- Нове життя - https://nz-ir.com -

«Скрипка і родина – мої дві стихії»

14 лютого наша школа та численні поціновувачі музичного мистецтва мали дивовижну нагоду приймати у її стінах родину відомого українського віртуоза-скрипаля Остапа Шутка. Приїзд такої величини музиканта – неабияка подія для культурного життя району.
14 – число символічне для музиканта, адже саме в 14 років відбувся його концертний дебют у Львівській філармонії у супроводі симфонічного оркестру. Відтоді Остап Шутко постійно концертує по всій Україні та за кордоном. Закінчив Львівську державну музичну академію ім.М.В.Лисенка. Аспірантуру у професора І. Німана в школі Гілдхолу у Лондоні та Київську національну музичну академію ім. П.Чайковського у прфесора Богдана Которовича. О. Шутко – лауреат міжнародних конкурсів, стипендіант України, королеви Іспанії та ЮНЕСКО. У 2001 році Академія мистецтв нагородила Остапа Шутка почесним дипломом «За високий професіоналізм». Наймолодший викладач кафедри скрипки НМАУ за всю її історію створення. Але, насамперед, він – представник відомої музичної династії українських скрипалів Івана та Лідії Шутко.
Остап Шутко завітав до Іршави на запрошення начальника відділу культури і туризму Іршавської РДА О.В. Ісак. Небайдужими до цієї події стали і всі директори та викладачі мистецьких шкіл району.
У концерті брала участь вся талановита родина Остапа Шутка: дружина Ольга – незмінний партнер-виконавець, концертуюча віолончелістка, старший син Роман Шутко – піаніст, композитор, сини Назар (скрипаль – лауреат міжнародних конкурсів скрипалів) та Андрій (віолончеліст). Його сім’я – це дружній колектив. Твори, у виконанні Остапа Шутка, зачаровують. Класичні твори зрозумілі і легко сприймаються. Зі слів виконавця, він намагається одягти класичну музику у нові форми. Грати такі композиції, які близькі і зрозумілі сучасному слухачеві.

Неля ПЕТЕР,
заступник директора по
навчальній частині
Іршавської ДШМ.