Версія для друку Версія для друку

Голос між минулим і майбутнім

Минулої неділі відбувся 2 тур президентських виборів. За головне крісло в державі боролися вже два кандидати. Багато хто назвав це вибором між минулим і майбутнім. Попри доволі низьку явку, до цього процесу була прикута увага великої кількості громадськості.
Двадцять першого квітня, о п’ятій годині, вдалося завітати на дільницю, що знаходилася в Іршавському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1. За дві з половиною години більше десятьом виборцям було запропоновано дати коментар щодо виборів. Звісно, запитання про те, якого кандидата вони підтримали, не ставилося. Усі ці жителі Іршави відмовились від коментарів. Хтось аргументував, що його фотогенічність бажає бути кращою. Дехто казав, що не розуміється в політиці. Окремі говорили, що не хочуть афішуватися.
Зрештою, один інтелігентний чоловік, попросивши не вказувати його особистих даних, дуже обурювався, що напередодні виборів оприлюднюють різні рейтинги кандидатів. Каже, що у першому турі із стількох прізвищ все-таки було кого вибрати. Однак соціологічні опитування вивели у лідери тільки кілька кандидатів. Тому виборці в основному голосували за тих претендентів на президентське крісло, які, так би мовити, були наперед штучно відібраними до найбільш рейтингових. При цьому, часто підтримували кандидата А, не за його програму дій, а лише тому, що були проти кандидата Б. На думку співрозмовника, озвучення подібних рейтингів кандидатів до виборів потрібно заборонити на законодавчому рівні.
Вдалося поспілкуватися із активістом, залученим до виборчого процесу. За його словами, побував на кількох дільницях району. Майже у кожній з них не було зареєстрованих спостерігачів від кандидатів.
До прикладу, як зазначила голова дільничної комісії в Іршавському закладі загальної середньої освіти №1 Діана Коростіль, загалом їй сподобалося, як пройшов день виборів. Іршавчани поводилися на дільниці спокійно, порушень не робили. Голосувати вони приходили з паспортами. Довелося відмовити тільки одному виборцю, який завітав на дільницю із закордонним паспортом. Він дискутував і переконував, що це дозволяє йому проголосувати, однак згідно із чинним законодавством у такий спосіб він міг це зробити тільки за межами України. Зрештою, цей чоловік згодом повернувся вже з українським паспортом і віддав голос за свого кандидата. На дільницю прийшло лише майже половина виборців, тобто 818 іршавчан. На цей раз було на 12 чоловік більше, ніж у першому турі цьогорічних президентських перегонів. За Володимира Зеленського тут віддали 632 голоси. Петра Порошенка підтримав 161 виборець. До недійсних зарахували 25 бюлетенів.
Варто відзначити, що Діана Коростіль бере участь у виборчому процесі з 2002 року. Відтоді чи не щоразу очолює виборчі дільниці. Отже, незважаючи на свій молодий вік, має серйозний досвід у цій справі.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ .

Ваш отзыв

Ваш коментар