- Нове життя - https://nz-ir.com -

Рятувальники закликають не палити суху рослинність

Лютнева погода ще не радувала нас особливим теплом та сонечком, однак, не дивлячись на це, іршавські вогнеборці вже неодноразово виїздили на гасіння пожеж сухої трави, чагарників та сміття.
Страшно уявити, що буде далі, адже подібні виклики у рази почастішають одразу по тому, як над Закарпаттям запанує тепла та суха погода. Особливо ситуація загостриться, коли населення активно розпочне впорядковувати присадибні та дачні ділянки, намагаючись позбавитися від опалого минулорічного листя, сухої трави чи іншого мотлоху найменш трудомістким способом – спалюванням. Прикро, але такі горе-прибиральники не переймаються, що для вогняної стихії потрібно дуже мало‚ щоб «вирватися» з-під людської опіки й почати нищити все на своєму шляху, завдаючи численних матеріальних збитків або ж навіть травмуючи самих ініціаторів прибирання. А про непоправну шкоду, яку завдають самопали екології, фауні та флорі рідного краю, й годі говорити. І все ж рятувальник сподіваються, що здоровий глузд краян переможе над бажанням «поприбирати» за допомогою відкритого вогню.
Отож, рятувальники звертаються до всіх закарпатців із застереженням і проханням: перед тим, як починати прибирати територію приватного обійстя чи підприємства, варто ще раз подумати про можливі негативні наслідки, і якщо виникають найменші сумніви щодо безпеки, то краще багаття не розкладати, тоді ні здоров’я, ні кишеня не постраждають…

перевіряють
пожежний стан об’єктів,
де проходитимуть вибори Президента

31 березня поточного року українці вибиратимуть Президента держави. Тож, наразі інспектори Іршавського РВ УДСНС України у Закарпатській області проводять перевірки протипожежного стану об’єктів, на яких будуть розташовані виборчі дільниці, аби забезпечити безпеку виборців та громадян, які будуть задіяні у цьому процесі.
Зокрема, виборчі дільниці мають бути забезпечені не менше ніж двома евакуаційними виходами, де двері повинні відкриватися у напрямку виходу людей із приміщення. На шляхах евакуації ні в якому разі не можна складувати ніякі предмети, щоб не створювати перешкод вільному руху людей, а килимові доріжки необхідно надійно прикріпити до підлоги.
Системи та установки пожежної сигналізації, протидимного захисту та пожежегасіння повинні бути у справному стані. Треба, щоб на території об’єктів чи поблизу них були справні джерела протипожежного водопостачання (гідранти, водойми, водонапірні башти, тощо), дільниці забезпечуються первинними засобами пожежегасіння з розрахунку 2 вогнегасники в зал для голосування, по одному в інші кімнати та на шляхах евакуації – коридорах, по одному на початку та в кінці. Розміщувати їх необхідно на видних місцях на висоті не менше 1,5 метра від рівня підлоги. Біля телефонних апаратів встановлюються таблички з номером виклику пожежно-рятувальної служби «101».
Також з керівниками та персоналом об’єктів, на яких будуть розташовані виборчі дільниці, рятувальники проводять бесіди та інструктажі щодо дотримання правил пожежної безпеки та порядку дій у разі виникнення пожежі.

Іван Бандурович,
провідний фахівець
Іршавського РВ УДСНС.