Версія для друку Версія для друку

Марта Ханас: «Мої роки – моє багатство»

Трудового стажу директора ПСК «Коопунівермаг» вистачило б на трьох: він складає понад 70 років. 56 із них Марта Михайлівна керує колективом універмагу, кістяк якого завжди складали жінки.
– Наш колектив – як одна сім’я, − не без гордості каже вона. – Дівчата, які колись прийшли до нас працювати, з часом створювали сім’ї, підтримували одна одну. Тепер у них уже є діти і внуки. Завжди могла покластися на Марію Копинець, Марію Лендєл, Ганну Ерделі, Світлану Варгу, Івана і Магдалину Матушів, Ганну Шкіря, Ганну Поляк, Оксану Сенину, Ганну Щока, Михайла Чедрика, Ганну Сабадош.
Марта Михайлівна годинами може розповідати про тих, з ким доводилося працювати пліч-о-пліч. Серед них − Йолана Дмитрівна Крайняй.
– Йолана Дмитрівна дуже любила свою роботу, − згадує тепер М.М. Ханас. – Вона – справжній фахівець своєї справи. Викладка товару, ідеальна чистота, культурне обслуговування – все це приваблювало покупців. А забезпечення товару на той час було чи не з основних завдань працівників торгівлі. Їй доводилося самій їздити у Львів, Київ, Дніпропетровськ. Тоді не було боязні, що десь в дорозі можуть обікрасти машину з товаром.
Марта Михайлівна згадує: коопунівермаг, як госпрозрахункову одиницю, було створено сімдесят років тому. Він об’єднував 6 магазинів: «Галантерейний», «Книжковий», «Культмаг», «Універмаг», «Спортивний» і «Трикотаж». У 1967 році був зведений і відкритий універмаг «Жовтневий», згодом його було реконструйовано і відкрито в ньому магазин «Дитячий світ», а «Універсам» було введено в дію в 1984 році. Було створено 33 відділи і магазини, дві автолавки, які їздили торгувати до працівників сільського господарства у весняно-літній період, налагоджена і вулична торгівля. Їоргували і за межами області – в м. Дрогобич, Трускавець…
– Ми завжди були у числі передових по всіх фінансово-господарських показниках як в масштабах району, області, так і в Укоопспілці. Іршавський коопунівермаг свого часу було визнано єдиним в Україні з вузької спеціалізації промислових товарів.
М.М. Ханас народилася в м. Іршава. Розпочала свій трудовий шлях рахівником, а згодом – помічником бухгалтера. Із 1949 по 1955 роки працювала бухгалтером райзаготконтори, 3 1955 року – головним бухгалтером універмагу. Звичайно, що це не залишилось непоміченим з боку керівництва райспоживспілки. Так вона зайняла посаду директора.
На цій посаді проявився професійний талант Марти Михайлівни. Вона при сприянні керівництва районної та обласної споживчих спілок налагодила прямі зв’язки поставок товару з фабрик, заводів, комбінатів не лише Закарпаття, а й із-за меж області. Один за одним почала відкривати магазини промтоварів, канцтоварів, ювелірних виробів, меблевий… Звичайно, для цього були потрібні кадри. Марта Михайлівна охоче направляла дівчат на навчання у Мукачівський кооперативний технікум. Тепер уже не віриться: у ті часи в коопунівермазі працювало понад 160 чоловік.
Роботу колективу високо оцінило керівництво споживчої кооперації. А М.М. Ханас була нагороджена високою урядовою нагородою – орденом Трудового Червоного Прапора. Вона – заслужений працівник торгівлі України, нагороджена почесною грамотою Президії Верховної Ради України, була делегатом Всесоюзного з’їзду кооператорів. Її фото повсякчас красувалося на обласній Дошці пошани.
Працюючи стільки літ на керівній посаді у торгівлі, вона не нажилася, немає будинків у Кам’янці або Броньці, завжди жила і працювала для людей. Повсякчас надавала благодійну допомогу тим, хто цього потребував. На базі Коопунівермагу неодноразово проводилися районні, обласні та республіканські наради.
М.М. Ханас успішно поєднувала свою роботу з громадською. Неодноразово обиралася депутатом міської ради, була членом правління райспоживспілки. Разом з чоловіком виховала і виростила трьох дітей. Є вже внуки і правнуки.
Василь ШКІРЯ.

Ваш отзыв

Ваш коментар