Версія для друку Версія для друку

ЗУСТРІВ МАСЛЯНУ – ГОТУЙСЯ ДО ПОСТУ

Поволі наближається Великдень. З наступного тижня вже розпочнеться Великий піст. Минулого понеділка ми відзначали Масляну. Це свято має свої традиції. З давніх-давен воно вважалося символом пробудження природи, проводжання зими і зустрічі весни. Та з церковної точки зору має своє значення. Це період очищення тіла і душі від негативної енергії і своєрідна підготовка до посту, адже цього тижня можна їсти тільки молочні страви та рибу, а м’ясо – під забороною. Раніше традиційно готували млинці із сметаною, а саме святкування було покликане привернути увагу до милосердя і любові тощо.
Створити неординарну атмосферу Масляни у нас в районі цьогоріч вперше спробувало Іршавське молодіжне братство, яке очолює архімандрит Агапіт Шпиняк, насельник Свято-Іоанно-Богословського чоловічого монастиря у Сільці. Як відомо, ці християнські активісти за шість років своєї діяльності провели вже чимало різноманітних благодійних та духовно-просвітницьких акцій. Всі заходи відбуваються з благословення митрополита Мукачівського та Ужгородського Феодора.
Відзначення Масляни братство організувало минулого понеділка на центральній площі міста. Погода тоді видалася на диво гарною і сонячною. Мабуть, її благословив сам Господь. Тут зібралися священнослужителі, представники влади, інші жителі району. На святі можна було придбати млинці зі сметаною, тістечка, солодощі, різні смаколики, а також ікони. Варто відзначити, що в рамках Масляни оголошено збір коштів, які передадуть дітям з багатодітних сімей, учасників АТО, а також тим, які є сиротами, для відпочинку в аквапарку. У благодійній акції зголосилися взяти участь кондитери Юрій Блажин, Оксана Горіна, Діана Матіко, а також мешканці міста.
Перед присутніми виступили архімандрит Агапіт Шпиняк та благочинний Іршавського благочиння Георгій Чулей. Вони вкотре закликали творити добро, дарувати любов тим, хто її потребує. З їх вуст неодноразово лунав вислів: «З миру по нитці, а бідному буде сорочка». Це означає, що ближньому потрібно протягати руку допомоги, бодай і невеликої, адже сила в єдності і згуртованості.
На центральній площі міста з нагоди Масляни також відбувся концерт. Зворушливі пісні дарували присутнім солісти дитячого народного фольклорного ансамблю «Кирниченька», яким керує неперевершена Едіта Токар-Канчій. Своїм співом милували Анастасія Піц-Цібеленко з Іршави, Рената Жідов з Чорного Потоку, Валерія Шовак з Крайньої Мартинки, Анастасія Бокотей з Іршави. Завершив концерт низкою музичних композицій улюбленець публіки Йосип Чава, який спеціально приїхав зі столиці, де закінчує Київський національний університет культури і мистецтв та здобуває диплом магістра.
Як зазначив Агапіт Шпиняк, Масляна – це свято багате на традиції та символіку. Його урочисте відзначення організували для того, щоб все, пов’язане з ним, не забувалося, а передавалося з покоління в покоління.
Безперечно, цей захід заслуговує на увагу. Сподіваємося, що в подальшому він не зникне з духовних обріїв Іршавщини, а навпаки – набиратиме обертів. Організатори докладуть для цього усіх зусиль, а всім нам просто потрібно підтримати їх добрий зачин.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ
фото Анастасії БОКОТЕЙ.

Ваш отзыв

Ваш коментар