Версія для друку Версія для друку

ПИВНИЙ АЛКОГОЛІЗМ

Літо – тепла пора року, і більшість людей в цю пору року для тамування спраги використовують пиво. Але якщо одній людині вдається втамувати спрагу однією пляшкою пива, то деякі люди досягають бажаного ефекту, випивши декілька пляшок пива. І якщо більшість людей дозволяють собі випити пиво тільки в літню пору року, є значна частина людей, які не відмовляють собі в задоволенні випити декілька бокалів пива в зимню пору, коли надворі прохолодно.
Незважаючи на те, що пиво відоме вже давно, до тепер немає ясності в тому, як же діє цей напій на організм людини. В деяких книгах можна знайти неправдиву інформацію про те, що нібито пиво рекомендовано вагітним перед пологами або матерям, які годують немовля груддю, у зв’язку з чим у них збільшиться жирність молока, давати пиво дітям «для кращого сну», що пиво здатне виводити «пісок» нирок. Дотримання таких рекомендацій може негативно відобразитись на здоров’ї людини.
Пиво – модний напиток серед молоді. Так, перше знайомство з пивом юні особи починають у 12 – 13 років, а у 14 – 15 років випивають його регулярно (не менше 2 рази на тиждень).
Саме більше вражає те, що люди, особливо молоді, не вважають пиво спиртним напоєм зовсім. Ті, хто п’є пиво, впевнені, що п’яницями ніколи не стануть. Хоча це не так. Пиво викликає звикання, так само, як і інші алкогольні напої. І навіть більше, так як пиво – напій модний, частина молодіжної культури нашого часу, і п’ють його хлопці та дівчата однаково. Небезпека полягає в тому, що у підлітків звикання до алкоголю, який міститься в пиві, розвивається дуже швидко.
Молодий організм швидко звивикає до будь-яких, навіть незначних доз алкоголю, тому вживання спиртних напоїв в такому віці – вже зловживання, яке через нетривалий час призведе до вираженої залежності від спиртних напоїв.
У більшості випадків пиво вважається стартовим напоєм – з нього починали практичні алкоголіки, поступово переходячи до більш міцних напоїв.
Перш за все це пов’язано з тим, що пиво дійсно в даний час перестало бути практично безалкогольним напоєм, як раніше, коли вміст етилового спирту в ньому не перевищував 1,2 відсотка. За останні роки пиво сильно покріпло, вміст етилового спирту в ньому становить – 5 % , а інколи і більше, що по міцності наздоганяє сухе вино. Вміст етилового спирту в пляшці (0,5 літра) пива еквівалентна 50 гр. горілки. Ось і рахуйте, скільки молодь випиває горілки в еквіваленті до пива, якщо під час розмови в барі, кафе, ресторанах випиває по 5 – 6 пляшок пива.
Декілька років такого регулярного прийому, і особи в віці 20 – 25 років стають потенційними пацієнтами наркологічних закладів.
Давно було відзначено, що вживання пива призводить до фемінізації чоловіків і маскулінізації жінок, тобто в чоловіків з’являються деякі жіночі ознаки й розвивається імпотенція, а жінки стають більш «мужніми» – грубіє голос, з’являється волосяний покрив на обличчі, добре розвинута мускулатура верхнього плечового поясу. Все це пов’язано з негативним впливом пива на гормональний баланс статевих гормонів в організмі чоловіків і жінок, а саме з речовиною, що належить до класу фітоестрогенів («фіто» – рослина, «естроген» – жіночий статевий гормон) і міститься в насінні хмелю, який використовують для надання пиву специфічного гіркуватого смаку.
Чоловік, споживаючи пиво, заміщує у власному організмі чоловічий статевий гормон, жіночим. Якщо раніше чоловічий гормон давав йому активність, вольові якості, бажання лідирувати, то внаслідок тривалого вживання, така людина стає безвладна, апатична, здатна тільки лежати на дивані, дивитись телевізор, спати. Крім того, змінюється й фігура такого чоловіка – розширюється таз, відкладається жир за жіночим типом – на стегнах. М’язи живота слабшають, і з’являється пивний живіт. Розростаються грудні залози, наступає атрофія яєчок..
Поступово розвиваються імпотенція, потяг до жінки замінюється потягом до алкоголю. Такому чоловікові дедалі важче стає виконувати чоловічі обов’язки.
Негативно впливає вживання пива і на жіночий організм. В результаті тривалого вживання жіночий організм отримує додаткову велику кількість жіночого гормону, що призводить до збільшення матки, порушення менструального циклу, безпліддя. Крім того, в таких жінок добре розвинута мускулатура верхнього плечового поясу, атрофуються молочні залози, появляється оволосіння на обличчі та животі. Ніхто не хоче пов’язувати безпліддя, збільшення відсотка розлучень серед молодих сімей на фоні сексуальних невдоволень з наслідками пивного алкоголізму.
Втім, чоловіків і жінок, що пристрастилися до пива, можна обнадіяти – назавжди розпрощавшись із цим напоєм, вони дадуть змогу відновити гормональний статус і з часом повернути втрачене здоров’я. Тільки відмовитися від пива для таких людей іноді буває дуже важко.

Михайло Бунча,
райнарколог Іршавської РЛ.

Ваш отзыв

Ваш коментар