- Нове життя - https://nz-ir.com -

Кір не відступає

Згідно статистичних даних станом на сьогоднішній день в районі з початку 2018 року захворіли на Кір 253 осіб, в тому числі 181 дитина до 17 річного віку включно. З них стаціонарно проліковано 152 осіб, в т.ч. 139 дітей.
Основним шляхом профілактики захворюваності на кір є проведення вакцинації максимальної кількості населення. Аналізуючи це питання, вияснено, що якщо в січні 2018 року відсоток нещеплених дітей в районі складав 34%, то вже на даний час показник цей суттєво покращився і складає 9,2% дитячого населення. Основна кількість нещеплених дітей – це діти батьків – відмовників від проведення вакцинації.
Покращити ситуацію вдалося завдяки тому, що з вересня 2017 року Міністерство охорони здоров’я України розпочало проведення дитячому населенню додаткових заходів з імунізації проти кору. В липні 2018 року МОЗ України рекомендувало підключити до цієї кампанії також і доросле населення. В першу чергу це працівників загальноосвітніх закладів, закладів дошкільної освіти, медиків, працівників торгівлі та інших організованих колективів. Також щеплення може отримати люба особа, яка бажає вакцинуватися.
Проте, аналізуючи збільшення випадків захворювань на кір в дитячих організованих колективах з початку навчального року, треба відмітити, що незважаючи на спільний лист Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 06.09.2018 року № 05.2-11/235301 / 1/9-537 «Щодо напруженості епідемічної ситуації», в якому рекомендовано «забезпечення рекомендованого Всесвітньою організацією охорони здоров’я недопущення невакцинованих (за відсутністю протипоказів) дітей в заклади освіти», в багатьох навчальних закладах району навчаються невакциновані діти.
Медична спільнота району закликає батьків не відмовлятися від проведення дітям будь-якої вакцинації, в т.ч. від вакцинації проти кору. А дорослим, які востаннє вакциновані від кору 10 і більше років тому назад – активніше з’являтись до сімейного лікаря з метою проведення щеплення проти кіру.
На даний час в районі є достатньо якісної вакцини КПК – більш як 6 тис. доз вакцини ПРІОРИКС, бельгійського виробництва, яка є найбільш використовуваною вакциною в Євросоюзі. Побічної дії або ускладнення від вакцинації цією вакциною ні в дітей, ні в дорослих не було.
Тільки активними спільними зусиллями зможемо подолати цю хворобу.
Степан Сукович,
заступник головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Іршавський центр первинної медичної допомоги».