- Нове життя - https://nz-ir.com -

МИСТЕЦЬКІ ГОЛГОФИ ЛЮБОВІ МИКИТИ

Із вагомим творчим доробком зустрічає річницю незалежності України мисткиня Любов Микита з Іршави. Цими днями в галереї «Ужгород» вона презентувала свою персональну ретроспективну виставку, на якій представила понад сорок робіт. Із цієї нагоди її вітали директор галереї Микола Шете, народний художник України, академік Володимир Микита, заступник директора департаменту культури облдержадміністрації Ілдіка Молнар та колеги з Іршави — ВасильФілеш, Юрій Буряс, Юрій Танько.
— На виставку представила роботи різних періодів творчості, — зізнається Любов Борисівна. – Свого часу працювала в різних жанрах і техніках. Тому є і живопис, і портрети, і композиція. Моїм учителем був народний художник України Андрій Коцка. Це, напевне, могутня хвиля його потужної творчості, непересічного таланту заполонила мою уяву. Хочеться творити і творити…
Ім’я Любові Микити добре відоме серед митців не тільки краю. ЇЇ роботи знаходяться також у приватних колекціях і за кордоном. Вона не просто творить, а намагається писати так як це роблять кращі майстри пензля. Це про неї Володимир Микита сказав: «Вона не стоїть на місці, а постійно рухається вперед. Щоразу радує нас новими роботами».
А допомагає Любові Борисівні в роботі те, що вона повсякчас прагне новизни. Її роботи неодноразово демонструвалися на районних, обласних і всеукраїнських виставках. Ось що сказала про неї відомий мистецтвознавець Людмила Біксей: « У ній ожив той душевний світ, до якого мріяла дотягнутися. Відчувши його в собі , вона побачила ліси, гори, ріки, села, полонини вже зовсім іншими очима. Якими? Закоханими: у рідну Іршавщину, у рідне Закарпаття, свою маленьку батьківщину.
Портрети, пейзажі, композиції – скільки їх! Авторка тішиться ними, мов дітьми. Які приростають до серця. Пошук досконалості у мистецтві – нескінченний шлях. Усе, чого досягла, майстриня не ховає, а відверто демонструє, як колись це робив перед нею А.Коцка. Справою честі і стилем життя Любові Микити стало покорити свій Еверест Духу, знайти своє священне місце сили»
Судячи із відгуків відвідувачів виставки, вона пройшла на високому рівні. Любов Микита гучно заявила про себе високохудожніми роботами, водночас вселила надію у майбутнє.
Мистецькі голгофи у неї ще попереду!
Василь ШКІРЯ