Версія для друку Версія для друку

Три «НЕ» від Пинзеника Або Чого вчив один з найдосвідченіших політиків України «зелених» в Трускавці

Екс-міністр фінансів Віктор ПИНЗЕНИК, який був запрошений як один із викладачів на тренінг для новообраних депутатів від «Слуги народу» в Трускавці, «у більшості» слухачів побачив бажання вчитися. Про свої враження він написав у Facebook. Від оцінок і узагальнень за підсумками зустрічі він відмовився, аргументувавши це так: «Було б передчасно і неправильно». «Чи сподівався я чогось навчити знову за одну зустріч? Взагалі, я вже давно не вчу в традиційному розумінні. Завжди намагаюся навчити і змусити думати, шукати рішення, обґрунтовувати їх. Звичайно ж, це неможливо зробити за одну, дві або більше зустрічей або дискусій», ‘ пояснив він. За словами Пинзеника, якщо нардепи будуть проводити «щоденну самостійну роботу над собою», то стартовий тренінг у Трускавці – «безумовно, хороший крок». «Другий момент, який я побачив, – це прагнення пізнання, здатність слухати, що є досить нетиповим для українських політиків. Але я помітив це прагнення в більшості присутніх новобранців», – пише член комітету Ради з питань бюджету. При цьому Пинзеник утримався від прогнозів, чи виллється це в правильні рішення нових парламентаріїв. В ексклюзивному інтерв’ю «Дню», яке ми отримали відразу по поверненню політика з Трускавця в Київ, Віктор Михайлович детальніше розповів, чого він вчив «зелених» депутатів, і чи запрошували його самого в майбутній уряд.
– Про що ви розповідали майбутнім депутатам від Верховної Ради?
– Ми говорили про принципові правила бюджетної культури, про нинішню бюджетну ситуацію, її вплив на економічну динаміку,  про виклики та рішення, які потрібно приймати в даній площині.
– Що найбільше цікавило ваших «студентів» у Трускавці? Чи цікавились вони вашим політичним досвідом як депутата Верховної Ради не одного скликання?
– Звичайно ж, коло питань, що піднімали «новобранці» виявилося широким. Це досить традиційно, коли  зачіпаєш сферу, дотичну до всього – бюджет. Хочу відзначити сам факт зацікавленості в розумінні наших проблем та необхідних рішень. Не уникнули ми і деяких питань роботи самих депутатів. Кілька важливих моментів, до яких я закликав: не ганятися за кількістю законопроектів, не бути популістами і не боятися брати на себе відповідальність.
– Як ви оцінюєте готовність команди «Слуги народу» до політичної діяльності, до управління державою?
– Чи був я «готовим» міністром, коли мене вперше призначили  в уряд? Звичайно, ні. Але дуже швидко і безперервно вчився.  Міністром як і депутатом стають. Або не стають. Бо це процес. А тому від самих новообраних депутатів, від постійної роботи над собою залежить їх повноцінне становлення як державних діячів.
– Чи вважаєте  ідею семиденного інтенсиву правильною? Чому? Які стратегічні задачі, на вашу думку, вона вирішує?
– Чи правильно  віддавати наших малюків у перший клас? Їх же там не так багато навчать. Та це початок процесу, завершення  якому не повинно бути ніколи. Бо вчитися треба все життя. А тому позитивно оцінюю будь-які спроби вчитися. Подвійно буду радий, якщо це стане частиною процесу, що включатиме важливу складову, як постійне самонавчання.
– Що стосується економічної політики: яких дій ви очікуєте від нового парламенту?  Від  яких помилок хотіли б застерегти?
– Питання змісту політики – це предмет окремої великої розмови. Тому зачеплю інший аспект. Дуже хочу, щоб парламент, а точніше більшість та уряд працювали як єдине ціле, а головну скрипку в законопроектній роботі відігравав уряд, а не депутати. Країна повинна  мати  єдиний центр вироблення рішень.  Дуже також хочу, щоб назавжди у минуле  відійшло явище, яке я називаю законодавчою діареєю.
– Чи поділяєте, наприклад, думку, яку озвучив заступник голови Офісу Президента з економічних питань Олексій ГОНЧАРУК, що державні банки повинні бути приватизовані? Чому?
– Я не бачу причин, чому не потрібно приватизовувати державні банки. Інше питання –коли і  як це робити.

– У ЗМІ зараз багато чуток щодо кандидатури майбутнього прем’єра, чи обговорювали кадрову політику майбутньої коаліції в Трускавці? Кого ви вважаєте найбільш підготовленим до посади прем’єра, міністра фінансів, міністра економіки?
– Кадрові речі не були предметом дискусії, учасником яких був я. Чи було це в інших дискусіях – не знаю. Не думаю, що мені коректно говорити про кандидатури майбутнього уряду. Єдине, що хотів би наголосити, – потребу підвищити статус, позицію міністра фінансів. Він повинен мати значно більші за нинішні повноваження.
–Чи надходили вам пропозиції стати частиною нової владної команди?
– Я йду на нову роботу. Відношення до державної служби вона не має.
– Яку роль для себе ви бачите в наступному політичному сезоні?
– Залишатися Пинзеником. Можливо, не всі ще знають: Пинзеник — не прізвище, а посада.
Алла ДУБРОВИК-РОХОВА,
«День» Газета: 
№137-138, (2019)

Час від часу редакція «Нового життя» відслідковує наших земляків у далеких і близьких світах. Останній політичний період в Україні після парламентських виборів зокрема, означений багато в чому різноманітними тлумаченнями довкола навчання народних депутатів команди «Зе» у Трускавці. Серед їх менторів був і колишній перший віце-прем’єр Віктор Пинзеник. Інтерв’ю з Віктором Михайловичем опубліковане в газеті «День», із цього приводу ми і пропонуємо нашим читачам.

Ваш отзыв

Ваш коментар