Версія для друку Версія для друку

Минулої неділі іршавчани не нудьгували. На центральній площі міста проходило спортивно-розважальне дійство «Свято сили»

SONY DSC

Про проведення в Іршаві «Свята сили», приурочене до 120-ої річниці з дня народження всесвітньо відомого силача Івана Фірцака-Кротона заздалегідь сповіщали розклеєні в місті над Іршавкою повідомлення. Тому вже недільного післяобіддя центральна плоша почала наповнюватися людьми. Особливо багато було молоді. Та найбільший інтерес, напевне, викликало те, що в спортивно-розважальному дійстві братиме участь учень найсильнішої людини світу Сергій Вінер з Мукачева.
Зрештою, так воно й сталося: присутні з неослабною увагою дивилися, як цей 66-річний чоловік, інвалід по зору, зубами тягнув машину, гнув гвіздки і розбивав ланцюги. Його трюк з машиною повторила і дружина Світлана, теж інвалід першої групи. Їх тріумфальні виступи іршавчани супроводжували зливою бурхливих оплесків.Дійство воістину було неймовірне. А два силових рекорди Сергія Вінера зафіксовано у книзі Гіннеса.

SONY DSC

Після свого виступу Сергій Вінер розповів, що зустрічався із Кротоном ще в далекому дитинстві. Його просто вразила неймовірна заповзятливість силача, який уже в поважному віці на сцені творив дива.Тоді твердо вирішив, що й сам пробуватиме зробити щось подібне. Адже кожна людина має талант від Бога. Ми просто повинні його розвивати. Вільям Шекспір сказав: «Не маєш сили? Не біда! Бути таким чи іншим – залежить від нас. Наше тіло – це наш сад, а наша воля – садівник у ньому». Отже, треба мати насамперед силу волі.
Це підтвердили і члени Закарпатської обласної організації «STREET». Вони просто творили дива на гімнастичній перекладині і на брусах. Це молоді люди, які обрали здоровий спосіб життя і регулярно займаються спортом. Керівник обласної організації Владислав Рущак сказав:
– Подивіться на вихованців нашого клубу! Вони повсякденно працюють над собою, виконують комплекс вправ, призначений для зміцнення здоров’я, розвитку сили і стійкості, а також для формування та підтримки спортивної статури.
Хлопці й справді усі як один, мов на підбір – гарної фізичної форми, бадьорі, з піднесеним настроєм.
А потім мали можливість показати свій клас на гімнастичній перекладині всі бажаючі. За їх виступами спостерігало поважне журі, до складу якого входили кандидат в майстри спорту з боксу, тренер з багаторічним стажем, фундатор іршавської школи боксу Сергій Червінський, колишній вчитель фізкультури Іршавської ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів Юлій Керечанин та майстер спорту Радянського Союзу з спортивної гімнастики, головний тренер Закарпатського обласного палацу дітей та юнацтва, головний суддя змагань Валерій Бахтеєв.

SONY DSC

У підтягуванні на перекладені не мав собі рівних Євген Пруднік – його результат 31 повторення. Другу сходинку посів Михайло Кузьма – він виконав 29 повторень. Андрій Багунов був третім – він зафіксував цифру 20.
Не менш цікавий інтерес викликало і віджимання на гімнастичних брусах у категорії до 16 років. Рекорд встановив Давид Микита – 40 повторень. Із результатом 35 повторень друге місце зайняв Євген Пруднік. Богдан Лобань був третім – 29 повторень.
Неперевершеними були і ті, кому за шістнадцять. Волю до перемоги проявляли усі. Однак майстер-клас показав Едуард Мелай – він виконав 62 повторення. Юрій Бундєв був другим – високоповажні судді зафіксували 42 повторення. Олександр Косей був третім – він відстав лише на два пункти.
У вправі багатоповторного жиму штанги лежач, учасники змагань піднімали штангу, рівну власній вазі. Зараховувалися повторення, при яких у найнижчій точці гриф торкався грудей учасника, у найвищій точці руки повністю виправлені. Однак попередньо вони пройшли зважування. Тут не мав собі рівних Василь Мочан. Друге і третє місця поділили між собою Олександр Білак та Іван Дорогі.

SONY DSC

Свято сили вдалося на славу, воно було воістину видовищним. Кожен присутній намагався почерпнути для себе щось корисне.Про це потурбувалися спонсори Віктор Товстий та Василь Клевець, які й вручили грошові винагороди переможцям.
Не обійшлося на святі і без музичного супроводу. Гарні сучасні українські пісні дарували присутнім учасники художньої самодіяльності районного будинку культури.
Спортивно-розважальне дійство продовжувалося до пізнього вечора.

Василь ШКІРЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар