- Нове життя - https://nz-ir.com -

«МІЙ ПОТЯГ ВІДХОДИТЬ…»

Серед дорослих, якщо не кожен, то принаймні більшість із них хоча б один раз, але потрапляли у стресову ситуацію, коли спізнюючись на відходящий поїзд, бігли пероном із зайнятими валізами руками, невідь яким дивом встигали заскочити в останній вагон. Оговтавшись від пережитого, дякували долі та провіднику, що не зачинив перед вами двері і, зібравши клунки, потихеньку починаєте прямувати до свого вагона і місця, згідно придбаного квитка. Умістившись на своєму законному місці у купейному чи СВ, це вже хто що зміг придбати, краєм ока окидаєте юрбу тих, хто залишився під високим над вокзалом небом очікувати наступного, якщо ще буде, поїзда.
Дещо подібною виглядає картина із нашими сільськими радами стосовно їх бажання, або вірніше буде вести мову про участь у процесі утворення об’єднаних територіальних громад (ОТГ).
Завдяки активним зусиллям двох сільських голів, Зарічанської – Марини Васько і Довжанського – Віктора Симканича, розпорядженнями голови Закарпатської обласної державної адміністрації Ігоря Бондаренка №468 від 29.98.2019 та №473 від 03.09.2019 «Про затвердження висновку щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад області» у нас намічено утворити ще дві ОТГ, одна з яких — Зарічанська — не передбачена проектом, запропонованим Мінрегіоном щодо утворення 40 спроможних громад. Як бачимо, рішення про це прийнято практично в останні дні до того, як буде сформовано порядок денний сесії обласної ради, на черговому засіданні якої 26-го вересня депутати затвердять Перспективний план об’єднання громад в Закарпатській області на 54 ОТГ.
Так, передбачено, що у Зарічанську сільську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у селі Заріччя увійдуть села – Заріччя, Гребля (Греблянської с\р), Нижнє Болотне і Вільхівка (Вільхівської с/р), а до Довжанської з центром у с.Довге – Приборжавське (Приборжавської с/р) Іршавського району, сіл Липецька Поляна, Каллів, Ожоверх і Слоповий (Липецько-Полянської с/р) Хустського району. Останній, як бачимо, спромігся долучити і прилеглі села сусіднього району. І як тут не згадати, водночас не поношаючи тих формальних сільських лідерів, які своїми діями, або навпаки, відсутністю таких «ведуть» своїх земляків прямісінько у обійми до складу сусідніх ОТГ із сусідніх районів. Ті, хто не взяв участь тепер у цьому процесі, цілком ймовірно уподібняться пасажирам на пероні, а тим уже як пощастить: кому СВ, кому в плацкарт, а кому і в загальний вагон.

Михайло ІСАК