- Нове життя - https://nz-ir.com -

ТОМОС – НА ВЛАСНІ ОЧІ

Як би і що не казали, а на цю подію велика частина українців чекала століттями. І не просто чекала, а боролась за право мати власну церкву. Зрозуміло, що як раніше, так і зараз є прихильники і противники цієї ідеї. Та нарешті ця довгоочікувана для багатьох подія, яка, попри різні дискусії, все ж увійде в історію України, відбулася. П’ятнадцятого лютого минулого року було створено Православну церкву України. Незважаючи на те, що її фундаторів називали розкольниками, вони таки вистояли. До прикладу, зараз лише на Закарпатті ця церква нараховує близько 30 парафій. Вже 5 парафій перейшло з Української православної церкви (Московського патріархату). До речі, прийнято і закони України, в яких прописано процедуру та механізм переходу інших православних парафій до новоствореної церкви. Варто згадати ще один важливий момент. Шостого січня цього року з рук Вселенського патріарха Варфоломія у Стамбулі Томос про автокефалію, тобто незалежність, Православної церкви України отримав її предстоятель, митрополит Київський і всієї України Епіфаній, в миру Сергій Петрович Думенко.
На жаль, є люди, які ведуть боротьбу проти новоствореної церкви. Їм, напевно, варто б пам’ятати слова великого первосвященика і вчителя Гамалііла, який творив у дні, коли Ісус Христос знаходився на землі. Він зазначав первосвященикам і фарисеям, які боролися з апостольськими вченнями та проти Церкви, яку заснував Ісус Христос: «…І нині кажу вам: відступіться від цих людей і облиште їх, бо якщо це починання і це діло від людей, то воно зруйнується, а якщо від Бога – то ви не можете знищити його. Стережіться, щоб вам не стати богоборцями…».
Що ж таке томос? Як подає вікіпедія, томос (грец. τόμος) — указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томосу деякій частині «материнської» церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія.
Нещодавно копію цього Томосу презентували в Закарпатській ОДА. А вже минулої неділі із цим документом, а також його українським перекладом могли ознайомитись всі охочі жителі Іршавщини. Була нагода доторкнутись до реліквії та сфотографуватись разом з нею. Копія Томоса знаходилась у Свято-Петропавлівському храмі Православної церкви України в Іршаві. Його настоятель о. Валерій Фозикош відслужив урочисте богослужіння, яке закінчилось щирою молитвою за Україну. Під час богослужіння лунав прекрасний спів, який прославляв Бога, у виконанні Олесі Боднар та Мирослави Попович. Цей документ презентують у всіх районах області.
Зокрема, у Томосі зазначено: «Однодумно визначаємо та проголошуємо, щоб уся Православна Церква, що знаходиться в межах політично сформованої та цілковито незалежної держави України разом зі священними митрополіями, архієпископіями, єпископіями, монастирями, парафіями та всіма в них церковними установами, котра знаходиться під покровом засновника Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви Боголюдини Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, – існувала віднині канонічно автокефальною, незалежною та самоврядною. Ми закликаємо всі світові Православні Церкви визнавати її як сестру та згадувати під іменем «Святіша Церква України», – як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ».
Таким чином, Православна церква України стала п’ятнадцятою канонічною і рівноправною серед інших таких, створених у світі.
До слова, копія Томоса зберігатиметься на Закарпатті в Свято-Троїцькому-Михайлівському храмі м. Берегово. Його настоятелем є о. Михайло Савко.
Іван КОПОЛОВЕЦЬ