- Нове життя - https://nz-ir.com -

Розпочалася практична реалізація Концепції нової української школи

Минулого понеділка стартував новий навчальний рік. Йому передувала серпнева конференція вчителів, на якій освітян із подорожжю у Країну Знань привітали голова райдержадміністрації Олександр Горін і голова районної ради Віктор Симканинець.
Із доповіддю «Підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у 2017-2018 навчальному році та завдання на 2018-2019 навчальний рік» виступила начальник відділу освіти райдержадміністрації Єлизавета Яцканич. Вона, зокрема, наголосила:
– У нинішньому році розпочнеться практична реалізація Концепції Нової української школи. Відповідно до даної концепції із 1 вересня 2018 року усі першокласники будуть навчатися за новим стандартом.  Інший зміст освіти, нова  методика навчання та освітнє середовище – такі основні складові нової української школи. Головна мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті. Концепція «Нова українська школа» розрахована на роки, адже неможливо швидко змінити освітню традицію, що плекалася в Україні протягом десятиліть. Проте зміни вже розпочалися. Зокрема, у вересні 2017 року було ухвалено новий закон «Про освіту», який регулює основні засади нової освітньої системи. На черзі –  ухвалення нового закону «Про загальну середню освіту», в якому буде більш детально розкрито зміни в освіті.
Сьогодні вже  немає «пакету знань», які можна завчити і використовувати все життя.  Людина має навчитися критично мислити, вчитися  все життя, позиціонувати і висловлювати  свою думку.  А також – працювати в команді, керувати своїм емоційним станом, розуміти стан іншої людини.  Усього цього навчатимуть у   Новій українській школі.  Якщо діятимемо правильно і наполегливо, якість освіти  у кожній школі почне покращуватися.
Забезпечення високоякісної освіти в районі  на всіх її етапах і рівнях розглядалися і розглядаються як пріоритетне завдання сьогодення. Відповідно до цих пріоритетів  відділом освіти,  навчальними закладами та установами освіти району  за активної підтримки органів місцевої влади та місцевого самоврядування, батьківської громадськості  в минулому навчальному році  вживалися заходи для забезпечення функціонування галузі освіти району, її подальшого розвитку, створення умов для рівного доступу мешканців району  до якісної освіти. Зокрема, організація роботи з обдарованими дітьми, професійний розвиток педагогічних кадрів, організація фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи, комп’ютеризація та інформатизація закладів освіти, збереження, оптимізація і  покращення матеріально-технічної бази закладів  освіти району тощо.  
Ми віримо, що наша українська школа зможе знайти свій шлях до серця та розуму дитини, допоможе становленню життєстійкої та життєздатної людини нового покоління, забезпечить якість навчання та сучасну освіту.  
Дошкільна освіта є найважливішою сферою реалізації прав людини в забезпеченні рівних можливостей в отриманні якісної освіти.  Доступність до якісної освіти започатковується з дошкільної освіти, оскільки саме вона є базою цілісного розвитку майбутніх громадян України, фундаментом творення нового освітнього процесу.
Упродовж року наша діяльність була направлена на реалізацію завдань дошкільної освіти, визначених Національною стратегією розвитку освіти в Україні.
Станом на 01січня 2018 року в районі працювало 56 дошкільних навчальних закладів та 3 навчально-виховні комплекси ( Великорозтіцький, Смологовицький та Горбківський ) з контингентом 4306 дітей, що складає 81,3 % охоплення дітей від 3 до 6 років суспільно-дошкільним вихованням. У зв’язку з утворенням Іршавської ОТГ у районі функціонує 50 дошкільних навчальних закладів та 4 навчально-виховні комплекси ( Великорозтіцький, Смологовицький, Горбківський та Малораковецький ) з контингентом 3595 дітей, що складає 77% охоплення дітей від 3 до 6 років суспільно-дошкільним вихованням.
Протягом 2018 року створено комунальний заклад „ Навчально-виховний комплекс Малораковецька загальноосвітня школа I-II ступенів – дошкільний навчальний заклад ” Іршавської районної ради Закарпаської області” в якому відкрито дошкільну групу на 20 місць.
З метою більшого охоплення дітей дошкільною освітою у 2019 році планується на базі Мідяницької загальноосвітньої школи I-II ступенів відкрити дошкільну групу на 20 місць, створивши гімназію з дошкільним структурним підрозділом.
На виконання інструкції Міністерства освіти і науки „ Про організацію обліку дітей дошкільного віку ” у районі ведеться чіткий облік дітей дошкільного віку, у тому числі і 5-ти річок.
Відділом освіти облік дітей дошкільного віку здійснюється на підставі відомостей, наданих завідувачами ДНЗ, узгодженими з сільськими радами, де зазначена кількість дітей, які фактично проживають на території населених пунктів.
З метою здобуття дітьми 5-тирічного віку якісної дошкільної освіти в районі організовано роботу 17-ти груп короткотривалого перебування з контингентом 295 дітей по підготовці до школи. Таким чином, 100 відсотків дітей старшого дошкільного віку охоплені дошкільною освітою.
Інклюзивні групи у закладах дошкільної освіти відсутні.
У всіх закладах дошкільної освіти району встановлено вартість 3-ох разового харчування дітей, батьківська плата за харчування на 2018 рік встановлена у розмірі 80 відсотків від вартості харчування у день, згідно рішення сесії районної ради від 12.03.2018 року № 332.
Відділом освіти РДА проводиться робота щодо збереження та вдосконалення мережі закладів загальної середньої освіти, дошкільних навчальних закладів у відповідності до потреб населення.
Зміни у мережі відбулися у зв’язку з утворенням Іршавської ОТГ, в яку передано 2 – ЗОШ І-ІІІ ступенів, 1- гімназія, 1 – ЗОШ І-ІІ ступенів, 1 – ЗОШ І ступеня та 6 – ДНЗ (березень 2018).
На сьогодні в районі збережено і функціонує 60 освітніх установ.
Інклюзивна освіта – гнучка індивідуалізована система навчання дітей з особливостями психофізичного розвитку в умовах масової загальноосвітньої школи за місцем проживання. Навчання відбувається за індивідуальними навчальними планами та забезпечується медико-соціальним та психолого-педагогічним супроводом. Інклюзивна освіта передбачає створення освітнього середовища, яке б відповідало потребам і можливостям кожної дитини, незалежно від особливостей її психофізичного розвитку.
Концепція інклюзивної освіти  відображає одну з головних демократичних ідей – усі діти є цінними й активними членами суспільства. Навчання в інклюзивних навчальних закладах є корисним як для дітей з особливими освітніми потребами, так і для дітей з типовим рівнем розвитку, членів родин та суспільства в цілому.
Відділом освіти райдержадміністрації проводиться робота щодо забезпечення рівних умов для здобуття повної загальної освіти всіма дітьми. Для надання якісних освітніх послуг незалежно від місця проживання та форми навчання у районі впроваджено інклюзивне навчання для дітей з особливими освітніми потребами, індивідуальна форма навчання та створені спеціальні класи. У 2017-2018 навчальному році за результатами комплексного обстеження 36 дітей навчались у 32 інклюзивних класах, які діють на базі 15 закладів освіти І-ІІ та І-ІІІ ступенів, 48 – навчалось індивідуально, та 33 учнів з інтелектуальними порушеннями у шести спеціальних класах колишньої Ільницької загальноосвітньої школи-інтернату І–ІІІ ступенів.
На сьогоднішній день районним інклюзивно-ресурсним центром здійснено комплексну оцінку дітей з психофізичними особливостями, які будуть навчатися у перших класах з 1 вересня 2018 року. Шістьом із них рекомендовано інклюзивне навчання.
Після проходження ДПА у формі ЗНО-2018 з базових дисциплін 8 випускників підтвердили свої високі досягнення у навчанні та нагороджені Золотими медалями; 13 – Срібними медалями, в тому числі, п’ятеро з них претендували на Золоту медаль. Отже, із 50 претендентів, лише 21 випусник був нагороджений, а це всього 42%.

Семеро випускників, які були претендентами на Золоту чи Срібну медаль, показали середній рівень навчальних досягнень, отримавши за ДПА 4, 5, 6 балів, що становить 14 % від загальної кількості претендентів.
У семи закладах загальної середньої освіти району жоден претендент не підтвердив рівень навчальних досягнень, а це на один заклад більше ніж у 2016-2017 н.р. У Вільхівській ЗОШ І-ІІІ ст. два роки поспіль складається така ситуація, а в Імстичівській ЗОШ І-ІІІ ст. останні три роки.
Незважаючи на всі проблеми, переживання та невдачі, маємо чудову новину. Випускник Білківської ЗОШ І-ІІІ ст. Сочка Петро ДПА з математики склав на 12 балів; випусниця Приборжавської ЗОШ І-ІІІ ст. Бобир Антоніна – 12 балів з історії України. Вітаємо випускників, вчителів та заклади освіти.
Нова українська школа – це школа компетентностей ХХІ століття, це  педагогіка партнерства, готовність до інновацій, нові стандарти й результати навчання.
НУШ – це школа, до якої приємно ходити учням. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, не боятися висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Школа  мусить бути місцем, куди не мають приходити  лише за знаннями, там мають навчити, як ними користуватися, як їх шукати, як критично переосмислювати, як відрізнити добро від зла.
Головна мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті.
Стрімкий технологічний прогрес є визначальною рисою сьогодення. Молоде покоління працюватиме в умовах такого ринку праці, з яким старші покоління вже абсолютно не знайомі. Підготовка дітей вимагатиме від учителів поєднання навичок, які традиційно вважалися рисами хорошого педагога, з новими, необхідними для того, щоб сприяти покращенню життя учнів у ХХІ столітті. Таким чином ми маємо сформувати в дітей ключові компетентності, які сьогодні визнані провідними освітніми системами світу як такі, що необхідні для сучасної людини в 21 столітті. І їх  покладено в основу змісту освіти в новій українській школі.
Зміст нового Державного стандарту є важливою передумовою для змін навчальних програм і навчальних методів. Він надає свободу вчителям та не обмежує творчість і креативність. Тому головною метою початкової освіти є гармонійний розвиток дитини до її вікових та індивідуальних психофізичних особливостей і потреб, формування загальнолюдських цінностей, підтримка життєвого оптимізму, розвиток самостійності, творчості та допитливості.
Вмотивований вчитель  – ось який вчитель потрібний НУШ.
Нова школа потребує нового вчителя, який може стати агентом змін.
Із  метою підвищення методичного та практичного рівнів професійної компетентності вчителів початкової школи Іршавського району, які навчатимуть учнів 1-х класів у 2018/2019 навчальному році відповідно до концепції «Нова українська школа», в районі створено методичний супровід для забезпечення індивідуально-особистісного та професійно-діяльнісного самовдосконалення педагогів початкової школи завдяки активізації їхньої базової освіти, набутого професійного та життєвого досвіду.
Заходи щодо збереження діючої мережі закладів та мережі гуртків у них.
Рішенням сесії Іршавської районної ради № 313 було реорганізовано, шляхом злиття, 4 позашкільні заклади освіти, а саме : Іршавський районний будинок дитячої творчості, Іршавську районну дитячо- юнацьку спортивну школу, Іршавську районну станцію юних техніків, Іршавську районну станцію юних туристів в комунальну організацію «Іршавський районний центр позашкільної роботи» Іршавської районної ради Закарпатської області. Ця реорганізація – вимушений крок районної влади через неспроможність місцевого бюджету фінансувати дані освітні заклади в повному об’ємі.
На даний час в Іршавському районному центрі позашкільної роботи працює 176 гуртків, де навчаються 2282 вихованці, що становить 18 % від всієї кількості учнів району. У позашкільному закладі працює 5 відділів: туристсько-краєзнавчий – 50 гуртків, 801 вихованець; науково-технічний відділ – 35 гуртків,491 вихованець; художньо-естетичний відділ – 51 гурток, 712 вихованців; науково-дослідницький відділ – 8 гуртків, 186 вихованців, фізкультурно-спортивний відділ – 32 секції, 92 вихованці.
У 2007 році розпочато будівництво басейну у м. Іршаві по вул. Спортивній, 20. Кошторисна вартість 7 650 644 грн., станом на 26.05 2009 року. Роботи та оплата проводились на протязі цих трьох років. Всього за 2007-2009 роки оплачено 2 430 281 грн. Станом на 16.01 2012 року для завершення будівництва басейну необхідно було 6 930 782 грн.
На сьогоднішній день на балансі відділу освіти рахується незавершене капітальне будівництво по даному об’єкту на суму 1 454 441 грн.
Крім того, незавершеним на даний час є будівництво Арданівської ЗОШ І-ІІІ ст. (ІІ корпус) на 340 місць та В. Раковецької ЗОШ І-ІІ ст. на 320 місць. Замовник і виконавець робіт – управління капітального будівництва Закарпатської облдержадміністрації.
Розбудова нашої держави як цивілізованого члена світового співтовариства неможлива без патріотичного виховання нинішніх і прийдешніх поколінь. У Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді зазначено: «Серед виховних напрямів сьогодні найбільш актуальними виступають патріотичне, громадянське виховання… Тому нині, як ніколи, потрібні нові підходи і нові шляхи до виховання патріотизму як почуття і як базової якості особистості».
Скаутський молодіжний рух і далі продовжує розвиватися у с. Імстичово. Учні Імстичівської школи разом з настоятелями монастиря стараються бути задіяними скрізь, де необхідна допомога: це і поміч людям похилого віку, і допомога при монастирях та парафіях, участь у численних прощах в якості волонтерів та службах порятунку тощо. Така спрямованість життя молодої людини є своєрідним доказом бажання наслідувати Ісуса Христа (що навіть підтверджує деяка символіка католицького скаутингу; до прикладу, червоний хрест, що символізує мучеництво, поклик до святості та наслідування Христа) з одного боку, і бажання допомогти розв’язати наболілі проблеми суспільства, з іншого. 
Пріоритетні питання, над якими будемо працювати у 2017-2018 навчальному році:
– перехід навчальних закладів на навчання в одну зміну;
– продовження роботи програми енергоефективності та енергозбереження
(заміна вікон, систем опалення, тощо);
наповнюваність фізичних, біологічних, хімічних кабінетів відповідними реактивами, технічним обладнанням, меблями;
забезпечення освітніх установ району спортивним інвентарем, проведення ремонтів спортивних залів, доведення до стандартів відкритих спортивних майданчиків, уведення в штат шкіл, де більше як 400 учнів, посади медпрацівника;
оновлення і придбання твердого і м’якого інвентарю в освітніх установах району ( парти, стільці, стінки, дошки);
на сьогодні гостро стоїть питання про заміну застарілої (понад 5 років) комп›ютерної техніки.
Ми  розуміємо, що  нинішня ситуація в реформуванні освітньої галузі є шансом на вдосконалення інструментів здійснення політики у сфері освіти.
Зрештою такі часи породжують нестандартні рішення.
Наше завдання – продовжити незворотні позитивні тенденції розвитку освіти району, закласти фундаментальні підвалини на освітянській царині, які вже не зможуть проігнорувати наступні покоління.
Оголошено рішення колегії про присвоєння премії ім. Августина Волошина начальнику відділу освіти РДА

Василь ШКІРЯ