Версія для друку Версія для друку

День знань в Україні

От і осінь жовтокоса завітала до наших осель. На календарі – 1 вересня. В Україні для мільйонів школярів, їхніх батьків, а також вчителів прийшло справжнє свято — День знань. Саме з цього дня офіційно розпочинається навчальний рік у всіх учбових закладах країни.
І хоча 1 вересня не є вихідним днем, традиційно він супроводжується урочистими заходами — шкільними святковими лінійками, на яких присутні всі учні та вчителі, а також батьки та гості. У цей день першокласники знайомляться зі школою та своїми першими вчителями, інші школярі після тривалих літніх канікул переходять у наступний клас.
Чому ж новий навчальний рік починається саме в перший день осені? З XV століття новий рік на Русі розпочинався 1 вересня, а всі школи в ті часи були церковними, тому за парти учні сідали саме з початком церковного нового року. За іншою версією, найважливіші сільськогосподарські роботи закінчувалися саме з приходом календарної осені, тому відпускати на навчання дітей без особливого збитку для сім’ї можна було саме в цей час.
До речі, в Іспанії початок нового навчального року досі залежить від строків збирання врожаю, і навіть у кожній провінції країни ця дата своя. У інших країнах також немає єдиної дати початку навчання. Наприклад, у Німеччині та Франції початок навчального року варіюється від серпня до кінця вересня, в Італії розпочинається 1 жовтня, в Японії — 1 квітня, у Грузії — 20 вересня. В Австралії, на протилежному боці земної кулі, розпочинають навчатися в лютому, тобто, за їхнім відліком часу, — наприкінці літа.
День знань закарбовується в пам’яті кожної людини. Пізніше, вже в дорослому віці, у декого він асоціюється зі шкільними роками, комусь більше запам’ятались роки навчання у ВНЗ, а молоді вчителі,напевне, найбільш за всіх хвилювалися, коли самі вперше йшли на свій власний перший урок. Отже, 1 вересня – всенародне свято, адже тільки завдяки знанням людина досягла сучасного ступеня розвитку.

Випускники 2018 року
Іршавської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2:
Анастасія Кодріш,
Світлана Туряниця,
Христина Терпай,
Анастасія Барна,
Каріна Мойсей

Ваш отзыв

Ваш коментар