- Нове життя - https://nz-ir.com -

Ішемічна хвороба серця

ІХС – це захворювання, в основі якого лежить невідповідність між потребами міокарда у кисні та його фактичним поступленням з коронарним током. Основною причиною ІХС є атеросклероз коронарних артерій. У структурі смертності від серцево-судинних захворювань ішемічна хвороба серця займає перше місце. За оцінкою ВООЗ, щорічно причиною смерті більше 7 мільйонів людей є ішемічна хвороба серця. Існують фактори ризику ІХС: цукровий діабет, хронічні хвороби нирок, ожиріння, особливо абдомінальне, низька фізична активність, гіперхолестеринемія – збільшення рівня холестерину та тригліцеридів, паління, спадковість, артеріальна гіпертензія.
Досвід країн, де відзначено позитивні результати по боротьбі з ускладненнями серцево-судинних захворювань, свідчить, що найбільш ефективною є первинна профілактика спрямована на боротьбу з факторами ризику. Відмова від паління, руховий режим, корекція артеріального тиску, корекція рівня холестерину та цукру в крові дають позитивні результати. Вторинна профілактика включає медикаментозну терапію зниження холестерину в крові.
Декілька слів про холестерин. Холестерин – найважливіший серед ліпідів. Без адекватної його кількості в організмі життя неможливе. Він бере участь у будові клітинної мембрани, є попередником жовчних кислот, служить джерелом для синтезу гормонів. Потрапляє в організм з їжею, а також синтезується в печінці. Але у людей з двома і більше факторами ризику ішемічної хвороби серця холестерин бере участь у формуванні атеросклеротичних бляшок в артеріях.
Кожна людина після 40 років повинна знати: свій рівень загального холестерину та його фракцій, рівень цукру в крові, індекс маси тіла. У цьому вам допоможе ваш сімейний лікар

Ольга Перец,
районний кардіолог