Версія для друку Версія для друку

ПРО МІЛЬЙОН…

Нещодавня сесія районної ради була особливо представницькою: представники Закарпатської обласної ради, Верховної Ради, велика кількість громадськості та активістів, переважна більшість з яких – це наші односельчани, що дуже приємно спостерігати. Обговорювалися різні нагальні питання, та особливої уваги варті ті, що стосуються нашої громади, а саме: дошкільного навчального закладу № 2 («садочок Смерічка»), який було закрито через пошкоджену електропроводку внаслідок протікання даху. 
Слід зауважити, що всі бюджетні установи (освітні, медичні та заклади культури) перебувають в управлінні відповідних відділів та управлінь районної влади. А це: і фінансування, і призначення керівництва, і утримання в належному стані, зокрема проведення ремонтів. 
Нагадаємо, що в 2017 році Довжанською сільською радою було виділено кошти на відділ освіти РДА (який є балансоутримувачем садочка) для виготовлення проектно-кошторисної документації з капітального ремонту даху ДНЗ, так як капітальні ремонти можуть здійснюватися лише за наявності відповідних документів та дозволів (це не ремонт хліва, в даних закладах перебувають діти, і виконавець несе відповідальність за виконану роботу). Вартість робіт в цінах 2017 року становить близько 1,5 мільйона гривень. Цими днями спеціалістами було проведено ще й розрахунок вартості капітального ремонту електропроводки даного закладу. І на це потрібно близько 500 тис. грн.
До речі, цього року вже втретє сільським головою ініційовано подання даного проекту до державного фонду регіонального розвитку, для участі в якому обов’язковим є співфінансування громадою в розмірі 10 % від його вартості, що завжди підтримувалося нашим депутатським корпусом одноголосно.
Окремо варто зупинитися на «депутатському» мільйоні. Цими днями наше село облетіла звістка з Верховної Ради України від нашого односельчанина, який останні декілька років працює в цьому поважному державному органі, що в село Довге надійшли кошти в сумі 1 мільйон гривень від народного депутата Віктора Балоги. Для того, щоб так звані «депутатські» кошти поступили, потрібно вибрати об’єкт, Тобто, часу для вибору того чи іншого проблемного об’єкту в селі, яких є чимало, фізично немає. І особливою умовою використання таких коштів є те, що вони мають бути спрямовані на капітальні видатки, мають цільове спрямування і не можуть бути використані ні на що інше (це стосовно маніпуляцій щодо можливого використання даних коштів на премії). Помічник народного депутата з вищою економічною освітою, працюючи у Верховній Раді, мав би це знати.
Слід розуміти основне: грошей поки що нема (але сподіваємось, що все-таки будуть). При умові, якщо відділом освіти РДА оперативно будуть подані документи депутату, а той – на Кабінет Міністрів України, то, при найоптимістичніших прогнозах, кошти можуть надійти восени на рахунки відділу освіти. 
А питання треба вирішувати негайно! 
На жаль, на вчорашній сесії жодної пропозиції «вибивання» коштів з районного, обласного чи державного бюджетів від тих, хто дуже опікується нашим «садочком», не прозвучало. Складається враження, що дана проблема районної влади не стосується, і районна рада самоусунулася від вирішення даного питання. 
При розподілі коштів з так званих «вільних залишків» питання ремонту нашого садочка навіть не розглядалося.
Хоча, цю проблему повинні вирішувати саме на районному, обласному та державному рівнях, як це роблять #справжнідепутати, що відстоюють інтереси своїх громад та своїх виборців не у Фейсбуці, а реальними справами.
А наші «вболівальники» за село не стали заморочуватися і знайшли найлегший шлях – залізти громаді в кишеню (тобто використати кошти, які є на рахунку сільської ради), переклавши цю проблему повністю на село.Хоча, в разі потреби, сільська рада підтримає співфінансування даного проекту, але не варто перекладати вирішення даного питання лише на плечі громади.
P.S. Найближчим часом з цього питання буде ініційовано нараду за участі керівників району (райдержадміністрація та райрада), відділу освіти РДА.
Віктор Симканич,
Довжанський сільський голова.

Ваш отзыв

Ваш коментар