- Нове життя - https://nz-ir.com -

Монетизація субсидій: механізм впровадження

19 березня відбулася робоча зустріч голови районної ради Віктора Симканинця з начальником управління соціального захисту населення Іршавської РДА Володимиром Вагеричем та першим заступником начальника Хустського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Іваном Бізілею. У ході зустрічі було обговорено питання стану монетизації житлових субсидій та механізм впровадження в районі проведення перерахунку раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати в Україні.
Володимир Вагерич інформував з питання монетизації житлових субсидій наступне:
«Монетизація – це процес переходу від перерахування субсидій у безготівковому вигляді на рахунки надавачів житлово-комунальних послуг до надання субсидій громадянам у грошовій формі.
Мета монетизації – створити прозорий механізм надання житлових субсидій і стимулювати громадян до ощадливого споживання.
Залишки невикористаної субсидії, які утворюються за рахунок економного споживання води, газу і електроенергії, одержувачі субсидій зможуть використати на власні потреби.
Запроваджено дві моделі монетизації: безготівкова грошова форма і готівкова форма.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 № 1176 субсидії у безготівковій грошовій формі надаються громадянам, які звернулися за призначенням субсидії після 1 січня 2019 року і яким вона призначена не раніше як з січня 2019 року. Така форма надання субсидій передбачає розрахунки за призначеними субсидіями через Ощадбанк і виплату залишку невикористаної субсидії готівкою через Ощадбанк за результатами опалювального сезону.
Громадяни, яким житлова субсидія надається у безготівковій грошовій формі, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми, перерахованої виконавцям комунальних послуг житлової субсидії.
Сума, яку одержувач субсидії має сплатити за житлово-комунальні послуги самостійно, буде зазначена в СМС – повідомленні Ощадбанку як наявний залишок платежу за кожним видом послуг.
На поточний рахунок одержувача субсидії після закінчення опалювального сезону (станом на 1 червня) будуть перераховані зекономлені залишки коштів субсидії, про що одержувача субсидії буде поінформовано СМС – повідомленням Ощадбанку.
Постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 № 62 впроваджується готівкова форма надання субсидій для громадян, які звернулися за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 року, а також тим, що звернулися після 1 січня 2019 року, але житлова субсидія їм призначена з 2018 року. Кошти субсидії, починаючи з житлової субсидії за лютий 2019 року, виплачуватимуться безпосередньо громадянам, які самостійно сплачуватимуть за використані житлово-комунальні послуги.
Громадяни, яким субсидія надається у готівковій формі, зобов’язані самостійно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги в повному обсязі.
Надання раніше призначеної житлової субсидії припиняється у разі, коли домогосподарству припинено надання житлово-комунальної послуги внаслідок того, що громадянин має заборгованість за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень) на день припинення надання такої послуги.
Готівкові кошти з поточного рахунку одержувачів субсидії – престарілих осіб сільської місцевості можуть бути отримані іншою особою за довіреністю.
Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.
Статтею 244 Цивільного кодексу України визначено, що довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, тобто в сільській раді.
Відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 № 1176 «Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі» у заяві обов’язково зазначається номер мобільного телефону одержувача субсидії, а тому без зазначення у заяві номеру мобільного телефону управління соціального захисту населення не матиме права призначати житлову субсидію громадянам.
Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 № 62, установлено, що з 1 травня 2019 року призначення житлової субсидії домогосподарствам, які таку субсидію одержували протягом опалювального сезону 2018/19 років на підставі їх звернень до 31 грудня 2018 року, здійснюється лише після подання нової заяви (в якій обов’язково зазначається номер мобільного телефону заявника) і Декларації.
Заява і Декларація вважаються не поданими у разі, коли не зазначено номер мобільного телефону заявника.
Наявність номеру мобільного телефону у заяві викликана необхідністю встановлення зв’язку Ощадбанку з одержувачем субсидії. На цей номер Ощадбанк щомісячно буде надсилати СМС – повідомлення про стан розрахунків, із зазначенням наявного залишку платежу за кожним видом послуг – суми коштів, яку одержувач субсидії має сплатити самостійно. Крім того, по закінченні опалювального сезону Ощадбанк надішле СМС – повідомлення про перерахування зекономлених залишків субсидії (за наявності таких) на поточний рахунок одержувача субсидії.
Отже, через номер мобільного телефону встановлюється зв’язок між одержувачем субсидії і Ощадбанком.
Зазначений номер мобільного телефону заявником у Заяві не повинен дублюватися в системі одержання житлових субсидій.
Без зазначення у Заяві номера мобільного телефону одержувача субсидії документи вважатимуться неподаними, і субсидія не може бути призначена.»
Іван Бізіля зазначив, що відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено механізм проведення перерахунку раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачені страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, а саме з 1 березня 2019 року. Такий перерахунок проведено, тобто процес отримання перерахованих пенсій розпочато із вказаної дати.
Коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати, доходу з якого було сплачено внески, становить 1,17. Розмір пенсії перераховується індивідуально по кожній особі, виходячи з даних пенсійної справи.
Для категорії осіб, в яких за результатом перерахунку база підвищення становить від 0,01 грн. до 100,00 грн., встановлюється доплата таким чином, щоб загальна сума підвищення не була меншою за 100,00 грн..
Для тих пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, але через незначну заробітну плату мають невелику пенсію, а саме менше за 1669,20 грн., передбачена одноразова індексація у розмірі 2410,17 грн., яка буде виплачена у березні 1205,09 грн. та квітні 1205,08 грн.. По інформації пенсійного фонду її отримають 3600 пенсіонерів.
За даними відділення ПАТ «Державний Ощадний банк України», одноразову допомогу вже отримало 83% пенсіонерів району.
Прес-служба райради.