- Нове життя - https://nz-ir.com -

Митець воістину народний

З метою вшанування пам›яті, популяризації творчої спадщини Народного художника України, лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка з нагоди 105 річниці від дня народження, та презентації книги «Нетлінне» Василя Свиди проведено урочистості в недільній школі с. Приборжавське.
Учасники оглянули музейну кімнату та переглянули фільм про відзначення 100-річчя з Дня народження Василя Свиди. Ведуча Тетяна Косик ознайомила присутніх з творчістю митця, яке пов’язане з селом Приборжавське. У 1930-их роках він працював над створенням іконостасу за власними ескізами. У 1940 роках на етнографічному матеріалі цього села створив свої скульптурні композиції «Танець увиванець» та «Ліквідація неписьменності». Про творчість свого батька розповів син Ярослав Васильович та репрезентував книгу – альбом «В. Свида «Нетлінне».
Митець мав багато учнів та послідовників. Серед них майстер різьби по дереву, скульптор, іконописець Іван Юрійович Ісак. Спогадами про свого батька та знайомством з В. Свидою поділилась дочка Івана Юрійовича Антоніна Ісак-Дурда.
Велику допомогу в організації недільної школи, та музейної кімнати скульптора вклав о. Олександр, настоятель православного храму Покрови Пресвятої Богородиці.
На святі виступив сільський голова Шпортень Віктор Іванович. Поділилися спогадами про митця його учні, які навчалися з Ужгородському училищі прикладного мистецтва. Голова народного об’єднання художників та майстрів народної творчості «Колорит Боржави», член Національної спілки художників України Василь Філеш та Іван Грицакович .
З вітальними словами виступила начальник відділу культури і туризму РДА Олена Ісак. До слова долучилися радник голови Іршавської районної ради Михайло Менчук, директор загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Марія Гринюк. Зі словами вдячності виступив Іван Сабадош – старожил села якому виповнилося 93 років. Ярослав Свида вручив для поповнення музейної кімнати планшети, «Іконостас с. Приборжавське» та «Танець увиванець». Викладачам образотворчих відділів дитячих шкіл мистецтв району вручив книгу – альбом «В. Свида «Нетлінне». Книжково-ілюстративну виставку «Митець воістину народний» підготувала завідувач бібліотекою с. Приборжавське Марія Антол. Урочистості закінчились виступом церковного хору православного храму Покрови Пресвятої Богородиці.

Любов Філеш,
провідний методист РБК