Версія для друку Версія для друку

Свято дива, добра і милосердя

Часто доводиться чути фразу: «Всі ми родом з дитинства». Нам тоді хотілося веселощів, пустощів, приємних несподіванок, безтурботності тощо. Як добре, коли батьки нам все це дозволяли, дарували. Та найбільше, певно, ми з нетерпінням чекали на візит Миколая, який творив дива. Протягом року старалися бути чемними, можливо, найбільше це вдавалося вже безпосередньо в грудні, але все ж… Плекали надію, що зі своєї величезної торбинки святий Миколай поставить нам довгоочікуваний подарунок. Але ж є дітки, які в силу різних обставин позбавлені цього маленького щастя.
Очевидно, це дуже зачепило за живе голову Іршавського молодіжного братства, архімандрита Агапіта Шпиняка. З благословення владики Мукачівського та Ужгородського Феодора цьогоріч він вже вшосте організував потрібну і масштабну акцію «Щедрий святий Миколай». Акція не обмежилася лише Іршавщиною, а поширювалася більш ніж на половину області. Розпочалася підготовка до «Щедрого святого Миколая» ще з 20 листопада. Подарунки ж розвозили з 14 по 21 грудня. На підтримку акції організовували людей всіма можливими способами – когось обдзвонювали, комусь писали в «Фейсбук», на «Вайбер» тощо. Ті у свою чергу зв’язувалися зі своїми знайомими. Небайдужі приносили продукти харчування, одяг, солодощі, гроші, підприємці встановлювали скриньки для збору коштів. Вдалося підключити навіть волонтерів з Житомира, Чернівців. Райдержадміністрація допомагала з транспортом, відгукнулися на прохання й кондитери з Іршави Юрій Блажин, Оксана Ямбор, Білківська хлібопекарня, креативний підприємець В’ячеслав Матішинець. Таким чином, вдалося сформувати близько 7,5 тисяч подарунків, не враховуючи пакетів з продуктами харчування та одягом. Майже половина з них пішла на потреби району. Багато уваги приділено дітям-сиротам, напівсиротам, дітям з особливими потребами, з малозабезпечених та багатодітних сімей, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, учасників АТО тощо.
У рамках цієї акції бідним роздавали продукти харчування, одяг, з подарунками відвідали три будинки для пристарілих в області, спеціалізовані школи-інтернати у Виноградові та Імстичові, школу-інтернат у Великому Березному, три дитячі будинки Закарпаття, Ільницьку гімназію, тубдиспансер у Довгому, СІЗО в Ужгороді, всі відділення Іршавської райлікарні, онко-гематологічне відділення Мукачівської райлікарні, дітей з сіл Арданівської сільради. Було проведено літургію для дітей з особливими потребами із врученням їм подарунків та забезпеченням обідом у Свято-Василівському храмі Іршави (козацька церква) та Свято-Троїцькому храмі м. Мукачево.
Діти учасників АТО та з малозабезпечених сімей з Довгого відвідали дитячий ігровий заклад у місті Хуст, а також побували у Свято-Миколаївському монастирі с. Нанково, що на Хустщині, де мали змогу приклонитися до святих мощів Алексія Карпаторуського.
Вартим уваги було те, що діти спеціалізованих закладів Імстичова та Ільниці писали листи Миколаю, в яких ділилася своїми бажаннями та очікуваннями від святого. На основі цих листів отримували подарунки.
Вісімнадцятого грудня для всіх безпритульних міста організували вечерю, а також вручили їм гостинці.
Організатор акції, керівник Іршавського молодіжного братства Агапіт Шпиняк зазначив: «Хотілося подарувати казку всім тим, хто її потребує. Словами не передати тих емоцій і відчуттів, коли бачиш усміхнені людські обличчя, їх сяючі очі від радості. Ми вручали їм подарунки, спілкувалися, колядували. Знаємо, що святий Миколай був дуже добрим і допомагав усім. Тому ми старалися, щоб якомога більше людей відчули справжній смак цього свята милосердя, дива, добра. Для діток ми також ставили повчальну сценку, в якій зразкова сім’я бореться з гріхом. Хочеться відзначити, що на наше прохання допомогти відгукнулося дуже багато людей. Навіть не чекали такої кількості. Спасибі кожному, хто долучився до «Щедрого святого Миколая».
Іван КОПОЛОВЕЦЬ

Ваш отзыв

Ваш коментар