- Нове життя - https://nz-ir.com -

Використання медоносних ресурсів наприкінці сезону

Починаючи із серпня, пасічники зосереджуються на роботах, пов’язаних із підготовкою бджолиних сімей до зимівлі. Доведено, що наприкінці сезону закладаються основи успішного пасічникування наступного року, головним чинником якого є сила сімей. Вона формується через вплив комплексу факторів, що діють на виплоджування молодих бджіл. Система заходів з підготовки пасік до зимівлі та утримання сімей по періодах року найповніше обґрунтована у працях В.А. Нестерводського середини ХХ століття. Вчений довів, що найбільше впливає на приріст маси бджіл наявність осіннього взятку. Це означає, що збирання нектару і пилку підтримує їхню діяльність на достатньому рівні через фізіологічні процеси в організмі бджіл і матки. Для функціонування яєчників, відкладання яєць і годування личинок свіжий нектар і квітковий пилок компенсують витрати білкових речовин, жирів, вуглеводів та мінеральних елементів. Живлення ж тільки при підгодівлі цукровим сиропом є неповноцінним, адже поновлює лише запаси енергетичного корму.
Розв’язання означеної проблеми полягає через систему заходів збагачення і раціонального використання ресурсів нектару та організації конвеєрного цвітіння медоносних рослин. Пасічники, взявши бджіл під свій захист, мають завдання і честь великого суспільного значення – поєднувати одержання з пасік продуктів високої біологічної активності та створювати умови достатнього забезпечення їх природними кормами.
У наш час турбота про поширення медоносних рослин на придатній території з певною доцільністю покладається також на місцеву владу, працівників лісогосподарської галузі так само, як і на фахівців аграрного сектору. Як приклад такої корисної для суспільства діяльності, можна назвати впровадження цілої низки важливих рослин, а саме: в деревних насадженнях білої акації, Еводії Даніеля, липу вузьколисту, клени різних порід, не сакуру, а софору японську.
Наближається осінь, коли можна і треба посадити ще не одне деревце та кущову рослину, заготовити насіння трав’янистих рослин, щоб ця крихта праці трудівника дала користь для бджіл і людей.

Юрій САМОРИГА, пасічник.