царство Боже.
До наречення імені новонародженої дитини Церква ставиться відповідально. Всім православним християнам даються імена виключно в честь святих Православної Церкви. Саме «імена святих» даруються нам в честь і знамення союзу членів Церкви земної з членами Церкви Небесної, в якій перебувають святі праведники Божі.
– о. Василію! Із сивої давнини на Київській Русі переважали імена, які збереглися до наших днів – Володимир, Ольга, Борис, Гліб…
– Православні імена християнської Церкви дійшли до нас із сивої давнини. Кожне з цих імен мало величезний духовний смисл. Серед імен найбільш поширених у Християнській Церкві є низка імен в честь ангелів, пророків, старозавітніх праведників, апостолів, святителів, мучеників, преподобних… Ці святі прославилися серед різних народів. Кожне з імен має своє значення. Найбільш поширені імена, які вживаються сьогодні: Адріан, Олександр, Олексій, Анатолій, Антоній, Арсеній, Богдан, Борис, Валерій, Віктор, В’ячеслав, Василь, Георгій, Давид, Даниїл, Дмитрій, Діонісій, Еміліан, Йосип, Миколай, Лука, Євгенія, Євдокія, Лідія, Юлія, Любов, Марія, Магдалина, Софія…
В Православній Церкві під час наречення імені вживається тільки одне ім’я в честь православних святих. Під час прийняття монашеського, чернечого постригу, чи прийняття великої схими – дається друге ім’я.
– Раніше за іменами неважко було визначити, коли людина народилася.
– Це дійсно так було в стародавні часи, коли новонароджених і хрещених називали в честь святих. Наприклад, якщо дитина народилася на Старий Церковний рік, коли святкується пам’ять святителя Василія Великого, то її називали Василем, якщо в період відзначення свята в честь святих апостолів Петра і Павла, то младенця називали Петром чи Павлом і т.д. Зокрема, і я народився на Старий церковний новий рік, і батьки назвали мене Василем.
– о. Василію! У даний час молоді батьки здебільшого називають своїх дітей іншомовними іменами, взятих в основному із заокеанських серіалів.
– Я особисто намагаюся пояснити батькам, що дитину слід називати церковним іменем в честь православних святих. При чому тут заокеанські серіали, які сьогодні в моді, а через деякий час вони просто забудуться. А з названим іменем доведеться жити все життя.
– Що б Ви порадили молодим батькам?
– Більше прислухатися до голосу пастирів Церкви. Саме священик може дати вичерпну відповідь з цього питання. І, слава Богу, батьки в основному приймають мудрі пастирські поради, адже з правильно обраним іменем вашим дітям доведеться жити і в земному житті, і у вічності. І слід пам’ятати батькам, що послух у Церкві цінується вище поста і молитви.

Розмову вів Василь ШКІРЯ