- Нове життя - https://nz-ir.com -

Правила пасічникування для початківців

Пасічники-початківці досить часто, заводячи бджіл, не замислюються над основними правилами пасічникування, вважаючи це чимось другорядним. І навіть коли починають виникати серйозні проблеми, не одразу приходить розуміння того, що причина їх криється у невиконанні саме цих простих правил, які з’явилися не на голому місці, а вироблені не одним поколінням пасічників на основі свого іноді гіркого практичного досвіду. Отож, використання досвіду предків-пасічників може убезпечити вас від багатьох неприємностей.
Першим таким правилом є дотримання чистоти як у вуликах, так і на всій території пасіки загалом. Мабуть, немає потреби пояснювати важливість цього правила, адже воно стосується швидше загальнолюдських принципів організації робочого місця, а не лише бджільництва. Тому завжди працюйте з бджолами чистими руками, в чистому халаті чи костюмі пасічника, маючи в запасі комплект чистого одягу. Стежте і за тим, щоб бджільницький інвентар завжди був чистим та справним.
Очищайте від бруду вулики: днища, стінки, стелини, заставні дошки, рамки, прилітні дошки, утеплювальні подушки.
Дотримання чистоти та санітарних норм та моральних правил особливо важливо при відкачуванні меду, адже він потім споживається людьми без будь-яких обробок, очищення та знезараження. Тільки так мед зберігає всі свої цілющі та корисні властивості.
Аби мати добрі результати пасічникування та утримувати здорові бджолосім’ї, ретельно утеплюйте гніздо у вуликах.
Не будьте жадібними. Завжди забезпечуйте бджіл доброякісними кормами у достатній кількості. Це особливо важливо під час зимівлі та ранньої весни після перших обльотів.
Під час весняних оглядів видаляйте із вуликів відсирілі та вкриті цвіллю щільники, якщо такі будуть виявлені.
Дуже важливо, щоб влітку бджоли мали воду на пасіці. Це убереже ваших бджіл від розвитку хвороб.
А ще обов’язково дотримуйтеся ветеринарно-санітарних вимог та правил:
– ніколи не користуйтеся інвентарем та обладнанням з інших пасік, не провівши попередньо ретельного очищення та дезінфекції;
– не підгодовуйте бджіл медом від хворих сімей чи медом невідомого походження;
– ніколи не ставте бджолам щільники з медом зі слідами опоношення;
– запобігайте виникненню бджолиних крадіжок та нападів, оскільки вони, окрім всього іншого, сприяють ще й розповсюдженню хвороб;
– на пасіці мають бути обов’язково дезінфікуючі засоби: господарське мило, умивальник, відро з кришкою, таз;
– мед, вощину, щільники, віск зберігайте у закритих приміщеннях, до яких бджолам нема доступу;
– не допускайте розповсюдження заразних хвороб бджіл.
Юрій САМОРИГА,
пасічник