- Нове життя - https://nz-ir.com -

Посвідчення особи – гордість України

Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України. Паспорт є дійсним для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.
Паспорт виготовляється у формі ГО-картки, що містить безконтактний електронний носій. Паспорт видається кожному громадянинові України після досягнення 14-річного віку та оформляється на чотири роки, а особам, які досягли 18-річного віку, – на кожні 10 років.
З приводу оформлення паспорта у формі ID-картки можна звернутися до підрозділів ДМС або до центрів надання адміністративних послуг.
За оформлення паспорта вперше адміністративний збір не справляється. На території Іршавського району для отримання адміністративних послуг з приводу оформлення паспорта у формі ID-картки необхідно звернутися до Іршавського РВ ГУДМС України в Закарпатській області, який знаходиться за адресою: м.Іршава, вул. Білецька, 5.
Заявник для оформлення паспорта подає такі документи:
свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави (далі – свідоцтво про народження);
оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України).
У разі відсутності таких документів або у разі, коли батьки чи один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, або у разі набуття особою громадянства України на території України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;
довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
документ, що посвідчує особу законного представника/уповноваженої особи, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника/уповноваженої особи;
документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт (за наявності таких документів):
про місце проживання – довідку органу реєстрації встановленого зразка;
довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття;
Для зручності громадян створена функція реєстрації в он-лайн режимі через офіційний сайт ДМС України в порядку електронної черги. Кожен громадянин може зареєструватися для оформлення паспорта у формі ID – картки у порядку електронної черги, обравши день, години оформлення, зручні для нього.
У відповідності до положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 2 вересня 1993 року до паспортної книжечки при досягненні громадянином 25 – і 45-річного віку вклеюються нові фотокартки, що відповідають його вікові. Паспорт, в якому не вклеєно таких фотокарток при досягненні його власником зазначеного віку, вважається недійсним.
Для вклеювання фотокартки при досягненні зазначеного віку до територіального підрозділу ДМС (по місцю реєстрації) подається паспорт громадянина України і дві фотокартки зазначеного зразка (3×4 см.).
Громадянин з приводу вклеювання фотокартки до паспорта громадянина України може звернутися до територіального підрозділу за місцем реєстрації, на протязі місячного терміну після досягнення 25- або 45- річного віку. В разі не звернення протягом зазначеного терміну для вклеювання нової фотокартки до паспорта громадянина України ( зразка 1994 року ), паспорт підлягає обміну на паспорт громадянина України у формі ID-картки .

Іршавський РВ ГУ ДМС України в Закарпатській області