Версія для друку Версія для друку

ПОНАД СІМ ДЕСЯТКІВ РОКІВ ПОТОМУ…

Хоч від перемоги над фашизмом збігло вже 74 роки, і багато кого з учасників тієї війни нема серед нас, їхній ратний подвиг назавжди увійшов у історію. На знак пам’яті про це українці беруть участь у різноманітних заходах, з сумом у серцях згадують про ту страшну війну і, вочевидь, мріють, аби подібне не повторювалося ніколи.
Восьмого травня у центрі Іршави біля пам’ятника воїнам-визволителям зібралися представники влади району, міста та громадськості, учасники АТО. Тут відбувся мітинг з нагоди Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги. До пам’ятника поклали Гірлянду Слави учні Іршавського ліцею, а за ними – квіти керівництво району, представники громадських організацій. Відтак стартував велопробіг, учасники якого поїхали віддати шану загиблим у Другій світовій війні біля відповідного пам’ятника у с. Брід.

SONY DSC

Після цього запанувала тиша. Лише метроном відчеканював секунди… Присутні на зібранні вшанували хвилиною мовчання всіх, хто загинув за світле майбутнє кожного з нас. Учасники АТО Іван Фонтош та Йосип Чава поклали квіти і свічку також і до Пам’ятного знаку борцям за свободу України, героям Небесної Сотні та загиблим в АТО. Цікавий і пізнавальний історичний екскурс у ті часи зробив директор районного історико-краєзнавчого музею Андрій Світлинець. Своїми спогадами поділився голова районної організації Товариства добровольців Закарпаття – учасників війни Василь Рацин. Глибоко пронизливе і задушевне вдячне слово злетіло з вуст учениці Іршавського ліцею Вікторії Оверчук.

SONY DSC

Періодично той настрій і запал від перемоги передавали фронтові мелодії у виконанні зразкового аматорського духового оркестру Іршавської ДШМ. На завершення зібрання щирі слова вдячності ветеранам за їх подвиг, які сказала ведуча заходу Марина Максим, здавалось, піднялися у вись і високо полетіли мрією про мирне небо…
Кілька десятків років не спопелили смаку перемоги…Великої перемоги…

Іван КОПОЛОВЕЦЬ

Ваш отзыв

Ваш коментар