Версія для друку Версія для друку

Святкові синусоїди

Зовсім недавно один із давніх друзів редакції запропонував робити на сторінках «Нового життя» своєрідні ретро-огляди попередніх номерів районки. У редакції дану пораду повважали доволі слушною та вирішили зробити перший свій погляд у нашу спільну з читачами історію до жіночого свята – 8 Березня. Своєрідним якорем подорожі у минувшину вибрали східний дванадцятирічний цикл літочислення.
Отож, заглиблюємось на п’ять китайських (опираючись на дванадцятирічний цикл Східного календаря) кроків – 60 років — у життя Іршавського району.

«ТОБІ СПІВАЄМО ОСАННУ,
ВОЗНОСИМО ХВАЛУ…»
Домінантою випуску «Нового життя» №18 (7098) за 8 березня 2007 року стала добірка матеріалів під таким заголовком. У ній вітання впереміжку із короткими новинами Жінкам, пошанівки зі святом, шлють народний депутат, лідер районної організації опозиційної партії та районна організація однієї із правлячих партій, кілька сільських голів і поряд – інформації про присвоєння звання матері-героїні Марії Когут, багатодітній матері, виховательці будинку сімейного типу «Вефиль» с Великий Раковець, про двох сестер Любов Галас та Ганну Жідов з Іршави.
Перша шпальта традиційно віддана вітанням лідерів області і району: Олегу Гаваші, Михайлу Кічковському; Максиму Хохлову і Петру Станку.
При цьому найбільш читабельним матеріалом, все-таки зробимо припущення, стала публікація взятого колишнім нашим колегою Василем Кузаном інтерв’ю «ПАРТІЙНЕ РЕЙДЕРСТВО (Або як заволодіти партійною організацією)».

«СЛОВА ЖІНОЧІ – ВІД ДУШІ»
Двадцять чотири роки тому наша газета «зустрічала» Міжнародний жіночий день у №15 (5999) у суботу, 4 березня 1995 року. Вітання від влади на титульній сторінці були обезособлені. Чимало колективів захотіли висловити свою щиру прихильність своїм колегам і працівницям і через сторінки районки.
У публікаціях до 8-го Березня тільки поетична добірка Маргарити Фегер та Світлани Демчик склала «СЛОВА ЖІНОЧІ – ВІД ДУШІ».
В цьому ж ключі коротка, але насичена інформація «ПАМ’ЯТІ ФЕДОРА ПОТУШНЯКА» про літературно-мистецькі читання, присвячені пам’яті письменника і вченого Федора Михайловича Потушняка, що були присвячені 85-річччю з дня його народження, що пройшли в школах району.
А добру чверть газетної площі редакція відвела кільком матеріалам, присвяченим підготовці та реалізації у районі заходів до 50-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

«ВАМИ ПИШАЄТЬСЯ
БАТЬКІВЩИНА»
У середньому із п’яти випусків «Нового життя», які ми відібрали для ретро-екскурсії, перша сторінка №29 (4632) за вівторок, 8 березня 1983 року, вщерть офіційна. Окрім дворечевої інформації у центрі шпальти: «Урочисті збори в Іршаві». У робітничому клубі райсільгосптехніки відбулися урочисті збори представників трудящих м. Іршави, присвячені Міжнародному жіночому дню. З доповіддю «Радянські жінки – активні будівники комунізму» виступила другий секретар райкому Компартії України Г.О.Лисичко. Проте, вся друга шпальта приурочена жінкам-трудівницям Іршавщини.
Якщо хто-небудь негайно готовий звинуватити тогочасну редакцію у заанґажованості комуністичній ідеології, спробуємо такому протиставити ось таку добірочку:
«Цифри і факти»
У районну, селищні, сільські і міську ради народними депутатами обрані 643 жінки, які трудяться у різних галузях народного господарства.
***
Кожен третій працівник сільського господарства – жінка-трудівниця. Вона опанувала професії агронома, механізатора. Майстра машинного доїння, будівельника, овочівника, виноградаря, зоотехніка. Кожен четвертий бригадир, завідуючий відділком, ланковий у радгоспах – також жінка, умілий керівник сільського господарства.
***
За 1982 рік багатодітним матерям держава виплатила допомогу на виховання дітей 180253 карбованці.
***
Орденами «Материнська слава» та медалями «Медаль материнства» нагороджено 5420 багатодітних матерів. Звання «Мати-героїня» удостоєні 124 жінки нашого району.

«РАДОЩІВ І ЩАСТЯ ВАМ,
ДОРОГІ ЖІНКИ!»
Півстоліття тому, в суботу, «Нове життя» №28 (2814) 8 березня 1971 року стало найбільш збалансованим між необхідною ідеологічною складовою і читацьким запитом на газетну розповідь про ту жінку, яка трудиться і живе поруч. І хоча у передовиці «Славні трудівниці» перелічені не манекени, а так звані маяки трудових колективів. Вони і справді трудилися і жили поряд, і майже таким самим життям, як і всі, ну хіба що офіційне вшанування інколи ніби «передали куті меду». Всі чотири розповіді про жіночі долі мають своїми героїнями простих жінок: доярку Софію Іванівну Кормош із Малої Розтоки; зарічанську вчительку початкових класів Юлію Юріївну Кинів; матір шести синів і чотирьох дочок із Сільця Ганну Ліган; робітницю цеху абразивних інструментів Іршавського абразивного заводу Марту Жупанин .
І на підсумок – майже демократичний штрих. З доповіддю на традиційних урочистих зборах в районному Будинку культури виступила заступник головного лікаря району по педіатрії В.Г.Мещерякова. Візьміть на замітку – не партійний функціонер і не радянський чиновник, а лікар.

ЖІНКИ, ШЕВЧЕНКО
і ФЕРКО ЖАЛИВА
Того далекого 1959 року, №20 (1345) «Нове життя» побачило світ у неділю, 8 березня. Нас уже не здивує тематична сторінка «НЕВТОМНІ ТРУДІВНИЦІ СЕМИРІЧКИ». Навіть – ювілейна стаття про великого поета-революціонера Т.Г.Шевченка.
А от відкрита, гостра, навіть саркастична критика посадовців районного масштабу – це вам не шапку слив з’їсти. Дісталося на горіхи голові колгоспу, голові правління споживчого товариства, завідуючій бюро районного ЗАГСу, голові сільської ради. Прізвища із переліку ми опустили свідомо.

Гортав старі підшивки
«Нового життя»
Михайло ІСАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар