Версія для друку Версія для друку

ПОРА БИТИ ПО РУКАХ тих, хто розкрадає багатства Боржави

Водні ресурси, до яких належить і річка Боржава, вважаються національним надбанням, тому вимагають дбайливого ставлення до себе. Є ціла низка законів та постанов Кабміну, які регулюють порядок використання річок. Навіть виділяють такі визначення і терміни, як прибережна смуга та водоохоронна зона, що відзначаються певною особливістю та обмеженнями у використанні. І господарювати там не можна, коли і як кому заманеться. Отже, законодавство наче є, та не всі поспішають його дотримуватися. Як стверджують жителі присілку Телятинець у с. Білки, є підприємці, які начхали на закон, нелегально і по-варварськи добувають з річки гравій та вивозять звідти намул – родючий ґрунт. Цим самим такі горе-любителі природи завдають шкоди не лише руслові річки, а й тим земельним ділянкам білківчан, що знаходяться поблизу. За часів колгоспу було навіть капітальне берегоукріплення, але з часом і його розібрали.
Та рано чи пізно усьому приходить кінець. Жителям вулиць Івана Франка та Лесі Українки вже увірвався терпець. У кінці травня вони провели збори, на яких, окрім питання водовідвідних канав, говорили також і про ситуацію щодо річки Боржава. За підсумками зборів написали звернення у сільську раду. Було створено спеціальну комісію сільради, яка на місці вивчила це питання і надала свої висновки. Звернення жителів Телятинця Білківський сільський голова Василь Зейкан включив до порядку денного двадцять четвертої сесії сьомого скликання, що відбулася наприкінці червня. Депутати прийняли рішення, в якому прописали заборонити на території Білківської сільської ради забір та вивіз глини із охоронної смуги річки Боржава. Наполягли народні обранці і на тому, щоб заборонити зняття верхнього родючого шару грунту із земельних ділянок, які розташовані на території сільської ради та знаходяться у власності чи користуванні жителів села. При розчистці русла річки гравій мають використовувати для потреб села і лише при наявності відповідних дозвільних документів. Це рішення направили в Іршавське відділення поліції та надіслали власникам автомобілів, які надають послуги з перевезення вантажів.
Зрозуміло, що оскільки проблема на території Білок, то для її вирішення у межах повноважень повинна докладати зусиль сільська рада. Але ж є низка інстанцій, до компетенції яких це питання певною мірою теж відноситься. Мова йде про Держгеокадастр, екологічну інспекцію та відповідний орган водного господарства.
Як зазначили компетентні особи, Державна екологічна інспекція в Закарпатській області у даній ситуації має право складати протоколи про адміністративне порушення, може накладати адміністративні стягнення у визначених законом випадках. Але начебто ніяких звернень щодо несанкціонованого використання річки Боржави в Білках вона не отримувала.
Подібну відповідь у телефонній розмові дав також начальник відділу контролю за використанням та охороною земель у Берегівському, Виноградівському, Іршавському, Хустському районах та м. Берегове головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області Василь Батрин. Він стверджує, що може розглядати питання земель водного фонду. Будь-які перевірки виконує на основі наказу керівництва. Отже, якби були офіційні звернення жителів Білок чи сільської ради, то виїхав би на місце, спіймав зловмисників на гарячому або задокументував самі наслідки завданої шкоди, а відповідні матеріали передав би у правоохоронні органи.
За словами начальника Берегівського міжрайонного управління водного господарства Петра Скраля, забирати гравій з річки можна на основі проекту розчистки русла. Кілька років такий документ був, але він має певний термін дії. Наразі такого проекту нема. До слова, його підлеглі разом з екологами два рази на рік – восени та навесні – перевіряють річку на здатність пропуску паводкових вод. Три роки тому провели рейд-обстеження річки, виявили порушення і склали протоколи. Відповідні документи передали до районного відділення поліції. Однак результатів усе ще нема. Більше до «водників» з подібними питаннями не звертались. Також посадовець додав, що потрібно звертати особливу увагу на самовільне зведення будівель, виконання робіт у прибережній смузі потічків та річок. Забір води та будівництво свердловин зазвичай проводиться без будь-якої документації, що є порушенням вимог Водного кодексу України. Згідно із цими вимогами забір води і її подальше використання проводиться на водному об’єкті, коли є: проектно-технічна документація, паспорт водного об’єкта та дозвіл на спеціальне водокористування.
Доводилося чути думки, що документи про порушення можуть дійти до суду. Але ж щоб потім не розглядались за звичним у нас принципом встановлення справедливості. Виникали ідеї закріпити за річкою сторожа. Але тут теж потрібно підбирати людину, яка не спокуситься на гроші порушників і потім не казатиме, що ніяких протизаконних діянь не бачила. Однозначно потрібно піднімати розмір штрафів за такі правопорушення, однак це в компетенції вищих органів влади. До слова, у Білках народилося чимало людей, котрі трудяться у впливових структурах району та області. Має село і свої депутатів різних рівнів. Вони теж могли би підключитися до вирішення проблемної ситуації довкола річки.
Точно зрозуміло одне: чим більше людей матиме бажання навести у цій справі лад, тим більше зростатимуть шанси це зробити.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ

Ваш отзыв

Ваш коментар