- Нове життя - https://nz-ir.com -

Обдаровані діти – цвіт нації

Зібратись разом – це  початок,
Триматись разам – це прогрес,
Працювати разом – це успіх.
ГЕНРІ ФОРД 

Не випадково я обрав цей епіграф. Адже школа – це певний колектив вчителів та учнів, від злагодженої роботи якого залежить майбутнє. Я вважаю, що колектив Великораковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів є успішним. Школа розташована в самому центрі села, одному з наймальовничіших куточків Іршавського району. Саме село чисте, охайне, сучасне. Заклад освіти теж відповідає сучасним вимогам. Класи просторі, світлі, чисті, гарно озеленені. Всюди відчувається вміла рука керівника.
Школа – це чудове місце, де ми дізнаємося й опановуємо значну кількість знань, які згодом можемо використати в житті. Та чи використовуємо? Справи завжди говорять голосніше, ніж слова. Знання не завжди перетворюються в реальні справи. Звичайно , це не означає, що знання не потрібні. Просто вони втрачають сенс, якщо не мають практичної реалізації. Тож школа покликана навчати сучасних дітей учитися й використовувати набуті знання в житті. І тоді, можливо, наш світ ставатиме кращим. Недарма Джон Локк вважав, що дії людей – найкращі перекладачі їх думок.
Сьогодні мова піде про одну з найталановитіших і обдарованих дітей згаданого закладу освіти, майбутнє якої формується саме тут. Адже на допомогу батькам у навчанні і вихованні дитини працює ціла плеяда людей, які всі свої знання, досвід і любов вкладають у душі і серця своїх вихованців. Злата Василівна Половка, учениця 10 класу Великораковецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Навчається в школі з першого класу. Старанна, дисциплінована, працелюбна, уважна учениця. Вповні використовує власні можливості, має хорошу пам’ять, виявляє логічне, творче мислення. Має здібності до вивчення предметів гуманітарного циклу. Є лідером класу, школи, капітан команди «Оріяна». Перший рік займається в секції «Українська література» МАНУ. Переможець районного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, призер ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України (тема роботи «Повість «Казка про калинову сопілку» як результат синтезу фольклорного сюжету та біблійної легенди наук. Керівник Половка Марія Іванівна). Злата скромна, весела, товариська, врівноважена. Користується повагою серед товаришів і вчителів. Має багато друзів. Батьки приділяють належну увагу вихованню дочки. Постійно підтримують зв’язок з школою та класним керівником.
Злата цілеспрямована, докладає всіх зусиль для досягнення поставленої мети. Має активну громадянську позицію.
Чудове довгоочікуване літо в самому розпалі. Воно сповнене душевними зустрічами, морськими та фруктово-ягідними ароматами, сонячними променями й захопливими подорожами. Кожен день приносить щось нове й надихає на нові звершення та реалізацію своїх думок і мрій. Дає можливість здійснити подорож у неймовірний світ дитинства, де відчуваєш себе радісним і щасливим, без утоми та проблем. Тож головне – це любити справу, якою займаєшся, дарувати своє тепло та знання, відчувати музику серця і душі.
Тепер Злата, та, звичайно, і всі діти насолоджуються всіма барвами і кольорами, які дарує їм літо. Мають змогу добре відпочити, набратися сил і наснаги, щоб з першого вересня розпочати новий навчальний рік. Для цього в них є багато можливостей, які дарує нам навколишнє середовище. Це і походи в ліс по гриби, ягоди, купання в річках і водоймах, екскурсії по цікавим і визначним місцям нашого краю, спілкування з ровесниками, читання художньої літератури тощо.
Кожній дитині, людині чи спільноті притаманно мріяти… Можна мріяти про кохання, про щастя, про вдачу, про владу, про гроші… Є потаємна мрія і в учениці Великораковецької ЗОШ І-ІІІ ст. Злати Половки. Вона мріє подорожувати. Насамперед хоче відвідати Америку, по-друге, вибрати саме ту професію, в якій змогла б реалізувати себе. Сьогодні і щодня вона робить кроки для її здійснення. Зла не тільки чудова учениця, патріот своєї країни, капітан команди «Оріяна», що виборола цього року перше місце в районній грі «Патріот», але вона і в житті така, як наші легендарні пращури оріони.
Оріяна – це «країна орачів» . Її символом був Золотий Плуг. Найбільший її духовний розквіт припадає на добу так званої Сонячної Віри, яка стала основою трипільської культури (V-II тисячоліття до н.е.). Орії – першоорачі світу. Вони першими приручили коня, винайшли плуг та колесо. Знайдені археологами стародавні вози на території Оріяни були зроблені понад 5500 років тому. У стінах глиняних трипільських хат знайдено зерно, полову, шкаралупи писанок.
Наприкінці ІІІ тисячоліття до н.е., коли народи світу тільки освоювали бронзу, орійці вже орали землю плугом із залізним лемехом, обробляли її залізними боронами, а дерево тесали залізною сокирою. Трохи пізніше з’явилася залізна зброя, знамениті двосічні мечі.
Орійці першими у світі окультивували жито, пшеницю, просо, приручили волів та корів. За трипільської доби хліборобство набуло такого розквіту, що майже весь античний світ годувався хлібом, вирощеним на землі Оріяни…
Кажуть, діти зараз зовсім не такі, що були колись. А я не погоджуюсь з такою думкою. Адже це може говорити лише той, хто не знає дітей. Працюючи з дітьми уже майже 40 років, я щоразу переконуюсь в тому, що діти зараз розумні, талановиті, обдаровані , як і раніше. Сучасні діти розкутіші, вони не такі закомплексовані, як були ми… Це – чудово. Але у шаленому сучасному світі спокус стало аж надто багато: дитина губиться перед масою пропозицій, які сиплються на неї звідусіль… Наші діти прийшли у світ, де життя без комп’ютера видається їм порожнім і нудним. Але якщо ми допоможемо їм подолати інерцію звичних пережованих розваг, то дитина повернеться до дуже простих і водночас дуже складних речей. Вона почне читати розумні, добрі й талановиті книжки і з них вчитиметься, як долати свої дитячі проблеми, про які ми просто забуваємо, коли виростаємо.        
Я вважаю сучасних дітей найкращими: вони громадяни та патріоти своєї країни, доброзичливі та милосердні, вони талановиті і ерудовані, веселі та легковажні, самостійні та відповідальні. Вони – звичайнісінькі діти.
Наша Злата росте в сім’ї справжніх патріотів, вчиться і виховується в школі, де працюють чудові фахівці своєї праці, а саме Поштак В.В., Поштак В.Ю., Половка В.В., Кепша Л.С., Поляк А.В. і весь колектив навчального закладу. Тому я твердо переконаний: Злата Половка знайде своє місце в житті. Своїми знаннями, своєю любов’ю до рідної мови і повагою до її культури та традицій, відданістю Батьківщині буде гідним громадянином нашої держави.

Анадрій Андрішко,
головний спеціаліст
відділу освіти РДА