Версія для друку Версія для друку

Жнивує Василь Балога

Незважаючи на негоду (майже протягом трьох останніх тижнів йдуть дощі), одразу як тільки-но вигляне із-за хмар сонце, поспішає в поле фермер Василь Балога із Кам’янського. Тут, в урочищі Комани, його й зустріли.
– Жнива – найвідповідальніша пора в житті хлібороба, – ділиться роздумами Василь Іванович. – Потрібно зібрати усе вирощене до колоска, до зернини. Для цього задіяно комбайни клас «Мега 2008», Нива «Ефект», Нива—СК5М.
До збирання хліба комбайнери В.І. Кенез та І.І. Штефаньо підготувалися на належному рівні. Відремонтували техніку, щоб не було втрат, бо зерно тепер на вагу золота. Урожаєм В.І. Балога задоволений. Одразу за комбайнами йде прес-підбирач і залишає за собою тюки. А зерно водії автомашин доставляють під навіси, де його просушують.
– Рік на рік не схожий, – продовжує далі Василь Іванович. – І техніка бувала, і погода часто заважає в роботі. Однак ми все робимо для того, щоб поля віддячували щедрим урожаєм.
Василь Іванович народився серпневої пори. Тому, напевне, і пов’язав своє життя із матінкою-землею. Не віриться, що йому вже скоро виповниться 69. Коли бере до рук колосок пшениці, його очі світяться неймовірною радістю. Напевне, це найщасливіші хвилини в його житті.
Майже вся біографія В.І. Балоги пов’язана із селом. Він закінчив Стрийський технікум механізації й електрифікації сільського господарства. Двадцять років працював бригадиром тракторної бригади.
До речі, Василь Іванович одним з перших у районі створив селянське фермерське господарство, до роботи в якому залучив свою сім’ю. Постійно дбає про те, щоб була власна сільськогосподарська техніка. Тут є і трактори, і комбайни, і автомашини, і плуги, і борони, і сівалки, і косарки, і зерноочисні машини…
На запитання, чому пішов саме у фермери, В. І. Балога відповів:
– Найважливіше те, що ніхто «зверху» не каже, коли і які роботи слід проводити, кому і по якій ціні здати вирощений урожай. Усе робиш на власний розсуд. Багато в менеджменті мені допомагає дружина Йолана Іванівна. Вона – хороший економіст. Усе аналізує, вказує на недоліки.
До роботи на землі залучена вся родина Балогів. Вони задоволені, що старійшина сім’ї присвятив своє життя найблагороднішій справі на землі.
На попередніх виборах в органи місцевого самоврядування жителі Кам’янського обрали його депутатом районної ради. Це велика довіра. Він виправдовує її своїми справами. На сесії райради він порушує питання, які хвилюють його виборців.
Минулого понеділка до жниварів завітав заступник начальника-начальник відділу торгівлі та агропромислового розвитку управління економічного розвитку, торгівлі та агропромислового розвитку райдержадміністрації Микола Кудрей. Він висловив задоволення ходом хлібозбору, побажав якомога швидше зібрати вирощений урожай.
…Синоптики повідомляють, що найближчим часом буде ясна, сонячна погода. А це означає, що й жнива значно прискоряться.

Василь ШКІРЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар