Версія для друку Версія для друку

Зустріч класна! ТА Могла бути ще кращою…

Коли минулої середи завітав до районного будинку культури, то здалося, що потрапив у вулик. Ні, тут ніхто не випускав жало і обійшлося без ексцесів. Просто в залі жваво гуділи дітлахи, які прийшли на зустріч з відомим і талановитим письменником, творцем чарівного світу казок Василем Шкірею. Це були учні закладів загальної середньої освіти №№1 і 2, Іршавського ліцею та Лозянської ЗОШ І-ІІ ступенів. Зал, який вміщує понад 600 сидячих місць, був забитий практично вщент.
Розпочалася зустріч з інсценізації казки автора «Сила і закон» у виконанні зразкового музично-драматичного театру «Пролісок», режисером-постановником якого є Василь Філеш. До речі, цей театр серед 19 колективів став лауреатом ІІІ премії на обласному фестивалі-конкурсі дитячого та юнацького театрального мистецтва «Юні зірки Мельпомени». Наприкінці вистави казкові герої зайшли у зал і повели творця чарівного світу на сцену.
Як розповів Василь Шкіря, його часто питають, як стати письменником. На його думку, це потреба і стан душі. Коли таке є, то потрібно постійно працювати із словом, не цуратися роботи зі словниками тощо.
Ведуча зустрічі Богларка Боїшко захоплено розповіла про біографію письменника. Як тільки його не називали: і «лицарем світу дитинства», й «іршавським дідом Панасом», і «чарівником слова». А в обійми світу казки його штовхнуло оточення. Чи не найбільше йому запам’яталась баба Ганна Плиска. У неї часто збиралися на вечорниці, де говорили про вовкулаків, перевертнів, песиголовців, босоркань. І він ще змалку у все те щиро вірив.
Після цього на адресу Василя Шкірі полетіли стріли запитань від дітлахів, на які він міцною скелею відбивався, надаючи змістовні відповіді. За якусь мить вишикувалась помітна шеренга охочих поцікавитись тим чи іншим моментом у житті письменника. Дуже багато питали про творчий шлях. Хотіли дізнатися, коли написав першу казку, скільки їх уже натворив, як до нього приходить натхнення, звідки черпає матеріал для своїх творів тощо. Зі слів Василя Васильовича, навіть про цю зустріч з дітьми можна написати казку. Планує він подібне витворити і про своїх онуків.
Своїми враженнями про чарівний казковий світ письменника ділилися вчителі Іршавського закладу загальної середньої освіти №2 Тетяна Вовканич та Віра Глушко. Вони нагадали автору побажання учнів написати казку для шкільного лялькового театру, що він пообіцяв виконати. Воно й не дивно, адже дітлахи з радістю і залюбки інсценізують її на сцені. Це дещо оживить культурно-мистецьке життя закладу.
На завершення зустрічі вихованці зразкового музично-драматичного театру «Пролісок» виконали виставу «Іван Сила та брати-розбійники» за мотивами казки автора. Було цікаво і захоплююче.
Аби провести якийсь творчий захід, дуже часто потрібно докласти титанічних зусиль. Особливо це досить сильно відчувається у роботі з дітьми. І ця зустріч з письменником не стала винятком. Про те, щоб вона відбулася, подбала провідний методист районного будинку культури Любов Філеш. Їй щира вдячність за наполегливу працю. Працівники районної бібліотеки для дітей підготували виставку «Життя як казка».Але в декого ця зустріч залишила трохи гіркий присмак на душі. Зал все-таки досить просторий. Дітей була величезна кількість. До середини залу і ще далі від сцени погано доносились слова юних драматургів. Якось вийшло, що старання багатьох дещо нівелювали. Словом, техніка підвела. Озвучення бажає бути кращим…
До речі, наприкінці свого виступу Василь Шкіря сказав, що наразі кипить робота над черговою книжкою, яка незабаром побачить світ. Він – ще й журналіст. Багато їздив по району і не з однієї сільської криниці напився цілющої водиці. Але нехай творчі води криниць могутньої казки незрадливо і неперервно живлять його серце і душу…

Іван КОПОЛОВЕЦЬ

Ваш отзыв

Ваш коментар