- Нове життя - https://nz-ir.com -

Сімейна медицина – лідер в медичній реформі

Споконвіку більше за скарби та всілякі надбання цінувалося здоров’я людини. Тому професія лікаря завжди була однією з найнеобхідніших і найшанованіших. В нашій державі перші реформи в медицині розпочато з сімейної медицини. Кожний громадянин повинен свідомо обрати собі сімейного лікаря, як агента своєї сім’ї з медичних питань. Тому з нагоди професійного свята Дня медичного працівника незабудьмо привітати свого сімейного лікаря за його самовіддану і благородну працю. У цей день ми віддаємо данину поваги нелегкій праці сімейних лікарів і їх ролі в системі охорони здоров’я.
Сімейний лікар перший вислуховує скарги пацієнта і вирішує, до якого фахівця його направити. Сьогодні сімейний лікар – це фахівець високої кваліфікації, який пройшов спеціальну багатопрофільну підготовку. Це є лікар загальної практики, тому що його підготовка дозволяє визначити характер захворювання і заходи необхідні до його лікування. Хороший сімейний лікар володіє знаннями, як в області терапії, так і суміжних областях серед яких: кардіологія, неврологія, офтальмологія, дерматологія, отоларингологія та інші. Саме сімейний лікар направляє хворого для консультації до профільних фахівців або на госпіталізацію в стаціонар. Тому і медична реформа стартувала саме із сімейної медицини.
Професійне свято Дня медичного працівника на первинному рівні відзначають 320 працівників охорони здоров’я, які повсякчас з гідністю виконують свій професійний обов’язок, надають невідкладну первинну допомогу 100 493 жителям нашого району і з якими укладено декларації (78% – 78 000 населення).
Напередодні свята, щиро дякую всім працівникам комунального некомерційного підприємства «Іршавський центр первинної медичної допомоги», завідувачам АЗП-СМ та їх колективам, які своєю працею активно вступили в реформування первинної ланки і з честю продовжують свою роботу та покладені на них обов’язки: Фельцан І.І., Дочинець В.В., Воробканич О.П., Баландіна Г.І., Шелельо М.П., Ісак М.І., Марків В.М., Бобир В.В., Жидик Ф.І., Данашевська Л.В., Бурч Н.В., Жабур Г.І., Половка Г.І., Мельник М.М., Осійський П.Ю., Верецькі О.М., Данканич Г.І., Добра В.П., Якима І.Ю., Китей М.П., Попадинець Н.В., Денисюк С.І., Кеню.І.В., Попович Т.П., Кузан М.М., Вакулеко Г.І., Воробканич С.І., Пальок Н.В., Куруц Н.М., ветеранам охорони здоров’я, працівникам бухгалтерії, кадровій службі, інформаційно – аналітичному відділу первинної ланки за їх невтомну працю, за мудрість і терпіння у вашій нелегкій, але такій відповідальній роботі.
Нехай професія сімейного лікаря ніколи не завдає розчарувань і ніколи не доведеться засумніватися в тій користі, яку ви приносите своєю роботою.
Слід також привітати начальника відділу охорони здоров’я Караслая С.В., головного лікаря комунального закладу «Іршавська районна лікарня» Петах О.І. та всіх колег районної лікарні, поліклініки та стоматологічної поліклініки.
Бажаю вам життєлюбства, невичерпної енергії, оптимізму і великодушності всім миру, добра, благополуччя, успіхів у Вашій нелегкій, але такій важливій і почесній суспільній місії – служіння людям. Ви даруєте людям найдорожче – здоров’я, віру та надію. Нехай сторицею повертається до Вас добро, дароване людям. Міцного здоров’я, благополуччя і добра Вам і Вашим родинам!
Зі святом Вас, дорогі медики!

Оксана Булеза,
головний лікар КНП «ІЦПМД».