- Нове життя - https://nz-ir.com -

ОГОВТАЙМОСЯ!

Події останніх днів несподівано повернули не те що спогадами, але думками у недалеке минуле. Сьогодні важко назвати наші дні святом демократії, а кінець 1990-их – початку 2000-их тоді вже визнавати зародком цього суспільного процесу в Україні і , зокрема, на Закарпатті та в його осерді – Іршавщині, тим більше. Нехай ця сентенція залишиться на совісті автора, але наведемо такий факт, який багато хто із людей середньо віку мав би пам’ятати.
Політичні процеси на зламі епох бурлили всюди. У нас вони чомусь (догадайтеся із двох разів – чому … коли повсюдно і огульно хаяли лісівників за катастрофічні паводки1998-го і 2001-го років паводків) наклалися на «боротьбу» за створення національного природного парку. Непогана картинка тоді була для телебачення, сьогодні краще не придумаєш для «Фейсбук» і «Ютуб»: дітвачки, ті, хто їх наймав, знають, у якій «академії» ці неповнолітні на той час навчалися, винесли під час роботи надзвичайної позачергової сесії районної ради, яка мала розглядати це питання, символічну невелику труну… У той же час, майже ті самі діючі особи, маємо на увазі ляльководів, а не маріонеток, при проведенні завершального акту на виборах народного депутата заблокували приміщення, де зберігалися бюлетені і протоколи окружної виборчої комісії. Скандували демократичні лозунги, застосовували прийоми і методи формувань тоталітарного толку.
Небагато протекло води, як подехто «одягнув» тогу народних обранців, а вибрані із них посіли високі посадові крісла. І без особливої кислинки на обличчі міняли політичні дахи над головою майже так, як хто-небудь шкарпетки.
За два десятиліття час бурними потоками відніс ті події у минуле: багато чого забулося, інше не варте згадування, а ще інші не хочуть відкопувати гріхи молодості із закапелків пам’яті.
Воно то так, але недавня надзвичайна пригода в нашому районі спонукала переглянути цю позицію. 8-го лютого на території АЗС у селі Білки група молодих осіб (четверо), погрожуючи зброєю, заволоділи двома вантажними автомобілями марки «ЗіЛ» завантаженими деревиною, а також грошовими коштами. Поліцейські оперативно розшукали підозрюваних та затримали їх у порядку статті 208 КПК України. За підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 187 – розбій – КК України та ч.3 ст. 289 КК України, працівники поліції звернулися із запобіжним заходом тримання під вартою без внесення застави. Іршавським районним судом клопотання органу досудового розслідування про тримання під вартою задоволено повністю.
Серед затриманих є члени ГО «Доста» та ветеран АТО із громадського формування з охорони громадського порядку «Прайд Закарпаття». Виходить, знов-таки, високими і гучними словами прикривають, м’яко кажучи, негожі справи. Є серйозні сподівання, що правоохоронці належним чином доведуть цю справу до логічного завершення, а суд винесе справедливий вирок.
Представники громадської організації «Доста», з якими виходила на зв’язок редакція, ситуацію коментувати відмовились.
Задаю собі питання і водночас усім нам: коли ми вже навчимося розрізняти зерно від полови, коли перестанемо довіряти наліво і направо всім підряд «захисникам» народних інтересів, які насправді у яскравих обгортках підносять гнилий товар?
Актуально це завжди, а у рік президентських і парламентських виборів це більш ніж актуально.
Оговтаймося нарешті!
Відкриймо очі. Обтрусімо локшину із вух.
Навчімося впізнавати вовків у овечій шкурі.

Михайло ІСАК.