- Нове життя - https://nz-ir.com -

Чому потрібна фінансова підтримка газети

Шановні читачі! Ви тримаєте в руках черговий номер «Нового життя». Кожна газета прагне бути самостійною. А от чи буде вона в теперішніх умовах рентабельною – турбує багато редакцій. Ми й тепер не розкошуємо, отримуємо мінімальну заробітну плату, а що буде завтра – сказати важко. Підвищувати ціну на газету ми не наважуємося. А це значить, що треба працювати над збільшенням тиражу, замовників рекламних та інформаційних послуг, іміджевих матеріалів.
Районна газета ніколи не була прибутковою. У всі часи вона одержувала дотацію. Одразу зауважимо, що не задарма, а за висвітлення діяльності органів влади та місцевого самоврядування. Згідно із Законом, райдержадміністрація і районна рада повинні оплачувати за висвітлення своєї діяльності. Для цього щороку приймається програма «Мала преса». Торік, наприклад, районка отрималадотацію 195 тис. грн. Цього року газета, на жаль, не одержала жодної копійки. А гроші потрібні. І немалі. На оплату друкарських послуг, закупівлю паперу, плівки, пластини, заробітну плату та інше.
Сподіваємося, що районна влада не залишить газетярів наодинці з проблемами, допоможе вирішувати їх по мірі можливості. Тим більше, що йде процес роздержавлення. Невеличкий колектив (наразі працює всього 5 чоловік) продовжує ефективно працювати над створенням журналістського продукту – газети. Завважимо, що двоє з них технічні працівники – бухгалтер і дизайнер.
Ми щиро вдячні читачам, які з року в рік передплачують районну газету. Наразі ви є нашим найбільшим інвестором. Тому й орієнтуємося на читацьку аудиторію. Це переважно люди села, які своєю працею вирощують хліб, лікують людей та навчають дітей. Читачів також турбують проблеми: немає роботи, погані дороги, у суботні та недільні дні у багатьох населених пунктах району відсутнє автобусне сполучення.
– Перевага районної газети в тому, — каже наш постійний читач і дописувач Петро Пітра з Білок, — що вона подає на своїх сторінках різнопланові матеріали, які озвучують події і факти, з яких складається сьогодення жителів села та міста. Журналісти намагаються розповідати людям те, чого вони не почують по телебаченню та не прочитають в інтернеті, та й регіональні газети майже не пишуть про це. А ще районний часопис висвітлює життя громад в населених пунктах району та трудових колективів, пише про людей, субсидії, соціальні допомоги, медицину, шкільну освіту, духовність, роз’яснює зміни в законодавстві. А ще розповідає про досвід нових форм господарювання.
Ніколи не відмовляємо нашим читачам і всі повідомлення, статті, поетичні проби пера публікуємо в газеті. Передаючи інформацію за офіційні події – сесію райради чи колегію райдержадміністрації чи якусь нараду або засідання, — акцентуємо увагу на тих фактах, що впливають на життєвий рівень громадян.
Сьогодні, як і у всі часи, є особливі теми, які цікавлять людей – це реформи в освіті, медицині, децентралізація, життя територіальної громади. Тож, дуже важливо подавати в газеті такі матеріали з фактами, що відображають як позитивні, так і негативні сторони впливу цих реформ.
Ми й надалі плануємо розвивати співпрацю з громадами, підприємствами, фермерськими господарствами з підготовки та подання замовлених іміджевих й рекламних матеріалів. Маємо і свій сайт в інтернеті, куди подаємо найцікавіші матеріали, які публікуються в газеті.
І наостанок. Коли було прийнято Закон про реформування ЗМІ, йшла мова про те, що буде підтримка малої преси. Законом передбачено виділення дотації. Якщо держава позиціонує себе як демократична країна, то має забезпечити свободу слова і свободу засобів масової інформації. І це повинно бути не лише «розлучення» з владою та нові стосунки, але й формування умов, за яких преса могла б розвиватися і не потрапляти в залежність від будь-кого. Саме через це і потрібна фінансова підтримка газети.

Василь ШКІРЯ.