- Нове життя - https://nz-ir.com -

Про сільськогосподарське виробництво мовою цифр

Одним із основних видів економічної діяльності району, як і в цілому по області, є сільське господарство. Особливістю його розвитку є те, що за роки незалежності співвідношення площ сільськогосподарських угідь змінилось на користь господарств населення. Майже вся валова продукція сільського гоподарства в нашому районі виробляється цією категорією товаровиробників не зважаючи на значну кількість зареєстрованих юридичних осіб з основними видами сільськогосподарської діяльності.
За станом на 01.10.2019 року із 986 офіційно зареєстрованих юридичних осіб кожне десяте має вид діяльності «сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних з ним послуг».
Із 75 зареєстрованих фермерських господарств менше третини здійснюють виробничу діяльність. Решта – бездіє.
Слід відмітити, що основна маса виробництва як рослинницької, так і тваринницької продукції, зосереджена в господарствах населення, кількість яких на кінець 2017 року становила 27тис.одиниць, а частка сільськогосподарських підприємств в загальнорайонному виробництві сільськогосподарської продукції всіма категоріями виробників складає лише 0,1 відсотка.
За минулий рік всіма категоріями господарств району було вироблено 19,4тис.т зернових культур, 51,5 – картоплі, 58,8 – овочів, 12,0 – плодів і ягід та 6,9 тис.т винограду. Ними утримувалось більше 13 тис.голів ВРХ, понад 32 тис. голів свиней та більше 8 тис. голів овець та кіз.
За 9 місяців поточного року обсяги виробництва основних видів тваринницької продукції всіх категорій господарств становили 5481т м’яса, 29265т молока та 28823 тис. штук яєць, що є майже на рівні відповідного періоду минулого року.
Ситуація в сільськогосподарському виробництві на даний час в районі склалася непроста. Скорочується поголів’я худоби, посушливе літо і початок осені мали негативний вплив на урожайність основних видів рослинницької продукції та підготовки площ до посівів озимих культур. Тому хочу відмітити найбільш активну діяльність фермерських господарств «Відраш», «Лан», «Дубники», «Дешко», «Глибокий», товариств з обмеженою відповідальністю «Виноградар», «Верховина», «Україна», які не зважаючи на суворі примхи погоди та складні економічні умови продовжують вирощування рослинницької та тваринницької продукції і подякувати зайнятим в них працівникам за добру, але таку нелегку роботу та якісне і своєчасне подання звітності за неї.

Віра Сироваткіна,
начальник відділу статистики в
Іршавському районі.