Версія для друку Версія для друку

ПОДЯКА НАВЗДОГІН ВІЧНОСТІ

Останніми роками наш земляк із Довгого, який тепер проживає в сусідній Словаччині, видав кілька, хоча й невеликих за обсягом, але надзвичайно важливих і цікавих у історичній ретроспективі книжок про минувшину свого рідного села. Минулого місяця, завітавши в редакційний колектив, Федір Федорович не проминув нагоди і подарував нам свіже видання «Той, хто творив історію Мукачева».
«Люди, які творили історію, залишаться не тільки в пам’яті людей, але і у фактах, залишених за собою…». Більш красномовно сказати про героя цієї книги Юрія Млавця, Федір Шандор, мабуть, і не зміг би. Перед нами документальна біографія одного із тих, без перебільшення, щирих патріотів міста над Латорицею, хто життя поклав за свої переконання, за те, що йому боліло як за родину.
17-го березня 1909 року в мальовничому міжгірському селі Лісковець, в родині бідного селянина, землероба народився Юрко Млавець. Його доля стала типовою для закарпатця тих часів. З роками пройшов шлях від батрака, учня, помічника пекаря, робітника та борця за краще життя народу, до керівника міста, районів та області. Сформований характером чесності в часи минулості, що дало йому можливість чесно працювати на користь людям рідного краю. До кінця свого життя працював, вчився, подорожував, захищав історію свого краю, воював, писав, творив, відстоював національну гордість краю та Мукачева, був свідком багатьох змін, перспективних впроваджень, розвитку краю та багатьох історичних правдивих подій Мукачева та району.
В боротьбі за Мукачівський замок та його збереження переніс два інфаркти серця, борючись за його відновлення, був одним із організаторів закриття Пістрялівської РЛС.
Писати про подібних подвижників уже є певним вивищенням у власній біографії Федора Шандора. Сто тридцять сторінок добірного літературного тексту важливих архівних матеріалів, сімейних та офіційних фотографій вибудовано у струнку текстову структуру. При цьому певного колориту книзі додає мова автора, на якій все-таки позначилося місце та час проживання Федора Шандора.
Та не тільки цим для нас важлива ця книжка нашого земляка. Мешканцям Іршавщини, мабуть, так само варто би мати подібних будителів і обергачів власної історії, архітектурних пам’яток. Попри таку відсутність маємо і негативні факти. У районі вже цілком можна говорити про втрату таких унікальних пам’ятних місць як стоянка первісної людини у Малому Раківці, аналогічна – у Арданові та сонячний годинник – у Білках.

Михайло ІСАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар