Версія для друку Версія для друку

ПРООН реалізувала на Закарпатті 208 проектів на 70 мільйонів

У сесійній залі обласної ради відбулася  спільна конференція ПРООН, Закарпатської обласної ради та облдержадміністрації «Сталий розвиток Закарпаття: від стратегії до конкретних дій”.
Участь у заході взяли: голова облради Михайло Рівіс та заступник голови облдержадміністрації Віктор Мікулін, обласні депутати, представники органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства, бізнесу, освіти і науки, а також  ПРООН.
Відкриваючи  форум,  координатор  ПРООН з досягнення Цілей сталого розвитку  в Закарпатті  Любов Павлович  зазначила, що орієнтиром  в оцінці досягнень Закарпаття, як і в Україні, та прогнозів на майбутнє  є 17 Цілей  сталого розвитку, затверджених  Генеральною Ансамблеєю ООН у вересні 2015 року, на період до 2030 року. Успіх України  у досягненні  Цілей  сталого розвитку  великою мірою залежатиме  від того, наскільки  ефективно будуть реалізовані  стратегії, програми,  заходи  з їх досягнення на регіональному та місцевому рівнях, на рівні громад і громадських ініціатив. Тож мета конференції – обговорити шляхи досягнення цілей та об’єднати зусилля влади і громади краю в одну потужну партнерську команду, яка працюватиме на успіх.
Відтак до учасників форуму з вітальними промовами звернулися  голова облради Михайло Рівіс, заступник  голова облдержадміністрації Віктор Мікулін, а директор  ПРООН в Україні Янтомас Хімстра надіслав відео звернення. Останній сказав ключову фразу: «Віримо, що тільки за активної участі народу України в реалізації цієї програми  на рівні області, району, громади ми дійсно зможемо змінити країну на краще!».
– Програма співпраці Закарпаття з ПРООН вийшла на новий рівень і стала дієвим інструментом, який працює на теренах нашого краю вже не один рік та  приносить успішні результати і вчить вірити у власні сили, – підкреслив Михайло Рівіс. – Серед проектів – забезпечення вуличним освітленням населених пунктів краю, енергозбереження соціальних закладів, виробництво біопалива- пілотні проекти, пов’язані з використанням біомаси, інтеграція  інноваційних технологій у розбудову інфраструктури наших міст шляхом реалізації низки мікропроектів із  ОСББ, де найактивніше працює Ужгород і Хуст. Словом, це реальний інструмент, який дає змогу покращувати життя краян, робити його комфортнішим,  доторкнутися  та використати можливості Євросоюзу.
На звершення своєї промови  Михайло Михайлович додав: – Щиро вітаю всіх учасників конференції від імені депутатського корпусу краю та від себе особисто. Нехай цей важливий форум буде  стартом для нових програм  задля добра жителів Закарпаття. Щоб наш рідний край ставав привабливішим для  туристів, а  ми  сміливо могли  дивитись його жителям в очі, бо робили все, що в наших можливостях і силах. Нових вам знань, стартів і успіхів. Адже успіх громади залежить від кожного з нас.
Любов Павлович відзначила, що ПРООН є надійним партнером Закарпаття, з яким наш край у питаннях розвитку співпрацює вже 10 років. За цей час реалізовано 208 проектів на суму понад 70 млн грн. І це партнерство далі набирає обертів. Так, 30 листопада 2017 року між ПРООН, Закарпатською ОДА та обласною радою підписано Меморандум про взаєморозуміння  щодо сталого розвитку на період 2018-2022 рр. З жовтня ц.р. стартував  проект «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих  енергоефективних рішень «HOUSES»,  який триватиме 2 роки.
Йшлося  і  про те, що  в рамках  Днів сталого розвитку  на Закарпатті було  оголошено  серед студентів УжНУ  конкурсу есе “Що я можу зробити для рідного краю/рідного міста/громади?”.  Його мета – спонукати молодь до роздумів, планів та дій щодо власного вкладу у розбудову краю та України в цілому. З іншого боку, привернути  увагу влади, експертів до інноваційних ідей молоді з вирішення актуальних проблем краю.
Тож конкурсанти змагались у 5 номінаціях: актуальність викладених думок та цілеспрямованість ідеї; послідовність та логіка в аргументації висловлення своєї точки зору; практичність висновків та пропозицій; щирість та усвідомлення особистої відповідальності перед суспільством; неординарність погляду автора та креативність.
За підсумками фахового журі переможцями відповідно стали: студентка факультету міжнародних економічних відносин Ангеліна Повханич-Рибак; студентка факультету суспільних наук Марина Сташина-Неймет; студентка хімічного факультету Емілія Глюдзик; студентка факультету історії та міжнародних відносин Марія Калайда, студента медичного факультету  Марія Треліс. Вони  отримали  грошову премію у сумі  2000 грн та  сертифікати.
Почесну місію нагородження виконали Михайло Рівіс та Віктор Мікулін.
Далі учасники конференції перейшли до дискусій в п’яти панелях. Як наголосила Любов Павлович, назви панелей збігаються із зазначеними цілями Регіональної стратегії розвитку Закарпаття на період до 2020 року, де експертами виступають високоінтелектуальні та досвідчені фахівці нашого краю. А це – проректор УжНУ, доктор політичних наук Мирослава Лендє,  керуючий справами виконавчого апарату облради Юрій Гузинець, директор Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва “Закарпаття” Михайло Данканич, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації, депутат облради Денис Ман, Невицький сільський голова, керівник Регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Закарпаття Михайло Лаба, директор департаменту  ЖКГ, будівництва та інфраструктури облдержадміністрації Едуард Маляр.
Підсумок конференції обнадіяв. Висловлено креативні і цінні ідеї, які ляжуть в основу Стратегії розвитку нашої області на наступний період.
Прес-служба Закарпатської облради

Ваш отзыв

Ваш коментар