- Нове життя - https://nz-ir.com -

Щедро сонцем зігріта ільницька земля

Остання неділя серпня вже традиційно дарує ільничанам хвилини радості , душевного спокою і задоволення.Уже із самого ранку біля сільського центру дозвілля “Шахтар” лунає весела і запальна музика,яка скликає сільчан і гостей взяти участь у святкуванні Дня шахтаря і Дня села.Місцевий парк перетворився в торгове містечко,де на відвідувачів вже чекали святково одягнені бармени і офіціанти,люб”язно запрошували до столу любителів випити чашку запашної кави, келих пива. чи безалкогольні напої.
Особливо рада була малеча Вона прийшла у вишиванках,на обличчі хлопчиків і дівчаток сяяли радісні і веселі посмішки.Для них тут були створені всі належні умови для гарного і змістовного відпочинку.
Урочистості розпочалися на імпровізованій сцені,де до присутніх звернулися Ільницький сільський голова Василь Павлище,голова районної ради Віктор Симканинець,начальник відділу культури райдержадміністрації Олена Ісак.директор ТЗоВ “Лігніт” Максим Мандрико. Вони привітали всіх із Днем Незалежності України,Днем шахтаря і Днем села.Ці три події ніби й справді доповнюють одна одну, бо свого часу, а це не так і давно – у 60 – 70 роки минулого століття ,Ільницю називали шахтарською столицею Закарпаття. Перша вугільна шахта була відкрита ще 1865 року. До шахти була прокладена окрема вузькоколійка. За часів колишнього Радянського Союзу працювали 8 шахт, а також кар”єр для відкритої розробки вугілля.На шахті трудилося понад 1500 чоловік. Якщо в 1950 році підняли на-гора 152 тис. тонн бурого золота, то в 1955 році – 196 тисяч тонн. Випускники шкіл охоче оволодівали професіями прохідника, вибійника,слюсаря,підривника,машиніста…Саме в ті часи було зведено Палац культури “Шахтар”,фельшерсько – акушерський пункт,дитячі навчальні заклади та торгові. точки.
Хвилиною мовчання було вшановано пам”ять тих, хто віддав своє життя на Сході України.Низький уклін їм за те,що вони дають нам можливість жити і працювати в мирі.
А потім відбувся концерт. Перед учасниками святкового дійства виступили народний вокальний ансамбль “Ільничанка”, народний танцювальний колектив “Юність” Будинку культури, студія “Ліра,” гурти “Сузір”я молоде”,”Наша файта”,”Любисток,” викладачі та вихованці Ільницької дитячої школи мистецтв,”Блек енжелс” , відомі виконавці Михайло Нодь,Йосип Чава,Василь Філеш.Родзинкою свята був виступ гурту “Марина і компанія”.
Треба дати належне ведучим Наталії Варваринець, Юрію Мельнику і Юрію Бурясу , які на високому професійному рівні провели свято. Про це свідчать численні відгуки від учасників дійства.
Святкування продовжувалось до пізньої ночі.

Василь ШКІРЯ